Dalmata

102 értékelés alapján
Dalmata
Dalmata kölykök
Dalmata felnőtt kutya
Dalmata kölykök
Dalmata kölyökkutya
Felnőtt dalmata kutya
Dalmata kutya
Dalmata
Dalmatiner, Plum Pudding Dog, Dally, Spotted Coach Dog, Carriage Dog, Dal, Dalmatinska, Firehouse Dog, Dalmatian
Egyesült Királyság

A dalmata egy agresszív, éber, vidám, bátor, energikus, barátságos, független, intelligens, hűséges, játékos és gyerekbarát fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna foltok a fehér alapszínben.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatóság: agility, családi kutya, őrző-védő, nyomkövetés.

A Dalmata kölykök pöttyök nélkül születnek.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Dalmata eredete

származás: Egyesült Királyság
Dr. Ratimir Orbán szerint az ó-egyiptomi foltos kutyákat kell kiinduló pontnak tekinteni, melyek a Nílus mellől kerültek Közel-Keletre, majd Törökországba és Görögországba és innen az Adriai tengerpartra: Dalmáciába.

Innen kapta a nevét is: dalmata.

Itt tenyésztették ki a mai nemesített változatát. Dalmáciából a régi Raguzai Köztársaság (Dubrovnik) hajósai vitték magukkal a Földközi-tenger egész térségébe. Majd a velenceiek Korzika Szigetére, Spanyolországba, Franciaországba, majd Angliába, ahol 1792-ben Bewick tesz róluk említést első ízben. Dr. Ratimir Orbán számtalan magyarázattal szolgál a fentiekben leírtakra, annak minden pontját és részletét a hajdani Dalmát Királysághoz és Dalmáciához igazítva.

Ennek ellenére a fajta származására vonatkozóan nehéz biztos megállapítást tenni. A XX. század elejére az akkori Jugoszlávia területéről ez a fajta kiveszett. A II. világháború után az ott található dalmaták egytől-egyig Angliából importált kutyák leszármazottjai. Dr. Orbán precíz, dokumentált fejtegetései igen meggyőzőek, de azt hiszem örökké nyitott kérdés marad, hogy a hajdani Balkán-félszigeten élő foltos kutyáknak van-e valami közük a mai dalmatákhoz?!

1890-ben megalakult az első dalmata Club. Fajtastandardjét is akkor szövegezték meg, melyet azután a Kennel Club jóvá hagyott. Azóta az egész világon egységesen az apróra kidolgozott standard alapján folyik a tenyésztés. Bár kiállításokon már 1865-től szerepeltek a dalmaták, még a Clubalakítás előtt, azonban az automobilok térhódításával a hintókísérő kutyák szolgálati ideje óhatatlanul lejárt, és a dalmaták állománya kicsire csökkent.
1920-ban Londonban a Kristálypalotában rendezett kiállításon jelent meg egy dalmata Tíz év múlva a Southern Dalmatian Club kiállításán már 458 dalmata szerepelt. 1969-ben már 2916 születést törzskönyveztek. A dalmaták tenyésztésében úgy elméletileg, mint gyakorlatilag nagyon sokat köszönhetünk Angliának! Hogy a fajta fennmaradt, az angol tenyésztők érdeme. Jelenlegi formáját is ők rögzítették. Ezzel egy időben fokozatosan beindult a tenyésztés a Benelux államokban, Skandináviában, Németországban és Svájcban. Mindenhol angol import egyedekkel.
1979-ben Bernben Dr. Ratimir Orbán által összegyűjtött dokumentumok és írásos bizonyítékok alapján az F.C. I. (Nemzetközi Kynológiai Szövetség) úgy döntött, hogy az akkori Jugoszlávia igényt tarthat a fajtagazdaságra. Azt meg is kapta, mint származási ország, azzal a kikötéssel, hogy az angol standard marad érvényben. Napjainkban az országhatárok változásával a dalmata is horvát fajtává módosult, az angol standard változatlanul hagyásával.

1948-ban került az első tenyészpár Magyarországra, olimpiai bajnoknőnk Elek Ilona tulajdonában. ő nem sokáig foglalkozott a fajta tenyésztésével, és ezután sok-sok évet kellett várni míg Ausztriából megérkezett az első import szuka (Afra vom Karoluskreuz), majd 3 év múlva az első import kan Angliából (Mr. Gollywoog of Holmburyhill).
Velük kezdődött meg igazán a minőségi hazai tenyésztés. Walt Disney 101 kiskutya c. rajzfilmje egy csapásra világszerte óriási divattá, hóborttá, gyerekek kedvencévé tette ezt a fajtát. Sajnos ez nagyon hátrányosan érintette a fajtát, az állomány erősen felhígult. Hosszú évek komoly tenyésztői munkája kellene ahhoz, hogy újra minőségről tudjunk beszélni Magyarországon.

FCI által elismert fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Arányos felépítésű, vizslaszerű megjelenésű, szép kutya.

A dalmata egy erős és izmos fajta. Sportos kutya hosszú lábakkal, amelyek lehetővé teszi számukra a fáradhatatlan futást.

A legfontosabb megkülönböztető jegyük a fehér bundájuk, ami sima és fényes jellegzetes fekete foltokkal.

Arányos felépítésű, vizslaszerű megjelenésű, szép kutya. Feje hosszúkás, orrtükre fekete ill. barna. Szeme kerek, barna vagy borostyánszínű. Füle szorosan a fejéhez simulva lelóg.

