Cockapoo

Cockapoo
Cockapoo
Cockapoo nőstény kutya
Cockapoo csokoládébarna színben
Cockapoo kölyökkutya
Cockapoo
Cockapoodle, Cockerpoo, Cock-a-Poo
Amerikai egyesült államok

A Cockapoo egy keverék kutya, amely a Cocker spániel és az uszkár keresztezésével jött létre.
Legfőbb jellemzői: vidám természetű, rendkívül barátságos, könnyen képezhető, energikus és szeretetteljes kutya. Göndör szőrzete az allergiások számára is ajánlott.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Cockapoo eredete

származás: Amerikai egyesült államok
A Cockapoo egy keresztezett fajta, amely a Cocker spániel és uszkár vagy két Cocker / uszkár keresztezésének párosulásának eredménye. A kutyák az 50-es évek óta népszerűek az USA-ban.

A Cockapoo of America Clubot Mary D. Foley alapította 1998-ban.

Megjelenés

Méret

Leírás

Mivel a Cockapoo az egyik legrégebbi hibdid kutyafajta, így, mindenféle formában és két különböző méretben (kicsi, közepes) is megtalálható, amely attól függ, hogy a Cocker spánielre vagy éppen az uszkárra hasonlít jobban.

Egyes kutyák az uszkár göndör szőrzetét, mások a sokkal egyenesebb és hosszabb spániel szőrzetét örökölték.

A Cockapoo kicsi és közepes mérete a felelősségteljes tenyésztőknek köszönhető, hiszen nem a Toy uszkárokkal keresztezték az amerikai vagy az angol cocker spánielt. Ezzel próbálták annak az esélyét csökkenteni, hogy számtalan rendellenességet örököljön.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, trimmelés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: közepes/hosszú

Mikor egy Cockapoo szőrzetéről beszélünk, az sohasem lehet egyféle, hiszen a két fajta keresztezése sokféle szőrzettípust és textúrát hozhat létre. Színük is rendkívül változatos, de ezek a legjellemzőbbek: vörös, csokoládébarna minden árnyalata, fekete minden árnyalata, krém, fehér, ezüst, merle (kék), bézs - barna és szürke jegyekkel.

Cockapoo természete

A Cockapoo egy nagyon alkalmazkodó fajta, amely hűséges, szeretetteljes és imádja családját. Nem lehet elzárva tartani az emberektől, nem bírja a társaság nélküli életet. Rendkívül intelligens.

Sokan azért kedvelik a Cockapoo-t, mert híres arról, hogy egy igazi bohóc. Képes szórakoztatni a gazdit és mosolyt csalni bárki arcára. Ha emeberek körül lehet, szinte kivirágzik a lelke, éppen ezért leginkább családba ajánlott fajta. Nem igazán ajánlott azoknak, akik idejük nagy részét a munkahelyükön töltik. Ha egy Cockapoo sokat van egyedül az unatkozni fog, és számtalan rossz viselkedésforma kialakulásához vezethet.

Amit a leginkább szeret, az az interaktív játékok minden formája. Általában jól viselkedik, engedelmes kutya.

Első kutyás gazdiknak is ajánlott fajta, ugyanis kedves és hűséges típus. Könnyen képezhető, így nem okoz nehézséget a tanítása. Nagyon szeret a gazdi kedvére tenni, ami tovább könnyíti a tanulási folyamatot.

Magas zsákmányszerző ösztöne miatt nem ajánlott kisebb állatok társaságában tartani.

Mindkét őse ugatós, így a gazdi egyik legfőbb feladata, hogy megtanítsa neki az alapszabályokat, amelyben benne van az ugatás szabályozása is.

Szereti a vizet, imád úszni.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, fürge, kiegyensúlyozott természetű, játékos és hűséges társ.
 
Profil: kedvenc.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a cockapoo korát emberi években!

Egy 1 éves cockapoo emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Cockapoo energikus és okos kutya, akinek megfelelő mennyiségű napi testmozgásra és mentális stimulációra van szüksége ahhoz, hogy igazán boldog és engedelmes legyen. Imádja a kutyás sportokat, mint például az agility, az engedelmességi versenyek. Naponta 40-60 perc testmozgásra van szüksége lelki és testi egészsége megőrzése céljából. Kiváló választás egy rövidebb reggeli séta, majd délután egy kiadós séta egy aktív játékkal egybekötve. Aktív fajta, szereti felfedezni a környéket, így ha kertben tartják annak jól körbezártnak kell lennie, ugyanis szeret kiszökni azon. Kölyökként nem szabad túlzásba vinni a gyakorlatoztatást, ugyanis az ízületei és a csontjai még növekedésben vannak, így nagy terhelésnek nem lehet kitenni, mert az a kutya felnőtt korában néhány problémát okozhat. Nem szabad engedni neki, hogy felfelé vagy lefelé ugráljon a bútorokról, és szintén tilos lépcsőn futtatni a gerince miatt.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetét a kutya egészsége érdekében naponta ki kell fésülni, és a gubancokat el kell távolítani. Havonta érdemes szakemberhez fordulni és megnyíratni. A fül alatt és a hallójárat környékén jól le kell nyírni a szőrt, a füleket is rendszeresen kell tisztítani. A szemek alatti részt is gyakran meg kell törölni. Karmukat érdemes havonta vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Sok más hibrid kutyafajtához hasonlóan a Cockapoo is hajlamos lehet az alábbi betegségekre: patella ficam, progresszív retina atrófia (PRA), fülproblémák, diszplázia, glaukóma, retina diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Cockapoo tenyésztése

Várható élettartam

14 - 18 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök cockapoo képek

Cockapoo kölyökkutyaCockapoo édes kölyökÉdes cockapoo kölyökkutyaCuki Cockapoo kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Cockapoo tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Cockapoo tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Cockapoo tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.