Csau csau

9.52 értékelés alapján
Csau csau
csau-csau kölyök kutya
csau-csau kutya
csau-csau felnőtt kutya
csau-csau kölyökkutya
csau-csau kölyök kutya
csau-csau kölyök kutya
Csau csau
Chow, Chow Chow
Kína

A Chow Chow egy agresszív, éber, szabadon álló, független, intelligens, hűséges, védelmező és egyben csendes fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, barna, fahéj és piros.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgást igényel.

A csau-csau nyelve különleges, kék színű.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Csau csau eredete

származás: Kína
Eredete pontosan nem ismert, de valószínűleg Tibeti származású, ősrégi kutyafajta.

i.e. 600 körüli kínai cserépedényeken találtak a csau csau kutyára hasonlító képeket. Valószínűleg Kínába, mint harci kutya a mongolok vitték magukkal, de a csau csau ősének a szibériai szamojéd spiccet illetve a tibeti dogot tartják.

Nevét viszont nem ezektől a kutyáktól kapta, hanem abból, hogy Kínában a csau csau szó azt jelenti, hogy ízletes, finom.

Egy másik feltételezés szerint neve egy angol szóból ered, amit a Távol Keletről érkező lim-lomokra használtak. De amellett, hogy megették Kínában, vadászkutyának is használták medvék ellen.

Tibeti eredetű ősrégi kutyafajta; második hazája Kína. A Han-dinasztia korából származó,Csau-csaut ábrázoló agyagszobrocskák tanúbizonysága szerint legalább kétezer éves múltra tekinthet vissza.

Kínába feltehetően a hódító mongolok vitték magukkal harci kutyaként, hozzájuk valószínűleg Szibéria északi részéről került. Ősének a tibeti dogot és a szibériai szamojéd spiccet tartják.

Kínában valamikor fölöttébb népszerű volt; mindenekelőtt medvére vadásztak vele, de jól bevált őrző-védő kutyaként is. Az ország trópusi övezetében kígyók és gyíkok ellen védte gazdái otthonát, átkutatta lakóhelye környékét, észrevétlenül megközelítette a hüllőket és hang nélkül végzett velük. Más vidékeken nagyobb ünnepeken ínyencfalatként tálalták, bundáját feldolgozták, karmait pedig eladták. A császári palotákban és kolostorokban élő Csau-csau viszont drága szőnyegen aludt, külön személyzet szolgálta ki.

Európába először csak a bundája érkezett meg; kelendő cikk volt a módosabb polgárok körében. Főként a bronzvörös Csau-csau-szőrmét kedvelték. Az első élő kutyákat a századfordulón mutatták be a londoni kutyakiállításon. Mutatós külseje, eredeti sajátos természete miatt hamarosan mindenfelé elterjedt.

Angliába kereskedők révén került az 1800-as években. Angliában és Amerikában 1890-ben váltak igazán ismerté.

FCI által elismert fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A csau csau oroszlánhoz hasonlító teste zömök, rövid, de arányos.

Fejét büszkén, méltóságteljesen tartja.Koponyája lapos, széles, az arcorri rész nem hegyesedik ki és széles. Mandulavágású szemei kicsik, sötétbarnák és szomorú tekintetű, ami abból adódik, hogy fülei előrefordulnak és enyhén összetartóak ettől állandóan durcás a tekintete, emellett fülei kicsik, távol ülőek és feszesen hegyezi őket.

Egyedi jellegzetessége, hogy szájpadlása és ajkai feketék, nyelve kékeslila árnyalatú.

Háta egyenes, izmos, erős, mellkasa mély, ágyéka izmos, hasa alig felhúzott, végtagjai párhuzamosak, farka magasan tűzött és felkunkorodik a hátára. Bundája nagyon sűrű, dús, egyenes és elálló.

Két típusú csau csau létezik, de a hosszú szőrű az ismertebb.Fedőszőre érdes, aljszőrzete puha és gyapjas.

Szőrzete a nyakán és deréktájon hosszabb. Színe lehet fekete, vörös, őzbarna, kék krémszínű vagy fehér, de a fehér nagyon ritka. Sokszor árnyékolt, de nem foltos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképes: teste képes kezelni az extrém hideget, de a nyári meleget nem. Amennyiben lakásban él, rendszeres testmozgást igényel.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta (12 év felett javasolt)

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Bundája nagyon sűrű, hosszú, dús, egyenes és elálló. Az arcorri részen, a koponyatető és a végtagok elülső részén rövidebb. Két típusú csau csau létezik, de a hosszú szőrű az ismertebb. Fedőszőre érdes, aljszőrzete puha és gyapjas. Szőrzete a nyakán és deréktájon hosszabb. Hat színváltozata van: vörös, krém, sárga, fekete, kék és fehér. A fehér csau-csau nagyon ritka, inkább csak Kínában látható; az ilyen színű kutyákat nem is olyan régen még szent állatnak tartották.

