Cavalier King Charles spániel

9.85 értékelés alapján
Cavalier King Charles spániel
Cavalier King Charles spániel
Cavalier, Cav, Cavalier King Charles spaniel, Cavie
Egyesült Királyság

A Cavalier King Charles spániel egy szeretetteljes, vidám, bátor, szelíd és szociális kutyafajta.
Leggyakoribb színváltozatok: fekete-cser, blenheim, rubin, és tricolor.
Annak érdekében hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Alkalmazhatóság: engedelmességi versenyek, társasági kutya

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Cavalier King Charles spániel eredete

származás: Egyesült Királyság
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható.
Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak.
De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat.
Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.

A törpe spánielek eredete a mai napig vitatott.

A spániel szó eredete a spanyol "spaniel" szóra, Spanyolország nevére vezethető vissza.

A Cavalier King Charles ősei nem a vadászkutyák közül kerültek ki, pedig a 13.századi Angliában a kutyákat csak munkavégzésre tenyésztették.
Arisztokrata körökben kezdtek az úgynevezett szalonkutyák is teret kapni.

A 15. században egész Európában elterjedtek a törpe spánielek. Stuárt Mária kedvence is egy törpe spániel volt.

E piciny kutyának I. Károly után II. Károly is nagy rajongója volt. A Károly nevét viselő kutyák ("King Charles Spaniel”- Károly király spániel).

A 17-19. században, a tompa orrú kutyák lettek rendkívül népszerűek. Ezért a spánielek is némi változáson mentek keresztül, nagy valószínűséggel a mopszokkal keresztezték. De mikor egy bizonyos Mr. Rosvell Eldridge pályázatott írt ki az eredeti törpe spániel rekonstruálására, akkor elég rövid idő alatt vissza is tért a régi Stuárt kedvenc. Innentől kezdve új nevet is kapott, így lett Cavalier King Charles. 1928-ban megalakult első fajtaklub, amely már "The Cavalier King Charles Spaniel Club" néven szerepelt.

A két fajta teljesen kettévált és az Angol Kennel Klub (UKC) 1980-ban ismerte el hivatalos fajtaként.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Cavalier King Charles spániel egy nagyon dekoratív, elegáns kutya.

Törpekutyák közé sorolják, és ugyan szívesen van ölben mégsem öleb. Rendelkezik a spánielek vadászhajlamával, kitűnő a szaglása, jó apportírozó.

Ami megkülönbözteti a King Charles spánieltől az picit nagyobb mérete, hosszabb orra, normális nem kidülledező szemei, laposabb koponyája.
Szemei nagyok, távolüllőek és sötétek. füle lelógó, hosszú és dús szőr borítja. Háta egyenes, fara enyhén csapott, mellkasa mély, hasa felhúzott. farkát néha kunkorítja.

Végtagjai egyenesek, mellső végtagjainak hátsó részén szőre zászlós.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: hosszú

Színe lehet fekete- sárgásbarna, fekete-fehér, tricolor, gyöngyfehér alapon gesztenyebarna, mélyvörös. Szőre hosszú selymes enyhén lehet hullámos.

Cavalier King Charles spániel természete

Lakásban csendes, nyugodt kutya, de alapvetően egy nagyon játékos, mindig vidám kis bohóc.
A Cavalier King Charles spániel egy nagyon intelligens, engedelmes simulékony kutya. Barátságos gyerekkel más állatokkal, mindenkivel. Időseknek, gyerekeknek egyaránt kiváló társa lehet.

Jól kijön más kutyákkal, és korai szocializáció esetén képes megtanulni játszani macskákkal és más háziállatokkal is.

Nem éber kutya, tehát házőrzésre alkalmatlan.

A házban mindig a gazdi nyomában jár, igazi gazdifüggő személyiséggel rendelkezik. Nem tudja elviselni, ha távol az emberektől, a hátsó udvarban elzárva tartják. A magányt nehezen viseli, amely rossz viselkedési formák megjelenéséhez vezethet.

Ugyanakkor könnyen tanítható, okos kutyafajta, bár időnként makacs is tud lenni. Nagyon érzékeny a hanghordozásra, nem szabad vele kiabálni. Igényli a dicséretet. Oktatásában a pozitív motivációs technikák a célravezetők.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a cavalier king charles spániel korát emberi években!

Egy 1 éves cavalier king charles spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mérsékelten aktív beltérben, egy kis udvar is megfelel mozgásigénye levezetésére. Nagyon nyugodt, csendes kutya, egyik legideálisabb társ lakásban. Szereti a hosszú mezei sétákat, de gazdájától sohasem távolodik el. Szeret labdázni, apportírozni, de ha kimarad egy séta akkor ahhoz is tud alkalmazkodni. Élvezi a túrázást, a strandon futást és a kutyás sportokat, mint például az agility és a flyball. Néhányan még a vadászkutyákként is megmutatták a bátorságukat. A fajta nyugodtabb tagjai családi barátként és terápiás kutyaként is sikeresek.

