Coton de tuléar

101 értékelés alapján
Coton de tuléar
Coton de tulear felnőtt
Coton de tuléar felnőtt profilkép
Coton de tuléar felnőtt kiállítás előtt
Coton de tulear édes kölykök
Coton de tuléar kölykök
Coton de tulear cuki kölyök
Coton de tuléar
Coton, Cotie, Coton de Tuléar, coton de tulear, Coton du Tuléar
Madagaszkár

A coton a francia "cotton" szóbol ered, ami pamutot jelent és mint ahogy a neve is sugallja a coton de tuléar legfeltünőbb vonása, puha, vattaszerű bundája.
A Coton de Tulear egy vidám, barátságos, intelligens, élénk, szeretetteljes, vidám, nyugodt és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, szürke, fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: agility, engedelmességi versenyek.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Coton de tuléar eredete

származás: Madagaszkár
A coton de tuléar Madagaszkár Toliara nevű halászfalujából származik.

Ettől a típustól származik valószínűleg a máltai selyemkutya, a kis oroszlánkutya, a bichon frise, a bolognese, a havanese és a Coton de Tulear is.

A ma már nem létező Bichon Tenerife hajósok által került az Indiai-óceán szigetvilágára (pl. Mauritius) a XVI-XVII. században. Állítólag 1500 táján egy vitorlás hajótörést szenvedett Madagaszkár partjainál, és csak két, apró, fehér kutya élte túl a szerencsétlenséget. Itt a kutyáknak hosszabb, gyapotszerű szőrzete alakult ki, és idővel Coton de Reunion névvel illették őket.

Tőlük származik a mai Coton de Tulear, mely Tuleár kalózok és rabszolgakereskedők által használt kikötőjében, Madagaszkáron a XVII. század folyamán jelent meg. Mivel az uralkodó Merina törzs nagyon kedvelte ezeket a kis ebeket, hamarosan Madagaszkár királyi kutyáiként tartották őket számon.
Valószínűleg egy őshonos vadászkutyával, a Morondava kutyával is keresztezték őket, ami az egész bichon családnak egészséget és kitartást kölcsönzött. A merina törzs szigorúan ellenőrizte a királyi kutyák tenyésztését.

A törzs tengerparti tagjainak (ez a népesség kb. 85 %-át jelentette) és a nem előkelő származású embereknek megtiltották, hogy Coton de Tuleart tartsanak. A századfordulón aztán a francia hódítók a kis társasági kutyákat is kisajátították.

1970-ben a Francia Kennel klub elismerte a Coton de Tuleart, mint ritka, de önálló kutyafajtát. Sajnos a politikia és gazdasági válság következében, a fajtát szülőhazájában napjainkban a kihalás veszélye fenyegeti.

Egy 1974-ben kiadott postai bélyegen a Cotont Madagaszkár hivatalos kutyájaként ábrázolják. ugyanebben az évbe, három évvel a fajta európai megjelenése előtt, dr. Robert Jay Russell biológus, aki a madagaszkári majmokat tanulmányozta, Cotonokat küldött Amerikába. Russell doktor édesapja, J. Lewis Russell alapította az Oakshade kennelt New Jersey-ben, és a kinológia világa nagy lelkesedéssel üdvözölte az új fajta tenyészetét. Számtalan újság írt róla, többek között a Dog World, a Dogs USA, a Gentleman's Quarterly, a The Robb Report és a The Amerivan Express Company Newsletter.

A Coton de Tulear hamarosan a televízióban is megjelent, az ABC csatorna reggeli műsorában és a The David Letterman Show-ban, Glenn Close színésznő oldalán. A Coton európa franciák lakta részébe jutott el elsőként, 1977-ben, elsősorban Franciaországba és Belgiumba.

A Coton de Tuleart magyarul tuleari vattakutyának vagy tuleari gyapotaszőrű kutyának lehetne fordítani. 1971-ben az FCI is hivatalos fajtaként regisztrálta a Cotont. 1979-ben már 33 Coton de Tulear élt Franciaországban.

A Coton de Tulear még mindig megtalálható őshonos országában, de édes személyisége miatt a világ minden táján kedvelt, többek között az Egyesült Államokban is.

Még nem ismerte el az Amerikai Kennel Club, de az AKC Alapítványi Szolgálatában (FSS), valamint az Egyesült Kennelklubban és az FCI-ben már bejegyzett.

Megjelenés

Méret

Leírás

A máltai selyemkutyára nagyon hasonlító coton de tuléar egy apró, hosszúszőrű pincsi.

Feje kicsi, felülről háromszög alakú, sötétbarna szemei kerekek, egymás távol állnak, füle háromszög alakú, magasan tűzött és lelogó.

Nyaka izmos, enhén ívelt, háta erős,teste téglalap alakú, testének felső vonala kissé domború, mellkasa mély, hosszú és jól ívelt,hasa mérsékelten felhúzott, ágyéka izmos, fara rövid, erős és lejtős.

