Cane Corso

8.84 értékelés alapján
Cane Corso
Felnőtt Cane corso
Felnőtt Cane corso
Kölyök Cane corso
Cane corso kölykök
Cane corso édes kölyök
Felnőtt Cane corso- olasz masztiff
Cane Corso
Olasz masztiff, Italian Mastiff, Cane Di Macellaio, Cane Corz
Olaszország

A Cane Corso egy vidám, bátor, intelligens, hűséges, védelmező, gyengéd, nyugodt és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, csíkos, barna, szürke és piros.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: gyorsasági versenyek, őrző-védő, vadászat, engedelmességi versenyek, rendőrségi munka, keresés-, és mentési feladatok, nyomkereső, súlyhúzás.
Tapasztalt tulajdonosnak ajánlott fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Cane Corso eredete

származás: Olaszország
A Cane corso eredete az ókorig vezethető vissza, az ősi római molosszus a canis pugnaux leszámazottja, akit nagytestű vadak vadászatára használtak, de harcoltak a római légiókkal és az arénákban is harcoltak. A régi rómaiak már kifejezetten céltudatosan szelektálták, mondhatni, tenyésztették kutyáikat. A mastino napoletano nagytestű, bivalyerős, de kissé lomha ősei mellett megjelent egy könnyebb, fürgébb, elegánsabb típus is, melyet vadászatra, sőt terelésre is használtak.

A cane corso ősei később szolgálati kutyává léptek elő, vámosok, csőszök biztonságára vigyáztak. Érdekes írásos emlék a fajtáról egy 1750-ből származó regionális rendelet, mely megtiltja a cane corso használatát rabok, foglyok üldözésénél.

Az első és második világháború természetesen ellehetetlenítette a modern, fajtaazonos tenyésztést, az állomány jelentősen lecsökkent. A világháborúk miatt szinte teljesen kipusztult, de Giovanni Bonatti professzornak köszönhetően fennmaradt és elterjedt.

Az 1970-es évektől kezdve a Cane Corso tenyésztők elkezdték a fajta újjáépítését. 1973-ban Giovanni Bonatti Pugliában, Dél-Olaszországban fedezett fel néhány egyedet, majd két segítőtársával, Stefano Gandolfival és Giancarlo Malavasival megalapították a cane corso fajtaklubot (Societa Amatori Cane Corso), és 1987-ben megfogalmazták a hivatalos fajtaleírást.

A SACC 1990. november 25-én tartotta első nagy sikerű kiállítását. 1993-ban alakult meg a Nemzetközi Cane Corso Egyesület, majd 1994-ben az FCI is hivatalos fajtaként ismerte el a cane corsót.

Megjelenés

Méret

Leírás

A cane corso egy erős, izmos testfelépítésű kutya.

Feje széles, nagy, kissé boltozatos, Stopja határozott,orrnyerge egyenes, felső ajka rálóg az alsóra,szeme közepes méretű, ovális alakú, tekintete értelmes, éber, füle háromszög alakú, lelogó, az arccsontja alatt helyezkedik el.

Nyaka izmos, erős, háta egyenes, széles, melkasa szintén széles, jól fejlett, ágyéka, rövid, erős, fara széles és hosszú, kissé lejtős, farka viszonylag magasan tűzött, a faroktőnél vastag.

Végtagjai egyenesek, izületei jól kirajzolódnak, mancsa macskaszerű.

Bundája nagyon sűrű, fényes.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen agresszorként meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Jól illeszkedik a lakásban tartáshoz is, ha mozgásigénye ki van elégítve.
 • Aktív: aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta idősebb gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

sűrű, fényes, színe lehet fekete, a szürke különböző árnyalata, őzbarna és őzbarna szürke csíkokkal.

őzbarna

Cane Corso természete

A cane corso egy kifejezetten őrző-védő, nyomkereső kutya. Bátor, kiegyensúlyozott, okos, mozgékony eb.

Családjával, gyengéd, védelmező, hűséges, gyerekekkel jól kijön, idegenekkel szemben viszont gyanakvó. A családon kívül nem fogad el senkit.

Megfelelő szocializáció esetén jól kijön egyéb háziállatokkal, de más kutyákkal szemben harcias. Könnyen és gyorsan tanul, de határozott gazdira van szüksége. Nagyon jó őrző-védő, de nem szereti a ridegtartást, így nagy, magányos területek őrzésére alkalmatlan.