Ápolás, tisztántartás

Szőre ugyan hosszú, de elég hetente 2-3 alkalommal kifésülni, nem kell nyíratni, de jól ki kell fésülni a füle mögött és lábak között is. Időnként lehet fürdetni. Füleit ki kell törölni, körmeit ha túlnőttek javasolt vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Képes az elhízásra tehát étrendjére oda kell figyelni. Amennyiben konzerv vagy nyers ételt kap, javasolt a füleket oldalra húzni és fejpánttal "felkötni". Ez segít, hogy szőrébe ne kerüljön eledel, és egyszerűbbé teheti kutyánk tisztántartását. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Alapvetően egészséges kutya, de hajlamos fülgyulladásra, szembetegségekre. Szembetegségek közül jellemző: glaukóma, szárazszem-betegség, szürkehályog. Szeme könnyen megsérülhet. Szívbillentyűzavar gyakori. Syringomyelia- a kutya agya nagyobb a koponyájánál és ezért azt nyomja. Csípő és térdízületi diszplázia jelentkezhet.

Betegségek, amire hajlamos

Cavalier King Charles spániel tenyésztése

Várható élettartam

9 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 9 db

Kölyök cavalier king charles spániel képek

A szuka kutya nagyon sokáig szoptatja kicsinyeit. Előfordulhat, hogy akár 12 hetes koráig is táplálja őket valamint rendszeres időközönként visszaöklendezett ételt is ad számukra. Ilyenkor figyeljünk oda, hogy újra megetessük az anyát. A kicsik szeme későn nyílik ki.

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 9 hónap, 3 hét ezelőtt

  Gyönyörű, hihetetlenül barátságos, türelmes kutyafajta. Gyerekekkel, idegenekkel és más kutyákkal is remekül kijön. A magányt is jól tűri, ha kiskorában rászoktatjuk.

  Hajlamos kicsit a hízásra és hát a hatalmas boci szemeinek nehéz ellenállni, amikor ételt kér. Ezen kívül oda kell figyelni a rendszeres szőrápolásra, mert könnyen csomóssá, fésülhetetlenné válik a szőre.

  Mindenkinek csak ajánlani tudom, nekem 14 csodás éven keresztül volt a leghűségesebb barátom. A gyerekek nagyon kötődnek hozzá, de a felnőtteket is könnyen elvarázsolja.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 10 hónap, 3 hét ezelőtt

  Rendkívül aranyosak a gyerekekkel nagyon jól megvan.

  Nem négyon lehet egyedül hagyni mert nyafog utánunk

  Aki ilyen fajtájú kutyát szeretne annak fel kell készülni, hogy édes bociszemei vannak és néha ellent kell neki mondani.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 12 hónap ezelőtt

  A gyerekek kedvence. Az angol kutyafajtáknak megvan az elbűvölő stílusuk. A Cavaliernek kiváltképpen.Ilyet szeretnék nekik.

  Kennelből túl drága. 200E Ft felett.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 3 hónap, 2 hét ezelőtt

  Nagyon aranyosak,bújósak,boci szeműek!😍😍Bár ez nem mindig jó dolog mivel,ha kunyizni kell ők ezekkel a lélegzetelállító szemecskékkel,mindent megnyernek!!Játékos ,vidám és viszonylag sok ideig él!(9-14 kutyaévben:63-84kb)könnyen idomítható!

  Hajlamosak az elhízásra(nem gyakori)sok mozgásra van szükségük!!E

  Nagyon szeretem!❤❤❤❤Ez a 2. Kutyám,az első egy golden retriver. Gyorsan összeszoktakés most már a legjobb barátok!🐶🐶😘😘😘😘 Apukám először szkeptikusan fogadta őt!😶😶😐😐De 1 hónap alatt ő is meg imádta!😎😎😎😎😋 #CAVAILERKINGCHARLESSPANIELFOREVER!!!!!!!!!🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 3 hét, 2 nap ezelőtt

  GYerekbarát, néha úgy érzem, mintha szerelemmel szeretne :D

  Sokan nem figyelnek oda erre a kutyára úgy, mint egy igazi családbarát kedvencre. Nem bírja a magányt! CSak olyan vegyen magához ilyen kutyát, aki ezt biztosítani tudja.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Cavalier King Charles spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Cavalier King Charles spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Cavalier King Charles spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.