Alacsonyan tűzött farka nyugalmi állapotban a csánk alá ér, ha izgatottá válik akkor a háta fölé kunkorodva tartja. Végtagjai párhuzamosak, mancsa kicsi, kerek, talppárnái pigmentáltak, ujjai feszesek.

Bundája sűrű, finomszálú, tömör, enyhén hullámos,szine hófehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, trimmelés szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Nem jelez vagy ritkán idegen érkezésekot
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a meleg és hideg időjárást egyaránt. Lakásban tartáskor azonban elengedhetetlen a rendszeres séták betartása.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

  Szőrzet: hosszú

  Bundája sűrű, finom szálú, tömör, enyhén hullámos, színe hófehér, de előfordulhat világsszürke árnyalat is és a fülén lehet vörös deres is. Szőrzete kb. 8 cm hosszú.

  fehér

  Coton de tuléar természete

  A coton de tuléar egy kiegyensúlyozott, barátságos kutya. Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is.

  Nagyon értelmes, könnyen és gyorsan tanul, de időnként akaratos. Nagyon ragaszkodik gazdájához, jól alkalmazkodik minden környezethez, ezért bárhová elvihető.

  Jól kijön a gyerekekkel, idegenek érkezését jelzi, de közömbös velük.

  Egy huncut, eleven kiskutya, aki nagyon szeret hancúrozni, labdázni a kertben. Azok, akik szeretik a Coton-t, dicsérik az intelligenciáját, a szocializáltságát és az egyszerű gondozását.

  Ő egy figyelmes kutya, aki gyorsan megtanulja a rutinokat és alkalmazkodik az ember igényeihez. Alszik, amíg elfoglalt, az egyik szem megrepedt, hogy követhesse, ha elhagyja a szobát.

  Jó és rugalmas utazóként ismert, talán tengerészeti napjainak maradványa, amikor hosszú hajókkal utazó hölgyeket kísérte.

  Játékidőben megragadja kedvenc játékát, és viszi a gazdinak, hogy el ne felejtsen hancúrozni vele. Kiemelkedő eredményeket produkál az engedelmességi és az agility versenyeken.

  Ajánlott gyerekeknek is, akik tudják hogyan kell egy kutyával bánni. Elég szórakoztató és energikus ahhoz, hogy az idősebb gyermekek játszópajtása legyen.

   

  Legfőbb tulajdonságai: Eleven, huncut, szeretetreméltó.
   
  Alkalmazása: Kellemes társ, szőrzete rendszeres ápolást, gondozást kíván.
   
  Profil: öleb.
   

  Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

  Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

  Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

  Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

  Gyerekeket szereti.

  Így gondoskodj róla

  Számold ki a coton de tuléar korát emberi években!

  Egy 1 éves coton de tuléar emberi korban mérve 15 évesnek számít.

  A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

  Tartás, életkörülmények

  Jól tartható lakásban. Szeret mozogni, hancúrozni, úszni. Jól alkalmazkodik a család mozgásigényeihez. Szereti a sétákat, de a mozgásigénye nem túlzottan nagy. A bekerített udvaron belüli játék könnyedén kielégíti tevékenységigényét. Legfontosabb számára a gazdit látni és hallani mindezt úgy, hogy ott lehessen mellette. Számára egy tökéletes nap nem állhat másból, mint a kedvenc gazdijával való bármilyen kapcsolattartásból. Agility versenyek kiváló résztvevője.

  Ápolás, tisztántartás

  Szőrzete rendszeres ápolást igényel. Különleges, gyapjas szőre könnyen gondozható. Eső vagy fürdetés után hamar megszárad, általában viszonylag kevés kefélést igényel, és alig vedlik. A Coton szőre a legtöbb esetben még a kutyaszőrre allergiás embereket sem irritálja. Naponta át kell fésülni és az elhalt szőrszálakat eltávolítani, mert nem hullik a szőre csak beletapad a bundájába. Füleiben és talppárnái között a szőrt ki kell vágni. Fürdetni egyszer vagy kétszer ajánlott egy évben. Füleit időnként ki kell tisztítani és karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

  Táplálás

  Naponta 2x javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

  A legjobb tápok kedvenced számára

  A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

  Egészség

  Nagyon egészséges fajta, de előfordulhat nála szív és májbetegség, szembetegségek (progresszív retina atrófia), csípő diszplázia, porckorong betegség, patella ficam

  Betegségek, amire hajlamos

  Coton de tuléar tenyésztése

  Várható élettartam

  10 - 16 év

  Átlagos alomszám

  3 - 4 db

  Kölyök coton de tuléar képek

  Coton de tulear édes kölykökCoton de tuléar kölykökCoton de tulear cuki kölyök

  Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

  Forrás

  www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

  Felhasználóink véleménye vélemény írása

  • 10
   írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

   Hógolyó! Csodás kinézetű és angyali belsővel megáldott kutya.

   Nem írt kommentet az értékeléshez.

   Hasznosnak találod ezt?

  magyarországi Coton de tuléar tenyésztők

  Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Coton de tuléar tenyésztő se az adatbázisunkban.

  Ismersz Coton de tuléar tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
  Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.