Dandie Dinmont Terrier

101 értékelés alapján
Dandie Dinmont Terrier
Felnőtt Dandie Dinmont terrier
Felnőtt Dandie Dinmont terrier
Kölyök Dandie Dinmont terrier
Felnőtt Dandie Dinmont terrier
Cuki kölyök Dandie Dinmont terrier
Édes kölyök Dandie Dinmont terrier
Dandie Dinmont Terrier
Dandie, Hindlee Terrier
Egyesült Királyság

A Dandie Dinmont terrier egy szeretetteljes, agresszív, független, intelligens, szerető, hűséges, nyugodt és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: szürke, ezüst, fehér, sárga.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Könnyen ápolható:
 • Nyáladzás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Dandie Dinmont Terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
Ez a harcias, apró termetű terrier Anglia és Skócia határvidékének szülötte. A 17. században vált önálló fajtává, ősei a vidrakutya, basset hound, skye, a border, cairn, skót és bedlington terrier.

Régebbi írásokból megtudhatjuk, hogy a Dandie dinmont terrier több fajta keresztezéséből jött létre. H. Walsh azt a nézetet vallja, hogy egy durva szőrű border terrier és tacskó keveréke, sőt véleménye szerint skót terrier vére is folyik benne. ("Hunke der britischen Insel", 1882.)
D. J. Thomson ("Die Hunke von Schottland", 1891.) állítása szerint, bedlington terrier és tacskó keresztezése a dandie.
Mint látjuk, különböző nézetek és álláspontok vannak, melyek a dandiek különlegességét támasztják alá.

Eredetileg vadászkutyaként használták vidrára, nyúlra, borzra vadásztak vele. Ma már inkább csak kedvencként tartják. Nevét Walter Scott Guy Mannering című regényének egyik szereplőjéről kapta. Híres gazdái közé tartozik Lajos Fülöp francia király.

Egyik legenda szerint egy hajótörésnek köszönheti létét. Egy spanyol vitorlás süllyedt el Skócia mellett és a vitorlás fedélzetén máltai kutyák voltak és ahol partra vetődtek, ott keveredtek a sziget bennszülött kutyáival, így jött létre ez a terrier.

1875-ben Skóciában alakult meg a Dandie Dinmont Terrier Klub, és elkészült a Dandie Dinmont Terrier szabványa is. Ez a klub ma a harmadik legrégebbi fajtaklub a világon.

A 19. század végén Angliában nagyon népszerűvé vált. Viktória királynő, egy lelkes kutya szerető ember volt, aki szintén Dandie-t tartott.

A II. világháborút megelőző években sok híres kennel tenyésztette a Dandie-t. A háború alatt azonban az eledelhiány miatt sokan elpusztították kutyáikat, mert nem volt elegendő étel, illetve nem volt elég ember, aki vigyázott volna rájuk.

A háború után a tenyésztők keményen dolgoztak a fajta felélesztésén. Az egyik legismertebb kennel a Bellmead Kennels Angliában.

Ma a Dandie Dinmont Terrier az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb fajtiszta kutya. Az Angol kennelklub a veszélyeztetett őshonos fajták listájára tette, és sokan attól tartanak, hogy kihal.

Megjelenés

Méret

Leírás

Hosszú testű, rövid lábú, különleges fejformájú kutya.

Koponyája elég nagy, széles, állkapcsai erőteljesek, megkülönböztető különlegessége a feje tetején található ezüstszínű szőrpamacs.

Szeme nagy és kerek, távol vannak egymástól, füle hosszú és a pofa mellett csüng, szintén távol vannak egymástól. Nyaka izmos, háta erős, kissé ívelt, mellkasa mély és hosszú, farka elég rövid, elkeskenyedő.

Végtagjai jó csontozatúak és izmosak, a hátsók valamivel hosszabbak, mint a mellsők, mancsa kerek, jól párnázott.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. De mint egy jó terrier, ő is megmakacsolhatja magát.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • 6-8 és feletti gyerekeknek ajánlott

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Bundája kétrétegű. Aljszőrzete puha, selymes tapintású, fedőszőre durvább, de nem drótszerű. Szürke, ezüstszürke, mustárbarna színű lehet.

mustárbarna

Dandie Dinmont Terrier természete

Tipikus terrier, amelyhez tipikus személyiségjegyek társulnak. Független, merész, kitartó és intelligens. Barátságos, játékos és nagyon szeret hízelegni.

