Cavapoo

Cavapoo
Cavapoo
Cavapoo kölyök
Cavapoo felnőtt kutya
Cavapoo kutyafajta
Cavapoo
Cavoodle, Cavoo, Cavadoodle, cava-poo-chon
Amerikai egyesült államok

A Cavapoo egy kistermető szeretetteljes hibrid kutyafajta, amely emberszerető természete miatt és hipoallergén bundája miatt az egyik legkedveltebb fajták közé lépett elő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Cavapoo eredete

származás: Amerikai egyesült államok
A Cavapoo-t az USA-ban az 1950-es években tenyésztették ki, az uszkár és a Cavalier King Charles spániel keresztezésével. Egy hibrid fajta, amely ideális választás az allergiától szenvedők számára is.

Nem sokkal később ez a bájos kiskutya sok ember szívébe zárta magát angyali természete és örök kölyök tekintete miatt.

A Cavapoo-ról ismert, hogy kedves, szeretetteljes, lojális természetű, és bár az ötvenes évek óta ismert a fajta, mégsem ismeri el az Angol Kennel Klub és más nemzetközi szervezetek sem.

Manapság a Cavapoo az egyik legnépszerűbb új fajta a földön, amelyet természete elbűvölő társsá teszi minden család és magányos ember számára.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Cavapoo színe, mérete, alakja és a szőrzetének textúrája egyedenként változik, mert attól függ, hogy mely szülőtől származik, függetlenül attól, hogy hányadik generációs Cavapoo. 

Úgy vélik, hogy szőrzete hipoallergén. Elvileg örökölheti ezt a tulajdonságát az uszkártól, de ez is jelen pillanatban egyedenként változik. Azonban minimális vedlése miatt a Cavapoo-t továbbra is ajánlják allergiás embereknek.

Édes, kerek arcú, hajlékony és puha fülű kutya. Megjelenése azonnal elbűvöl mindenkit, mely egy kifejező tekintettel párosul.

 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, trimmelés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek és időseknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőrzetének színe, textúrája és hossza kutyánként nagyon eltérő lehet. Egyes egyedek inkább az uszkárra hasonlítanak, míg mások inkább Cavalier típusú bundát viselnek. Ezért néhány Cavapoo selymes szőrzettel rendelkezik, melyet a Cavalier-től örököltek, míg másoknak hullámosabb szőrzete van, amely az uszkárra emlékeztet. Leggyakrabban előforduló színek: fekete, fehét, gesztenye barna, arany, blenheim és tricolor (fekete, fehér és barna)

Cavapoo természete

A Cavapoo egy nagyon alkalmazkodó fajta, amely hűséges, szeretetteljes és imádja családját. Nem lehet elzárva tartani az emberektől, nem bírja a társaság nélküli életet. Rendkívül intelligens.

Sokan azért kedvelik a Cavapoo -t, mert híres arról, hogy egy igazi bohóc. Képes szórakoztatni a gazdit és mosolyt csalni bárki arcára. Ha emeberek körül lehet, szinte kivirágzik a lelke, éppen ezért leginkább családba ajánlott fajta. Nem igazán ajánlott azoknak, akik idejük nagy részét a munkahelyükön töltik. Ha egy Cavapoo sokat van egyedül az unatkozni fog, és számtalan rossz viselkedésforma kialakulásához vezethet.

Amit a leginkább szeret, az az interaktív játékok minden formája. Általában jól viselkedik, engedelmes kutya.

Első kutyás gazdiknak is ajánlott fajta, ugyanis kedves és hűséges típus. Könnyen képezhető, így nem okoz nehézséget a tanítása. Nagyon szeret a gazdi kedvére tenni, ami tovább könnyíti a tanulási folyamatot.

Magas zsákmányszerző ösztöne miatt nem ajánlott kisebb állatok társaságában tartani.

Mindkét őse ugatós, így a gazdi egyik legfőbb feladata, hogy megtanítsa neki az alapszabályokat, amelyben benne van az ugatás szabályozása is.

Szereti a vizet, imád úszni.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, fürge, kiegyensúlyozott természetű, játékos és hűséges társ.
 
Profil: kedvenc.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a cavapoo korát emberi években!

Egy 1 éves cavapoo emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Cavapoo energikus és okos kutya, akinek megfelelő mennyiségű napi testmozgásra és mentális stimulációra van szüksége ahhoz, hogy igazán boldog és engedelmes legyen. Imádja a kutyás sportokat, mint például az agility, az engedelmességi versenyek. Naponta 40-60 perc testmozgásra van szüksége lelki és testi egészsége megőrzése céljából. Kiváló választás egy rövidebb reggeli séta, majd délután egy kiadós séta egy aktív játékkal egybekötve. Aktív fajta, szereti felfedezni a környéket, így ha kertben tartják annak jól körbezártnak kell lennie, ugyanis szeret kiszökni azon. Kölyökként nem szabad túlzásba vinni a gyakorlatoztatást, ugyanis az ízületei és a csontjai még növekedésben vannak, így nagy terhelésnek nem lehet kitenni, mert az a kutya felnőtt korában néhány problémát okozhat. Nem szabad engedni neki, hogy felfelé vagy lefelé ugráljon a bútorokról, és szintén tilos lépcsőn futtatni a gerince miatt.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetét a kutya egészsége érdekében naponta ki kell fésülni, és a gubancokat el kell távolítani. Havonta érdemes szakemberhez fordulni és megnyíratni. A fül alatt és a hallójárat környékén jól le kell nyírni a szőrt, a füleket is rendszeresen kell tisztítani. A szemek alatti részt is gyakran meg kell törölni. Karmukat érdemes havonta vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Sok más hibrid kutyafajtához hasonlóan a Cavapoo is hajlamos lehet az alábbi betegségekre: patella ficam, progresszív retina atrófia (PRA), fülproblémák, diszplázia, glaukóma, retina diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Cavapoo tenyésztése

Várható élettartam

10 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök cavapoo képek

Cavapoo kölyökCavapoo kutyafajtaCavapoo - édes kutyafajta

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Cavapoo tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Cavapoo tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Cavapoo tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.