Nyaka szépen ívelő, háta egyenes és feszes, ágyéka kissé felhúzott. Végtagjai egyenesek, erőteljes csontozatúak. Mancsa kerek, ujjai boltozatosak.

Farka lelóg, a csánkig ér, figyelő helyzetben kissé felemeli. Szőrzete rövid, sűrű, sima. Színe fehér alapon fekete vagy májbarna foltos.  

A pöttyök színétől függően változik a dalmaták szemszíne is: fekete pöttyök esetén a szemek sötétbarnák, míg májbarna pöttyök borostyánszín szemekkel járnak.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja a hideg időjárást. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára megfelelő mennyiségű mozgást.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalom:

Szőrzet: rövid

rövid, kemény tapintású, sűrű, sima és fényes. Szőrét állandóan hullatja. A dalmaták tiszta fehérnek születnek, s csak 10-14 napos korukban kezdenek előjönni a jellegzetes mintázat első jelei. A pöttyök a kiskutyák első életévének végére fejlődnek ki teljességükben. Azokat az állatokat, melyek már elve nagy, fekete foltokkal látják meg a napvilágot, a fajtaszabvány hibásnak tekinti, s ennek megfelelően kizárja a tenyésztésből.

Dalmata természete

Ez a kutya fajta nagyon aktív, néha-néha akár hiperaktívaknak is nevezhetőek. Éppen ezért elengedhetetlen számukra a napi intenzív mozgás. Sportos gazdiknak így ideális fajta.

Nagyon játékos kutya, barátságos, gyengéd és imádja a családját. Kitűnő játszótársa a gyerekeknek. Néha túl energikus és makacs lehet.

Előfordulhat, hogy más kutyákkal agresszíven viselkedik. Nagyszerű társak a futás szerelmeseinek, a kerékpározást kedvelőknek és kiváló jelöltek agility versenyek résztvevőinek is.

Szeretnek tanulni, tanulékonyak és imádják a kihívást jelentő újabb trükköket. A dalmatákat szokták huncut bohócoknak is nevezni, ugyanis örök gyerekek, akik boldogak, barátságosak és játékosak.

Jól kijönnek a gyerekekkel, más kutyákkal, macskákkal és akár lovak is. Intelligensek és éberek, éppen ezért jó házőrzők is.

 

Legfőbb tulajdonságai: Intelligens, gyorsan tanul, de kissé makacs. Érzékeny, a rossz bánásmódot évek múlva sem felejti el.
 
Alkalmazása: Valamikor főként lovasok, postakocsik kísérője, védelmezője volt. Manapság főként kedvencként tartják, Amerikában rendőrkutyaként használják. Házőrző, jelzőkutya és testőr, vadásznak is vele.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

 
 

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a dalmata korát emberi években!

Egy 1 éves dalmata emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Manapság főként kedvencként tartják, Amerikában rendőrkutyaként használják. Házőrző, jelzőkutya és testőr, vadásznak is vele. A sportosabb családoknak ajánlható. Meg lehet próbálkozni a kutyás sportokban való részvételével, de úgy, hogy ne a versenyzés, hanem a kutya és a gazda szórakozása legyen a fő szempont. Két dolog fontos ennek a feltűnő fajtatiszta kutyának: egyik családjának közelsége, másik pedig a mozgás. Mozgékonysága és ügyessége miatt manapság egyre többször látni agility (ügyességi-gyorsasági) versenyek résztvevőjeként. A dalmaták élénk családi kutyák – otthon ugyan nyugodtan elvannak nagyobb hízelgések közepette, a szabadban azonban csúcsformában futkároznak. Ezek az aktív, sportos kutyák a kitartás valóságos művészei. Nagy örömöt jelent számukra, ha órák hosszat a kerékpár mellett futhatnak. De szóba jöhet lehetséges elfoglaltságként az úszás, apportírozás, játék vagy hosszú séta erdőn-mezőn, ahol a kutya szabadon mozoghat.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég átfésülni, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni (fülgyulladásra hajlamos) és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A kutya életkorának megfelelő kutyaeledellel ajánlott etetni. Ha mégis szeretnénk az asztalról maradékot adni neki, akkor figyeljünk oda, hogy a főtt csontokat és a magas zsírtatalmú ételeket kerüljük Rendkívül étkes, hihetetlen dolgokra képes, ha egymás után 2-3 -szor kap vacsorát, nyugodtan elfogyasztja. Ezért hízásra hajlamos. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamosak lehetnek: süketségre, húgyúti kövek kialakulására, amelyek eredménye lehet a húgyúti elzáródás. Lehet bőr allergia, gége bénulás. Cukorbetegség, zöld hályog (glaukóma-vakságot okozhat), vesekő, allergia, agyvérzés is előfordulhat. Fehér alapszíne miatt a szőre és a bőre kicsit kényes, figyelni kell a táplálék összeállítására, a bolha allergiára és egyéb bőrbántalmakra, valamint arra, hogy ne feküdjön a kutya túl kemény érdes felületen, mert a végtagokon egyébként is rövidebb szőre sérülékeny.

Betegségek, amire hajlamos

Dalmata tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök dalmata képek

Dalmata kölykökDalmata kölykökDalmata kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Imádom mozogni, nagyon tud szeretni

  Fázós

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Nagyon szereti a családot,hatalmas mozgás igényű,imád labdázni kifulladásig.Nagy egyéniség.Jól tanitható.

  Fázós,mindíg hullik a szőre.Sétálni nem lehet vele mert nagyon húz ,megy a szagok után.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Dalmata tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Dalmata tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Dalmata tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.