őzbarna

Csau csau természete

A csau csau egy nagyon karakteres kutya. Nyugodt, magabiztos, kiegyensúlyozott, látszólag közönyös, pedig nagyon kíváncsi kutya. A nehezen nevelhető kutyák közé tartozik.

Gazdájához hűséges ugyan, de független, magabiztos. Nagyon bátor, éber, nem barátkozik akárkivel, jó házőrző. Idegenekkel szemben tartózkodó, erős területvédő ösztönnel rendelkezik.

Nagyobb gyerekeknek ajánlott fajta, velük jól kijön, de nem szereti ha bosszantják. Más kutyákkal szemben dominánsan lép fel, macskákkal más háziállatokkal megfelelő szocializáció esetén jól kijön.

Elég sokmindent meg lehet neki tanítani, de nagyon makacs, akaratos, a hosszú foglalkozásokat nem szereti. Sportolásra nem alkalmas. Időnként kissé frusztráló lehet edzeni, mivel személyisége hasonlít egy macskáéra. Nem mindig hajlandó meghallani azt, amit a gazdi mond. Sőt, az is előfordulhat, hogy a gazdi hívó szavára sem reagál. Tiszta és következetes parancsokra van szüksége.

 
Legfőbb tulajdonságai: Méltóságteljes, zárkózott, csendes, nyugodt kutya. Egyenes, hűséges, ugyanakkor a túlzott gyöngédséget, becézgetést nem nagyon igényli.
 
Alkalmazása: Őrző-védő fajta.
 
Profil: őrző-védő kutya, kedvenc.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a csau csau korát emberi években!

Egy 1 éves csau csau emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiváló társ a nyugalmat, csendet kedvelő emberek számára. Kevés mozgással is beéri, de szeret a szabadban időzni. Nagy melegben nem szabad hosszan sétáltatni, mert nem bírja a hőséget. A Chow-Chow egy jó házi kutya laza személyiséggel, aki nem válik agresszívvá vagy szorongóvá ha nem kap megfelelő mennyiségű mozgási lehetőséget. Nem igényel sok testmozgást. Elég neki a napi egyszeri rövidebb séta is. Nem csavargótermészet, így nyugodtan lehet vele póráz nélkül sétálni. Az egyedüllét sem okoz számára problémát.

Ápolás, tisztántartás

Rendszeresen, hetente 2-3 alkalommal javasolt átfésülni hosszú szőrét, főleg a gubancolódásra hajlamos területeken. Ezek az érzékeny területek a fülek mögötti rész illetve a nyak környéke. Vedlési időszakban különös gondot kell fordítani az elhalt aljszőrzet eltávolítására. Száraz sampon használata igény esetén ajánlott, de fürdetése nem javasolt. Persze tenyésztők ebben különböznek, van aki a havi fürdetést ajánlja. Bőrirritáció elkerülése végett javasolt a nyári melegben különösen figyelni arra a területre, ahol a farok a bőrrel érintkezik. Rövidszőrű változatnál a bunda igényel sok törődést, de ápolása szükséges ahhoz, hogy tiszta és egészséges legyen. Rendszeresen, havonta négyszer javasolt bundáját átkefélni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Vedlési időszakban 3-4 naponta meg lehet ismételni az elhalt szőrszálak eltávolítását. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor javasolt megmosni, hogy eltávolítsuk a lepedéket és megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását illetve a fogkőképződést. A napi fogmosás még hatékonyabb lehet, ugyanis segít akadályozni az ínybetegséget és a rossz leheletet. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nem finnyás, de a nasival vigyázni kell, mert könnyen hozzászokik. Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos az úgynevezett entrópium nevű betegségre, ami egy szemhéj rendellenesség, de műtéttel korrigálható. Hajlamos még csípődiszpláziára, gyomorrákra, ekcémára és fülgyulladásra. Vastag bundája miatt a bolhák is sok kellemetlenséget okozhatnak.

Betegségek, amire hajlamos

Csau csau tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 6 db

Kölyök csau csau képek

csau-csau kölyök kutyacsau-csau kölyökkutyacsau-csau kölyök kutyacsau-csau kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Annyira szeretem azt a különleges kék nyelvét, igazi szőrgombóc cukifalat!

  Rendkívül nagy a bundaápolási igénye. Sokat szenvedünk vele, ahhoz hogy szép legyen. Sokszor nem figyel rám, hiába szólok neki.

  Azt gondolom olyasvalakinek ajánlott ez a fajta, akinek van arra ideje, hogy szőrzetével folyamatosan foglalkozzon. Szerintem egyedüllállóknak vagy időseknek a legjobb. Nem kell sokat mozgatni, elég lusta típus. Konoksága néha idegesítő, de azért szerethető, és jófej is tud lenni. Nem lebeszélés miatt írtam, csak azért, hogy mindenki tudja mielőtt egy ilyen kutyust visz haza.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 1 év ezelőtt
  Ha egy csau csau németjuhász keveréke van valakinek. Az hogy fog viselkedni?

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Csau csau tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Csau csau tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Csau csau tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.