Cairn terrier

101 értékelés alapján
Cairn terrier
Felnőtt Cairn terrier
Felnőtt Cairn terrier
Cairn terrier kölykök
Kölyök Cairn terrier
Kölyök Cairn terrier
Felnőtt Cairn terrier
Cairn terrier
Toto Dog, Cairn
Egyesült Királyság

A Cairn terrier egy agresszív, bátor és intelligens kutya.
A leggyakoribb színek: fekete, szürke, piros.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: engedelmességi versenyek, vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Cairn terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A legkisebb termetű terrier Skócia nyugati felföldjein alakult ki. Skye szigetén tenyésztették ki kisebb ragadozók elleni vadászatra.
Neve a "kőrakás" szóból származik. Feltehetően már Stuart Mária uralkodása idején használták a kőrakásokban megbúvó rókákra való vadászatban.

A fajta atyjának Martin MacLoad of Drynock kapitányt tartják, Skye szigetéről. MacLoad nagy sportember és vidravadász volt. A Drynock-kutyákat Mr. John Macdonald tenyésztette tovább, a Bridge of Ose kennel tulajdonosa, szintén Skye szigetén. Macdonald úr a kastély vadőre volt, a MacLeod of Macleod klán szolgálatában, több mint 40 éven át. 1917-ből származó levelében azt írja, az elmúlt 70 évben ő és testvére Drynock-kutyákat tartottak.

A modern cairn terrier kialakulásában Alastair Campbell és Mary Hawke játszották a legnagyobb szerepet. Nekik köszönhető, hogy 1910-ben a Kennel Club hivatalosan is elismerte a fajtát és 1912. május 29-én külön regisztert nyitott a cairn terriernek.

A 20. század elején a tenyésztők vigyáztak arra, hogy fenntartsák a fajta szálkás bundáját, zömök testét és egyéb terrierjellemzőit.
A fajta 1909-ben kapta nevét, azelőtt rövid szőrű Skye terriernek hívták.

Toto, a legismertebb cairn terrier. Dorothy kutyája az Óz, a nagy varázsló című mesefilmben hűséges társa kisgazdájának, akit rettenthetetlenül védelmez minden veszélytől.

Megjelenés

Méret

Leírás

Egy arányos testalkatú, zömök, fürge, izmos kutya.

Koponyája széles, stopja kifejezett, feje kicsi, testével arányos, dús szőr borítja, füle kicsi, hegyes, felálló, szeme mélyen ülő, távol vannak egymástól, sötét, hegyes és felálló.

Nyaka rövid, izmos, törzse erős és zömök, háta hosszú és egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély, farka rövid és szőrös, magasan hordja.

Végtagjai közepesen hosszúak, egyenesek, erős csontúak, mancsa elől nagyobb, mint hátul és enyhén kifelé fordul, talppárnái vastagok.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell. Kicsi a bors, de erős. Igazi terrier.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez és a téli hidegekhez is. Lakásban és kertben tartása  egyaránt javasolt.
 • Nagyon aktív: aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük. 8 év fölötti gyermekeknek ajánlott.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Dupla rétegű, puha aljszőrzettel, durva, kemény, sűrű, hideg és eső ellen védelmet nyújtó fedőszőrrel. Színe lehet rőt, szürke, krémszínű, őzbarna, majdnem fekete. Az arcorri részen és a fülön sokszor sötétebb, mint máshol.

Cairn terrier természete

Egyike annak a kevés fajtának, amelynek nemcsak a munkaképességét, hanem a vadászkutyajellegét is sikerült teljes mértékben megőrizni. A terrierek valamennyi jó adottságait egyesíti - azok rossz tulajdonságai nélkül. Ellentétben a legtöbb terrierrel, nem agresszív és nem vesz részt különféle csatározásokban, verekedésekben. Túl sok gondozást nem igényel, étvágya mérsékelt, a gyerekekkel - a terrierek között ez is viszonylag ritkaság - jól kijön. A modern, kisméretű otthonok ideális kutyája.

A Cairn Terrier csodálatosan barátságos kutya. Boldog és vidám, és úgy tűnik igazán élvezi az emberek társaságát. Mint minden terrier független, kemény és éber. Jó őrszem. Értelmes, barátságos, eleven kutya. Fürge, szívós, bátor, játékos és magabiztos.

Szenvedélyes vadász, aki szinte mindenre vadászik, ezért macskákkal és egyéb háziállatokkal csak akkor jön ki jól, ha kiskorától kezdve együtt nevelkedett velük. Gyerekeknek kiváló társa, és más kutyákkal is jól kijön.

