Csivava

104 értékelés alapján
Csivava
Csivava (Chiuahua) kölyök
Csivava (Chiuahua) kölyök hosszú szőrű változat
Csivava (Chiuahua) színváltozatok
Csivava (Chiuahua) felnőtt
Csivava (Chiuahua) rövidszőrű változat
Csivava (Chiuahua) édes kölykök
Csivava
chihuahua, Chihuahueño
Mexikó

A Chihuahua egy éber, bátor, élénk és védelmező fajta.
A leggyakoribb színeik: fekete, fekete-cser, és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megtarthassa, rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: engedelmességi versenyek

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Csivava eredete

származás: Mexikó
A csivava a világ legkisebb kutyája, melynek eredetéről több elmélet is létezik.

A csivava Közép-Mexikóban alakult ki, valószínűleg a toltékok kutyájára, a techichi-re vezetheti vissza az eredetét. A jelek szerint a VII. századtól már biztosan tenyésztették. A tolték közép-amerikai indián nép volt, a IX. században alapították meg a birodalmukat. Államuk a XII. században kezdett hanyatlani a belső és külső támadások miatt. Az itt élők magas műveltséget és tudományt hagytak hátra. A tolték területeket később az aztékok foglalták el, akik hatalmas birodalmat hoztak létre. Az aztékok szintén ismerték a csivavát, és nagyon kedvelték. Az uralkodó réteg leginkább a kék változatot preferálta. Cortés megérkezésekor is nagy számban tartották az őslakosok a parányi ebeket.

A csivava létezésére sokféle bizonyítékot találtak a régészek. Az egyik legfontosabb a Mexikó Cityből Puebla felé vezető út mentén álló Huejotzingo kolostor, amelyet a Ferences-rendi szerzetesek a Cholula mellett emelkedő tolték piramis köveinek részbeni felhasználásával építettek. A kövek egy-egy darabja olyan ebeket ábrázol, amelyek nagyon hasonlítanak a mai csivava kutyákra.

A XIX. században Rosina Caselli kisasszony járult hozzá a fajta európai népszerűsítéséhez. először Angliában, 1886-ban bukkant fel a csivava. Az első róla szóló cikket is Rosina Caselli írta, amit az Our Dogs (kutyáink) folyóirat jelentetett meg. Az első európai alom 1934-ben látta meg a napvilágot.

A csivavát ma már az egész világon ismerik. Magyarországon is sokan tartják, bár az utóbbi néhány évben más társasági kutyák miatt kissé háttérbe szorult. Az USA-ban 24000 csivava él az Amerikai Kennel klub szerint, ami azt jelenti, hogy a 10. helyen áll a népszerűségi listán. 2002-ben, Japánban a basset hound után a második legnépszerűbb eb volt. 2004-ben Nagy Britanniában 622 ebről tudtak, Franciaországban 2005-ben 1153 kutya volt nyilvántartásban.

Amerikában 1904-ben regisztrálták hivatalosan.
Magyarországra a 60-as években került.

A Chihuahua az AKC által regisztrált egyik legnépszerűbb fajta.
FCI által is elismert fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A csivava egy tömör, kicsi kutya.

Feje kerekded, pofája és állkapcsa karcsú, homloka széles és legömbölyített, hatalmas felálló fülei vannak, melyek a fültőnél szélesek és alacsonyan tűzöttek. Nagy, kerek szemei egymástól távol vannak, nem düllednek ki, harapása ollós vagy harapofogószerű.

Tetse tömör, erőteljes, háta vízszintes, ágyéka izmos, fara széles és erős, mellkasa nagyjából a könyökéig ér, hasa felhúzott, végtagjai enyenesek, jól kirajzolódnak az izületek.

Farka hosszú, ha izgalmi állapotba kerül akkor felkunkorítva tartja vagy félkörben magasra emeli.Két típusa van a rövid szőrű és a hosszú szőrű csivava.

A rövid szőrzete rásimul a testére, sima, csillogó, lágy és valamivel hosszabb a farkán, fülén, fején és nyakán.

A hosszú szőrzete duplarétegű, mely lágy és finom szerkezetű. Lehet sima, vagy enyhén hullámos. Pofáján, homlokán, végtagjai elülső részén rövid és a farkán, mellső végtagjai hátsó részén hosszabb, nyaka körül pedig galléros.

Minden színben előfordulhat.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja a hideg időjárást, a nyári meleget igen. Tartása lakásban javasolt.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • 8 év alatti gyerekeknek nem ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Rövid és hosszú szőrű változatban tenyésztik; a rövid szőrű típuson a szőr hossza az egész testen egyforma, a fejen és a füleken rövidebb. A hosszú szőrű változat szőrzete néha hullámos vagy gyengén lesimul; a farkon hosszabb, a füleken és a végtagokon bojtos, a nyakon széles szőrgallért alkot. Enne a típusnak a füle a hosszú szőrzet következtében nem áll fel annyira, de sohasem teljesen lelógó. Mindkét változat színe sárgásbarna, gesztenyebarna, fehér-fekete, rőt, fehér

Csivava természete

Kinézete alapján a csivava egy csendes, törékeny kutyának néz ki, de valójában igenis harcias, erős kutya, mindemellett gyors, kíváncsi és játékos. Eléggé magabiztos és képes megtámadni a nála jóval nagyobb kutyákat is. Egy nagyon értelmes kutya, aki gyorsan tanul és szeret is tanulni, de időnként elég makacs.