Lelkes házőrző és nagy hangja van, de feleslegesen nem ugat. Élettel teli, független, intelligens kutya és nagyon határozott, ezért nehezen tanítható, de könnyen alkalmazkodik lakhelyéhez, gazdájához és az éghajlati viszonyokhoz.

Jól kijön a gyerekekkel, de nehezen vehető rá a játékra, jól kijön más kutyákkal és általában a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Olyan, mintha megértené ha egy gyermek boldog vagy szomorú, és ennek megfelelően viselkedik vele. Szeretetteljes és élénk kutya.

Sok terrierhez hasonlóan ő is független és határozott. Intelligens, aki merészen védelmezi területét és családját az idegenekkel szemben. Idegenekkel szemben tartózkodó.

Sokan méltóságteljesnek tekintik, sőt 100 évvel ezelőtt még úgy jellemezték, hogy „olyan melankolikus szeme van, mint egy álcázott nemesnek.”

Bár a testmozgási igénye nem nagy, pórázon javasolt vezetni, mert játékösztöne miatt váratlan pillanatokban képes elrohanni. Mint minden terriernek, az ásás a vérében van. Ha teheti kedvenc időtöltésének hódol.

 

Legfőbb tulajdonságai: Szívós, fáradhatatlan, mozgékony, értelmes, tanulékony, önálló.
 
Alkalmazása: Vadászkutya. Valamikor híres patkányfogó volt, sőt kotorékmunkára is használták, manapság dédelgetett kedvenc. Főleg Angliában népszerű.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a dandie dinmont terrier korát emberi években!

Egy 1 éves dandie dinmont terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Dandie Dinmont Terriert házban vagy lakásban javasolt tartani. Kis mérete és mérsékelt testmozgási igénye miatt jól alkalmazkodik a városi életmódhoz, de kertes házban is jól tartható. A Dandie-nek ugyan mérsékelt aktivitási szintje van, de mégis szüksége van egy hosszú napi sétára vagy egy 30 perces aktív játékidőre, ahol a gazdi csak vele foglalkozik. Miután a napi edzést elvégezte, örömmel fekszik el az ágyon a gazdi mellett, vagy csak követni fogja, ahogy a napi tevékenységeket végzi. Oktatása egy kis türelmet igényel. Nehezen viseli a hosszasan ismételt feladatokat. Nála a képezés akkor célravezető, ha szórakozásként élheti meg, és akkor a gazdi is meglepődik, hogy milyen gyorsan tanul kedvence.

Ápolás, tisztántartás

Bár bundája nagyon természetesnek tűnik, valójában közepes és magas karbantartású szőrzettel rendelkezik. Hetente kétszer vagy háromszor javasolt átkefélni a bundáját, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat. Lehetőleg egy fényesítőkefével ajánlott rendszeresen átfésülni, talppárnái közti szőrt ki kell vágni. Évente kétszer kell kutyakozmetikába vinni, hogy kiszedjék az elhalt szőrt és formára nyírják bundáját. Füleit ki kell törölni, körmeit ha túlnőttek havonta javasolt vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta, ezért javasolt naponta kétszer etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával a teendőkről! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Dandie Dinmont Terrier általában egészséges fajta, de hajlamos lehet csípő diszpláziára, hipotierozisra, patella ficamra és glaukómára. Az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma: az elhízás. A túlsúly hátproblémák kialakulásához vezethet.

Betegségek, amire hajlamos

Dandie Dinmont Terrier tenyésztése

Várható élettartam

11 - 13 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök dandie dinmont terrier képek

Kölyök Dandie Dinmont terrierCuki kölyök Dandie Dinmont terrierÉdes kölyök Dandie Dinmont terrier

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Látványa nem mindennapi. Hosszabb mint magasabb. Tündéri személyiséggel. Nagyon szeret a gazi ölében pihenni ha kifáradt.

  Az ásás az, amiről nem lehet leállítani.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Dandie Dinmont Terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Dandie Dinmont Terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Dandie Dinmont Terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.