Nagyon szeret ásni, amit a figyelembe kell venni annak, aki szeret a kertjére figyelni. Ez a szokás képzéssel csökkenthető, de nem szüntethető meg.

A Cairn terrier kíváncsi és gyorsan tanul. És mint minden terrier, független és egy kicsit makacs. Elengedhetetlen számára a korai engedelmességi képzés és a megfelelő szocializáció. Független természetének ellenére a Cairn terrier egy érzékeny kutya. Könnyen meg lehet sérteni, ezért nem reagál jól a szidásra. Csakis a kedves és pozitív motivációval teli képzés a legcélravezetőbb módszer a tanítására. Nevelését korán kell elkezdeni, mert képes mindent játéknak tekinteni.

Egyik legnagyobb fegyvere a kedvessége, mellyel igen sikeresen képes ellenállni gazdája nevelési próbálkozásainak. Ezért már kölyökkorban tudatosítani kell a kívánatos és a nem kívánatos magatartást. Ha ivaréretté válik, fennáll a veszélye annak, hogy fajtársaival szembeni toleranciája a nullára csökken, főleg hasonló nemű egyedek esetén. Ezért nagyon jól kell szocializálni, a legjobb, ha olyan kutyaiskolába visszük, ahol vannak külön kölyökcsoportok vagy kölyökfoglalkozások.

Azonban egyszerűen lehetetlen megállítani a terrierek kedvenc elfoglaltságában, amely nem más, mint a nyulak, macskák, mókusok üldözése vagy éppen az ásás művészi szintre emelése. Éppen ezért nyilvános helyen csak a pórázon javasolt sétáltatni, és csak egy biztonságos, bekerített udvarban szabad szabadon futtatni.

Mivel vadászkutya, habozás nélkül öl meg tyúkot, nyulat vagy egyéb kisállatot. Meg lehet próbálkozni a békés együttéléssel, de azért nyugodtak mégsem lehetünk. Macskákkal viszont általában elég jól kijön, ha kölyökkortól hozzá van szoktatva.

 

Legfőbb tulajdonságai: Fürge, ügyes, szívós, kitartó, intelligens. Szenvedélyesen vadászik szinte mindenre, ami él és mozog.
 
Alkalmazása: Régi, nagy múltú kotorékeb. Manapság is kitűnő vadásztárs, de jó természete miatt sokan tartják kedvencként.
 
Profil: kotorékeb, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a cairn terrier korát emberi években!

Egy 1 éves cairn terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Könnyen alkalmazkodik és napi egyszeri sétával is megelégszik, de tele van energiával ezért sportos családok számára ideális választás. A Cairn Terrier egy igazi családi kutya, és családjával együtt kell laknia a házban vagy lakásban. Szeretteit figyeli, és boldogtalan ha egyedül marad. Egyedüllét esetén unatkozhat, amely romboló vagy bosszantó magatartáshoz vezet, mint például az ugatás, ásás vagy a rágás. Hosszú napi séta vagy erőteljes játék ami 20-30 percig tart, segít abban, hogy kutyája egészséges és éber maradhasson.

Ápolás, tisztántartás

Azokhoz a drótszőrű kutyákhoz tartozik, melyek a szükséges minimális ápolás mellett nem vedlenek. Bundája nem igényel különösebb figyelmet. Sűrű, puha aljszőre van és durva, hosszabb fedőszőre. Néhány havonta, a szőrzet állapotától függően, ki kell trimmelni az elhalt szőröket. Már kölyökkortól szoktassuk ehhez a kutyát. Ha elhanyagoljuk a trimmelést, akkor a kutya elhanyagolttá válik, s emiatt idővel kis csomókban elvesztheti a szőrét. A kutyát nyírni nem szabad, mert a szőr túl puhán nő ki újra. Ollót csak a mancsoknál használjunk. A mancs körüli és a talppárnák közötti gyorsan növő szőrt gyakran kell lenyírni. Egy cairn terriert fésülni maximum hetente ajánlott. Körmeit rendszeresen vágni kell. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Fontos a helyes táplálkozás kölyökkortól kezdve. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A fajta általában fitt és egészséges, de előfordulhatnak különböző betegségek. Ilyenek lehetnek: csípő dysplasia, könyök dysplasia, Hypothyreosis, von Willebrandt kór, glaukoma és patella ficam.

Betegségek, amire hajlamos

Cairn terrier tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

2 - 10 db

Kölyök cairn terrier képek

Cairn terrier kölykökKölyök Cairn terrierKölyök Cairn terrier

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Igazán szerető eb. Nem bírja a magányt.

  Ás, hiába állítjuk le, nem áll le...

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Cairn terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Cairn terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Cairn terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.