Clumber spániel

101 értékelés alapján
Clumber spániel
Clumber spániel
Clumber spániel kölyök
Clumber spániel felnőtt kutya
Clumber spániel kutya
Clumber spániel kölyökkutya
Clumber spániel kölyök
Clumber spániel
Clumber spaniel, Clumber, Retired Gentleman's Spaniel
Egyesült Királyság

A Clumber spániel egy szeretetteljes, vidám, kedves, független, intelligens, hűséges és játékos fajta.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Színük: fehér.
Használhatóság: vadászat, keresés, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Clumber spániel eredete

származás: Egyesült Királyság
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható. Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak. De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.

Bár angol írások már az 1200-as években is említenek egy zömök, fehér spánielt, mégis a Clumber spániel valószínűleg Franciaországból ered, amikor is a francia forradalom idején Noailles herceg newcastle herceg birtokára menekítette kutyáit, majd a herceg elkezdte őket tenyészteni. A clumber spánielről az első képi emlék egy Frances Wheatley festmény, mely 1788-ban készült. A képen Newcastle hercege látható clumber spániel kutyáival, amint hazatértek vadászatról.
Angliában kiállításon először 1869-ben szerepeltek, az első fajtaklub pedig 1904-ben alakult. Venables főhadnagy révén ez a fajta korán eljutott Amerikába.

Neve származására utalhat. Eredeti otthona a nottinhamshire-i Clumber Park, a newcastle-i herceg birtoka volt. Régi dokumentumok szerint a herceg még a francia forradalom kitörése előtt kapott egy falka vadászkutyát, és ezekkel - feltehetően a Szent Hubert-kutyák közvetett leszármazottaival, továbbá basset houndokkal és ősi alpesi spánielekkel - kezdte meg a tenyésztést. Így alakult ki a Clumber spániel, a fajtacsoport "legsúlyosabb" egyénisége.

Az első Clumber spánieleket az AKC 1878-ban már regisztrálta. Sokan őt tartják a legrégebbi spánielváltozatnak, bár a clumber szó nem szerepel a korabeli feljegyzések között. A fajta valószínűleg a basset hound típusú kutyáktól származhat.

Megjelenés

Méret

Leírás

Ő a legnagyobb spániel, illetve a legsúlyosabb.

Zömök, tömör, hosszú, erős testű, háta egyenes és széles, törzse alig emelkedik el a földtől, mellkasa mély és széles, egész megjelenése erőt sugároz. Feje négyszögletes, nehéz, erőteljes állkapcsa van és ollós harapású.

Fülei nagy szőlőlevél alakúak és lelógó, szeme barna, olykor lelógó szemhéjjal, végtagjai erősek, jó csontozatúak, de rövidek. Ezért mondják, hogy járása gördülő. Hátrafelé megerőltetés nélkül tud haladni.

Farkát a hátvonallal egyvonalban tartja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Állandó vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Nem ugatós fajta: idegen érkezésekor sem feltétlen jelez.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideget, de meleg időjárást nem. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőrzete dús, egyenes és selymes, testéhez simul. Lábakon és mellkason zászlós, hosszú. Színe fehér, citromszínű foltokkal.

fehér alapon citrom, narancs foltos

Clumber spániel természete

Türelmes, barátságos, nyugodt kutya. Egyáltalán nem agresszív, nagyon értelmes kutya.

Kissé lassú, nyugodt mozgású, de kitartó. Egész nap képes menni, anélkül, hogy kifáradna. Csendes munkakutya, kiváló érzékszerveinek nagy hasznát vették vadászatok során közel tudott kerülni a vadhoz és jó apportírozó kutya. Jól kijön a gyerekekkel, kutyákkal, más állatokkal is.

Az idegeneket elkerüli.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kissé lassú, megfontolt mozgású, de nagyon értelmes, szívós, kitartó.
 
Alkalmazása: Hangtalanul dolgozik; csalhatatlan biztonsággal jelzi a vadat, ill. behozza az elejtett zsákmányt. Elsősorban az erdészek, vadőrök kutyája, de kedvencként is tartják.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a clumber spániel korát emberi években!

Egy 1 éves clumber spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tartható lakásban, ha kellőképpen kifutkározta magát akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik. Mozgásában alkalmazkodik gazdájához. Viszont ha keveset mozog, akkor oda kell figyelni az étrendjére, mert hízásra hajlamos. Ezért ajánlott a napi rendszeres séta. Szeret gazdája kedvében járni, gyorsan tanul. Lakásban nyugodt, lusta. Viszont a vadászgyakorlatok nagyon tetszenek neki. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák. Szeret labdázni, szereti a hosszú sétákat. Érzékeny a lakásban lévő hangulatra, gazdája hanghordozására, ezért szelíden kell nevelni. Nagyon szereti a vizet, remekül úszik.

Ápolás, tisztántartás

Fehér bundája sok ápolást igényel. Évente legalább kétszer meg kell nyíratni. A fül lebenye alatt, a hallójárat környékén viszont évente többször kell nyírni, hogy a gyulladást elkerüljük. Füleit ki is kell törölni. ha lelógó a szemhéja, akkor egy speciális szerrel ki kell öblögetni a szemét. Körmeit is rendszeresen vágni kell. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos az elhízásra, figyelni kell az etetésükre. Szeret mindent összerágni, úgyhogy figyelni kell arra, mit vesz a szájába. Alapvetően egészséges kutyafajta, de egyesek hajlamosak csípő diszpláziára, fül - és szemgyulladásra, szürkehályogra és a szemszárazságra is figyelni kell.

Betegségek, amire hajlamos

Clumber spániel tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 6 db

Kölyök clumber spániel képek

Clumber spániel kölyökClumber spániel kölyökkutyaClumber spániel kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 2 hét ezelőtt

  Mintha egy nagy bozontos fehér mackó lenne. Szerethető és szerető fajta. Mindig a kedvemben próbál járni.

  A vonalaira extrán vigyázni kell. Olyan mint én, könnyen elhízik :D

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Clumber spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Clumber spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Clumber spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.