A Corso nem ajánlott „első kutyás gazdinak”. Megfelelő szocializációra, képzésre és edzésre van szüksége ahhoz, hogy jó társ lehessen.

Sok tapasztalatot kell gyűjtenie kölyökkorától kezdve, mert megfelelő szocializáció nélkül könnyedén válhat félelmetessé vagy agresszívá. Minél jobban szocializálod, annál jobban tudja majd meghatározni, hogy mi a normális és elvárt viselkedés.

Az olasz tenyésztési szabvány szerint a Corso csak akkor reagálhat erőteljesen, ha valódi fenyegetést érez.

 

Legfőbb tulajdonságai: Vakmerő, kitartó, szívós és meglehetősen harapós! Ugyanakkor a családban, gazdái körében kifejezetten gyengéd, kedves, odaadó.
 
Alkalmazása: Harci kutya, majd nyájak őrzője volt. Manapság ideális őrző-védő eb.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a cane corso korát emberi években!

Egy 1 éves cane corso emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, nagyon szereti a hosszú sétákat, futni, apportírozni és úszni is imád, de minden más mozgásra kapható. Naponta reggel és este igénye van legalább 1km gyaloglásra. Ha eleget mozoghat, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik. A kölykök erőteljesebb mozgatása 18 hónapos kortól ajánlott, addig sétáltatás ajánlott a kiskutya lefárasztására. Ezzel megóvjuk csontrendszerüket. Napi 20 perc tanulásra is szüksége van, amely az engedelmességi készségek fejlesztését, vagy egyéb sportfoglalkozást jelenthet. T A ház körül szükséges a biztonságos kerítés. Meg kell akadályozni, hogy a szomszéd kutyáját vagy macskáját igénye esetén meglátogassa.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok ápolást, elég időnként eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta kétszer javasolt etetni, és a megmaradt ételt nem javasolt előtte hagyni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos lehet csont és ízületi problémákra. Előfordulhat csípő diszplázia, degeneratív ízületi betegség (osteoarthritis), hip diszplázia, gyomorpuffadás, gyomorcsavarodás és szemhéj rendellenesség.

Betegségek, amire hajlamos

Cane Corso tenyésztése

Várható élettartam

10 - 11 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök cane corso képek

Kölyök Cane corsoCane corso kölykökCane corso édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Hűség,odafigyelés,mérhetetlen szeretet,gyermek imádás,családhoz való ragaszkodás!

  Azt hiszi ő kistestű öleb😘

  Én azoknak ajánlom aki igazi védelmező családcentrikus kutyát szeretne!Lehet sértő lesz amit írok,de ne 20.000 a jófogáson akarjuk őt megvenni!Idegrendszerileg legyen patika a kutya!Esélyt nem megadva,hogy gond is lehet!Másik érv,hogy miért tenyésztő?!Szűrtek legyenek a szülők!Fontos!Ugyanis ez a fajta is hajlamos bizonyos betegségekre!Mint például ízület...fontos odafigyelni az étkezésre!Ne akarjuk tömni és ne akarjuk 80 kg aligátort belőle!!!!Család a mindene!Telepőrzésre nem alkalmas!!!!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 2 év, 4 hónap ezelőtt

  A fajta leírás fele jó.

  A fajta leírás másik fele helytelen.

  A Cane Corso fajtaleírás helyesen: ÁZSIÁBÓL bevándorolt nomád nép hozta magával más ősi kutya fajjal eggyütt. Még az olaszoknál is így tartják. Az viszont igaz, hogy ők mentették meg a fajtát a kihalástól. Ezért tartják nemzeti kutyájuknak. A fajta jellemzésben az idegenekkel kifejezetten ellenséges tapasztalatból is tudom. Nem az első családtag a fajtából. Álltalánoságban a meleget és a hideget is kiválóan bírják, bár egyéne is válogatja.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Csak a csalás létezik neki, senki más. Szeret kisgyermeket játszani és ölben feküdni, ami rendkívül vicces lehet.

  Én is kiemelem az ízületi problémákat. Figyelni kell a mozgatására, és a megfelelő szűréssel rendelkező Kennelből kell vásárolni!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Családbarát kutya, imádom!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Cane Corso tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Cane Corso tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Cane Corso tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.