Cirneco dell'Etna

101 értékelés alapján
Cirneco dell'Etna
Cirneco dell'Etna kölyök kutya
Cirneco dell'Etna kutya
Cirneco dell'Etna
Cirneco dell'Etna kölyökkutya
Cirneco dell'Etna
Sicilian Hound, Szicíliai nyúlvadász kutya, Cirneco
Olaszország

A szicíliai nyúlvadász kutya egy gyengéd, élénk és intelligens fajta.
A leggyakoribb színek: rőt, rőt és fehér, esetleg kis fehér foltokkal tarkított.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: nyúlvadászat és kedvenc.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Cirneco dell'Etna eredete

származás: Olaszország
A Szicíliai nyúlvadász egy ritka fajta, elsősorban szülőföldjén fellelhető kutya.
Egyes elgondolások szerint a föníciai kereskedők hozták magukkal Szicíliába az ősi agarakat kb. 3000 évvel ezelőtt, a fáraók idején és a Cirneco az ő leszármazottjuk.
Egy másik feltételezés szerint, Etna szigetéről származó őshonos fajta. Eredetileg nyúlvadászatra tenyésztették és a parasztoknak köszönheti fennmaradását, akiknek családjuk fenntartásában nagy segítséget nyújtott a Cirneco és a parasztok fontosnak tartották, hogy megőrizzék fajtatisztaságát. A Cirneco-t az Etna vulkán lejtőin használták, ami megkövesedett és nehezen megközelíthető volt, de a Cirneco a kedvezőtlen körülmények között is sikeres vadász volt.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Cirneco egy elegáns, izmos, karcsú, kecses agárszerű kutya.

Feje hosszúkás, szeme eléggé kicsi, ovális.

Előre néző, felálló fülei magasan tűzöttek, szemei sötétbarnák és oválisak. Füle háromszög alakú, nem túl nagy, egyenesen tartja.

Háta egyenes, fara felé lejt, mellkasa mély, hasa pedig erősen felhúzott.

Végtagjai hosszúak, párhuzamosak, izmosak és viszonylag vékony csontozatúak. Farka alocsanyan tűzött, nyugalmi állapotban török kard formájú, lelógó, a végét kunkorítja.

Nyaka izmos, nyakbőre feszes, mellkasa mély és széles, háta hosszú, marja kissé kiemelkedik, fara enyhén csapott.

 

Megfelelő fajta Önnek?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: Elég hetente egyszer átfésülni és kopókesztyűvel kifényesíteni bundáját. .
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó jelző kutya: ugat ha kell. Figyelmezteti a tulajdonosokat, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz..
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni a hideget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Kirándulni szerető gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete a fején, a fülén és a végtagjain rövid, a törzsén, valamint a farkán félhosszú. Szőrzete rövid, sima, sűrű és csillogó. Színe rőt, rőt és fehér, esetleg kis fehér foltokkal tarkított.

őzbarna

Cirneco dell'Etna természete

A Cirneco egy nagyon temperamentumos, élénk, jó természetű kutya. Kedves, gyengéd, ragaszkodó, de csak a gazdájához, a többi családtag semleges számára.

Nem agresszív, könnyen nevelhető, de nehezen alkalmazkodik. Idegenek érkezését jelzi, de nem védi a lakást. Más kutyákkal alapvetően jól kijön ha nem egy háztartásban van velük. Vele azonos háztártásban lévő macskákkal megfelelő szocializáció esetén jól kijön, de idegen macskákat megkergeti, vadászösztöne miatt más háziállatokat, pl. nyulakat nem tanácsos mellettük tartani.

Utálja az egyedüllétet olyannyira, hogy szeparációs szorongás alakulhat ki nála,  ha a gazdi sokat hagyja egyedül.

Nehéz levonni következtetéseket az idegenekkel való kapcsolatáról. Néhány példány elfogadja és üdvözli őket, ám mások gyanúsan és bizalmatlanul tekintenek az ismeretlenekre.

 
Legfőbb tulajdonságai: Szívós, élénk, kiváló szimatú, gyors, játékos, jól alkalmazkodik a városi élethez is.
 
Alkalmazása: Elsősorban nyúlra és szárnyasvadra vadásznak vele. Olaszországban kedvencként is tartják.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a cirneco dell'etna korát emberi években!

Egy 1 éves cirneco dell'etna emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Szabadban mozgékony, de lakásban nyugodtan viselkedik. Sok mozgásra van igénye, a napi egyórás mozgás elengedhetetlen számára. Sportos és aktív kutyának tekinthető, ami azt jelenti, hogy napi rendszerességgel jelentős mennyiségű testmozgásra van szüksége. Ennél a fajtánál a sétának legalább egy órát kell tartania. Nagyon szeret a szabadban futkosni, de csak biztonságosan védett területen ajánlott elengedni. Ha nem kap megfelelő mennyiségű mozgást hiperaktívvá és idegessé vagy akár agresszívé válhat. Ennek ellenére a Cirneco dell'Etna elég jó választás egy átlagos család számára. Ha kielégítik a kutya fizikai aktivitásának szükségességét, akkor nyugodtan és békésen alszik a kanapén.

Ápolás, tisztántartás

Ápolása nagyon egyszerű. Elég hetente egyszer átfésülni és kopókesztyűvel kifényesíteni bundáját. Karmait röviden ajánlott tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A napi fogmosás még jobb, ugyanis segít az ínybetegségek megelőzésében és a rossz lehelet kialakulásában. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egy nagyon egészséges fajta. De előfordulhat nála: hideg intolerancia, érzéstelenítési érzékenység, demodex mange, bőrallergia.

Betegségek, amire hajlamos

Cirneco dell'Etna tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 6 db

Kölyök cirneco dell'etna képek

Cirneco dell'Etna kölyök kutyaCirneco dell'EtnaCirneco dell'Etna kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Falkavezerhez kötött, hűséges, játékos, vidám könnyű kutya.

  Ugatos, fazos

  Lakásban is jól tartható, mozgékony fajta. Minden ismeretlen zorrenest ugatassaj jelez, mar3-4 hónapos korától. 24 órát képes ivóvíz nélkül forró, koves talajon dolgozni. A miénk a nyári hőségben, hegyi túrán nem iszik semmit. Már nem is viszünk vizet neki... Akkor iszik, ha vége a napi munkának (túrának) Imád labdazni, szerintem könnyen tanítható a gyerekeket imádja. Nagyon hűséges, a falkavezerhez minden körülmények között ragaszkodó és mindenhova követi. Telen kabátka kell neki.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Cirneco dell'Etna tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Cirneco dell'Etna tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Cirneco dell'Etna tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.