Nem szabad kicsiny termete miatt elfeledkezni a neveléséről, nehogy miniatűr hárpiává váljon, akárcsak egy elkényeztetett gyerek.

Általában jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel is jól megfér, de nem szereti ha bosszantják, ezért inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott.

Az idegenekkel szemben visszahúzódó, nem szereti ha bizalmaskodnak vele. Nagy fülei miatt a legapróbb neszt is érzékeli, ezért kiváló jelzőkutya. Szórakoztató és szeretetteljes.

Semmi mást nem kívánt, csakhogy a gazdi közelében lehessen. Követi őt mindenhová a házban. Nem szokatlan, ha egy csivava a családban csak egy személlyel alakít ki szoros kapcsolatot.

Kíváncsi és merész felfedező. Az udvaron képes a legkisebb kerítésen lévő hézagon is átbújni és olyan helyekre szorulhat, amelyeket az ember nem is feltételez.

Mint minden kutyának, a csivavának is korai szocializációra van szüksége már fiatal korában. Ez segít az agresszív illetve félénk magatartás elkerülésében, ennek segítségével egy társadalomba jól illeszkedő kutyát kaphatunk.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, éber, aktív, ügyes mozgású, fürge.
 
Alkalmazása: Mini méretei dacára jó jelzőkutya, mert a legkisebb zajra is dühödt, kitartó ugatással reagál.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

 

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a csivava korát emberi években!

Egy 1 éves csivava emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kis lakásban élőknek is kiváló választás, és mivel elég pici ahhoz, hogy a lakásban kifussa magát, ezért nincs szüksége nagyobb sétákra. Viszont szeret ölben utazni és nézelődni. Chihuahua az intenzív tanulást részesíti előnyben. Nagyon gyorsan tanul. Az agility és az engedelmességi versenyeken nagy sikerrel versenyeznek. Legeredményesebb akkor lesz, ha meggyőzöd arról, hogy a versengés szórakoztató. A Chihuahua képzése során pozitív motivációt kell alkalmazni. Nem reagál a kemény kezelésre. Hajlamos a reszketésre amikor hideg van, izgatott vagy fél. Hidegben vagy nedves időben javasolt pulóvert vagy kabátot ráadni. Napi 20-30 perc edzésre vagy sétára van szüksége, hogy levezesse fölös energiáját. Amennyiben nem foglalkoznak vele, rombolóvá válhat.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést a szőrzete. A rövid szőrű csivavát elég időnként átfésülni egy gumikefével, a hosszúszőrű csivava bundáját is elég időnként egy sörtekefével és fésűvel tisztán tartani. Könnyfoltok megelőzése és enyhítése céljából ajánlott egy ennek megfelelő készítménnyel cseppenteni a szemeibe, fogait ajánlott tisztítani és fogkőteleníteni, karmait pedig röviden tartani. Mivel a lakásban lévő huzatra is érzékeny, ezért sétálásnál érdemes rá kis kabátot adni. A hideg, nedves időt kifejezetten nem kedveli. Ha a fülek széle mentén kiszárad a bőr, kókuszolajjal ajánlott bekenni. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Mérgező termékekből nagyon pici is elég, hogy végzetes legyen nála, ezért oda kell figyelni, hogy ne egyen csokoládét, műtrágyát. Hajlamosak a cukorbetegségre és az elhízásra, így eledelüket és annak mennyiségét jól be kell állítani. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos a megfázásra, elhízásra, cukorbetegségre, hipoglikémiára, fogágybetegségre, reumára, ínyproblémákra. Előfordulhat különböző szembetegség és stressz is felléphet náluk ha túlságosan kisbabaként vannak nevelve.

Betegségek, amire hajlamos

Csivava tenyésztése

Várható élettartam

12 - 16 év

Átlagos alomszám

2 - 5 db

Kölyök csivava képek

Csivava (Chiuahua) kölyökCsivava (Chiuahua) kölyök hosszú szőrű változatCsivava (Chiuahua) édes kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Kicsi, törékenynek tűnő de egy gazdiért harciasan kiálló kutyus. Imádom, igazi személyiség.

  Az enyém néha makacs, de mindezzel együtt csak szeretni lehet.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt
  Nekünk van egy 6 éves Csivava kislány kutyusunk Bambi ő családtag nálunk ,mindenki imádja ,nagyon okos ,értelmes ,kis harcias házőrzőt is tud játszani .Rendkivűl éber ,mozgékony,játékos ,én csak ajánlani tudom gyerekes családoknak nálunk 3 gyerek van imádják a gyerekek és egyedül élő embereknek is tudnám ajánlani kis bujós ,szeretni való ,aranyos ,cukibogár !!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 3 hónap, 4 hét ezelőtt

  Okos, energikus, vidám és nagyon szerethető. Más kutyákkal és emberekkel is nagyon jól kijön. De nem szabad elkényesztetni, mert hamar kialakulhatnak viselkedési problémák.

  Makacs

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Édes kis csöppség, aki keresi a társaságom állandóan. RENDKÍÜL ÉDES!!!

  Akit nem szoktatnak gyerekekhez vagy nagyobb kutyákhoz, azokból érdekes reakciókat hozhatnak elő az új helyzetek. Figyeljünk az ismeretlen csivavákra!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Csivava tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Csivava tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Csivava tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.