Csehszlovák farkaskutya

101 értékelés alapján
Csehszlovák farkaskutya
Cseh-szlovák farkaskutya
Csehszlovák farkaskutya
Cseh-szlovák farkaskutya
Csehszlovák farkaskutya kölyök
Csehszlovák farkaskutya
Československý Vlčiak, Československý Vlčák, Slovak Wolfdog, Czech Wolfdog, Cseh-szlovák farkaskutya, Czechoslovakian Wolfdog
Csehország

A csehszlovák farkaskutya egy bátor, energikus, élénk, makacs, agresszív, hűséges és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: szürke, ezüst, sárga.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: agility, terelés, vadászat, katonai munka, engedelmességi versenyek, keresési és mentési feladatok, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Csehszlovák farkaskutya eredete

származás: Csehország
A kárpáti farkas és a német juhászkutya keresztezéséből született.

A csehszlovák farkaskutya, anyanyelvén a Ceskoslovensky Vlciak a Saarloosi farkaskutya mellett az egyedüli másik fajta, mely a farkas és a kutya legújabb kori keveredéséből jött létre.

Az ötvenes évek végén a Dél-Csehországi Libejovice határvidékén lévő határőr egység katonái szívesen alkalmaztak német juhász ebeket. A négylábú harcosok fizikai teljesítményét és ellenálló képességét fokozandó, megszületett az ötlet, miért is ne kereszteznék őket a vad fajtatárssal és előddel, a farkassal. Egy befogott kárpáti farkasszukát, kit Britának kereszteltek, "összeadták" az előkelő nevet viselő Cezar z Brizoveho elnevezésű német juhászkutyával.

1958. május 26-án megszületett az első alom. A harmadik és negyedik generáció "hibridjeit" aztán már sikerrel alkalmazta a hadsereg.

A másik vérvonalat a bichary rendőrség hozta létre ezúttal az Argo nevű farkasban és Astra, a német juhászszuka révén.

Sarik, a harmadik farkas (ő hím volt) "került be a képbe", két, immár "hibrid" német juhászszukát fedezett. Végül 1983-ban bekerült a szelekciós munkába az utolsó farkas vér, amikor is Bojar von Schotterhofot, a német juhász kant pároztatták a Lady nevű nőstényfarkassal.
Tehát ez a négy telivér farkas (két hím és két nőstény) biztosította az új, kialakulóban lévő fajta genetikai variabilitását.

A csehszlovák illetékesek 1982-ben ismerték el a farkaskutyát új fajtának.

Az ország szakadása után az FCI 1994-ben hivatalosan elismerte az immár Cseh- Szlovák farkaskutyának elnevezett új fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagytermetű kutya. Hosszú végtagjai még magasabbnak, nyúlánkabbnak mutatják. Mancsai erősek, s nem kerekdedek, hanem megnyúltak, mellső lábai némileg kifelé fordulnak. Ez teszi lehetővé a hóban való speciális farkas ügetést, és egyáltalában, a hóban való könnyed, elegáns mozgást.

A fej oldal- és elölnézetben egyaránt háromszögletű, a stop enyhe. Az ajkak igen szárazok és feszesek, míg a német juhászoknál észlelhető icipici "löttyedtség" sem megengedhető.

Egyenes állású fülei magasan tűzöttek, valamint kisebbek, mint a német juhász kutyáé, s nagyobbak mint a farkasé. A német juhászkutyával ellentétben nincs fekete maszkja, a maszk fehérrel szegélyezett krémszínű világos. A farok nyugalmi állásban lecsüngő, mozgásban sarlóvá ívelődik.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos és szezonális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmező és rettenthetetlen. Minden megvan benne, ami a család és a ház védelmére szükséges.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: legingább 6-8 év feletti gyerekeknek.

Szőrzet: rövid

egyenes és sűrű. A szőrzet rövid, de kiváltképpen télidőben igen sűrű, s a nyakon sörényt képez.

Csehszlovák farkaskutya természete

A Csehszlovák farkaskutya ritkán ugat, inkább morgó, nyafogó, nyögő és üvöltő hangokkal kommunikál.

Rendkívül ragaszkodik gazdájához, ám vonzalmát csak ritkán mutatja ki. Szeme viszont mindig rajta, a gazda közellétét igényli, nem állja, ha látóköréből kikerül.


Ez a fajta idegenekkel szemben rendkívül visszafogott, bizalmatlan, furcsa módon azonban a nőket jobban eltűri. Nem kifejezetten házőrző típus, bár tud ugatni és farkas-módra üvölteni egyaránt.


Igen hamar meg kell vele értetni, ki a falkavezér. Ez a szép "vad" tud azért engedelmeskedni, parancsot teljesíteni, hívásra visszajönni, mely kiváltképp fontos, hisz vérében a vadászat. Nem szökevénytípus, ám ha felébred benne a vágy 2 és fél méteres rácskerítés sem állítja meg.


Nagyon lényeges, mondhatnánk, létfontosságú, hogy minél korábban szocializáljuk; már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülnek nála.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

 

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a csehszlovák farkaskutya korát emberi években!

Egy 1 éves csehszlovák farkaskutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, ezért lakásban való tartása nem ajánlott. Imád, kocogni a gazdival, úszni és sétálni. Ha megfelelő a kapcsolata a gazdájával, akkor nyugodtan el lehet póráz nélkül is engedni. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Lakóhelyétől függetlenül minden nap nagy mentális és fizikai stimulációt igényel, ezért olyan tulajdonosra van szüksége, aki hajlandó és képes is ezt neki megadni. Ez nagy terhet jelenthet azoknak a tulajdonosoknak, akik nem tudják, milyen kutyafajtát választottak. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényel nagy törődést. Elég hetente egyszer átfésülni. Füleit ajánlott tisztán tartani, körmeit pedig rendszeresen vágni kell. Csak szükség esetén ajánlott fürdetni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Rendkívül egészséges fajta. Izolált esetekben előfordulhat csípő és könyök diszplázia, epilepszia, szív - és szemproblémák.

Betegségek, amire hajlamos

Csehszlovák farkaskutya tenyésztése

Várható élettartam

12 - 16 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök csehszlovák farkaskutya képek

Csehszlovák farkaskutya kölyökCseh-szlovák farkaskutya kölyökKölyök Csehszlovák farkaskutya

A nőstény évente egyszer tüzel, alkalmanként 4-6 kölyköt ellik. Párja, amennyiben mellette tartják mindenben segíti. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Igazán félelmetesnek hat, amikor megjelenek vele séta közben. Szerencsés votlam a szocializációjával, nagyon jól sikerült, így elvisel maga körül más kutyákat is. Okos és szép farkas!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Csehszlovák farkaskutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Csehszlovák farkaskutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Csehszlovák farkaskutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.