Dobermann

102 értékelés alapján
Dobermann
Dobermann felnőtt
Dobermann felnőtt
Dobermann kölykök
Dobermann felnőtt
Dobermann kölyök
Dobermann cuki kölyök
Dobermann
Dobynm, Dobie, Dobe, Doberman Pinscher, Doberman
Németország

A Doberman egy izmos és erős fajta, melynek külseje eleganciát és erőt sugároz.
Személyisége: éber, bátor, energikus, intelligens, hűséges, védelmező és csendes.
Ahhoz hogy egészségét megőrizd, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Kisgyermekek mellé nem javasolt fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Könnyen ápolható:
 • Nyáladzás:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Dobermann eredete

származás: Németország
A Doberman Pinscher-t Németországban fejlesztették ki a 19. század végén, elsősorban őrkutyaként. Friedrich Louis Dobermann úr nevéhez fűződik a fajta kialakítása, aki adószedő, gyepmester és sintér volt egy személyben, Úgy döntött, testi épségét goromba, harapós kutyákkal kívánja megőrizni.

Ezért a befogott kutyákból kiválogatta a legvadabbakat és őket keresztezve hozta létre a dobermannt. A pontos ősei ismeretlenek, de úgy vélik, hogy sok kutyafajtának keveréke, köztük a rottweiler, a fekete és a tanterrier, manchester terrier, beauceron és a német pinscher. Egyes feltételezések szerint keverék kutyákat is bevont.

1884-ben F.L.D halálát követően a tenyésztésben Otto Göller vette át a vezető szerepet, aki felvásárolta a meglévő egyedek nagy részét és a gyengéket kiirtotta.

1900-ban a Német Kennel Klub elismerte a Dobermann Pinscher-t, mint külön fajtát.

1908 körül került Egyesült Államokba. Az amerikai Dobermann Pinscher Club 1921-ben alakult, amely egy évvel később elfogadta a Németországban írt fajtaszabványt.

Az 1900-as évek közepén a németek a Pinscher szót elhagyták a kutya nevéből, majd az angolok is nem sokkal később követték ezt a példát.

Megjelenés

Méret

Leírás

A dobermann egy erős, elegáns kutya, igazi izompacsirta.

Feje hosszúkás, koponyája lapos, mérsékelten széles, fogai erősen fejlettek és ollós harapású, szeme mandula alakú, sötét, háromszög alakú füle lelogó, ha nem vágják le.

Nyaka izmos, jól ívelt, fejét büszkén magasra tartja, háta egyenes, rövid, izmos, mérsékelten széles, mellkasa mély, bordái íveltek, ágyéka rövid, izmos, fara széles, enyhén ívelt, hasa enyhén felhúzott.

Farka általábban dokkolt, ahol engedélyezik. Végtagjai egyenesek, mancsa jól ívelt, ujjai szorosn zárnak.

Bundája rövid, sűrű, durva, kemény és testéhez simul.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Állandó vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a meleg időjárást, a nagy hideget nem. Lakásban és kertben is tartható.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta: inkább 10-12 év feletti gyermekeknek ajánlott.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

rövid, testéhez simuló, durva, kemény. A durva rövid szőr a kívánatos. Hivatalosan csak két színváltozat, a fekete-cser és barna-cser tenyésztése engedélyezett. Az USA-ban változatlanul tenyésztésbe engedik az izabella és kék színű egyedeket, pedig ezek az állatok genetikailag terheltek, és gyakorta komoly szőr- és bőrbetegségekkel küzdenek. Nem véletlenül vonták ki őket a tenyésztésből.

fekete rézvörös mintázattal

Dobermann természete

A dobermann egy határozott megjelenésű kutya, de viselkedésében nyugodt, barátságos. Nagyon hűséges és a kiadott utasításokat mindig teljesíti, ezért kiváló rendőrkutyák váltak belőlük.

A dobermann kiváló munkakutya, olyan embercentrikus lény, mely gazdáját tűzön-vízen keresztül képes megvédeni. A jó kutyának ez a tulajdonsága génjeiben van, így a kölyök szinte a végletekig ragaszkodik gazdájához.

Bátor, magabiztos és nagyon éber. Idegenekkel szemben bizalmatlan, agresszív és harapós ha szükséges. Megfelelő szocializáció esetén azonban jól kijön más kutyákkal, egyéb háziállatokkal és a gyerekekkel is.

Könnyen nevelhető és tanítható, az egyik legjobb őrző-védő kutya. Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta!

A kölyökkortól elkezdett határozott, következetes fegyelmezés rendkívül fontos a fajta egyedei számára. Ennek a fajtának habitusa - és bizonyos szintű önfejűsége - miatt egyszerűen szüksége van arra, hogy legyen egy számára "kijelölt vezető", aki erélyes, de igazságos, és akinek a szava törvény. Az ilyen tiszta, világos és áthághatatlan kereteket meghatározó gazda mellett felnövekvő dobermannal problémamentesen lehet együtt élni.

 

Legfőbb tulajdonságai: Félelmet nem ismerő, temperamentumos, jó idegzetű, harcias, könnyen kiképezhető.
 
Alkalmazása: Munkakutya; jó házőrző, az egyik legmegbízhatóbb testőr, kiváló sportkutya.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Érzékeny lelkű kutya, aki valósággal rajong a gazdájáért. Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a dobermann korát emberi években!

Egy 1 éves dobermann emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Imád futni, úszni, apportírozni, labdázni, ha eleget mozog akkor nyugodtan viselkedik lakásban is. Nevelésüknél a játékosság és a dicséret a legfontosabb, hiszen labdával, apportírozással és például jutalomfalatokkal mindenre rá lehet őket venni. A dobermann mozgását és kommunikációs igényét, ha ki tudjuk elégíteni, akár lakásban is tarthatjuk, de kertben is kiválóan érzi magát. Nincs különlegesen nagy mozgásigénye: annyit kell neki is biztosítani, mint más középnagy méretű ebnek. Mindennap több órát kell foglalkozni vele. Részben erős kötődése miatt, valamint rövid, aljszőrzet nélküli bundája okán, kertben való tartásra nem alkalmas. A téli időszakban egyszerűen csontig átjárja a hideg. Igazán akkor érzi jól magát, ha egy fedél alatt élhet imádott gazdájával. Agilis sportkutya, ezért a zavartalan "polgári" élethez legalább alapfokú kiképzést és rendszeres, alapos mozgatást igényel.

Ápolás, tisztántartás

Hetente egyszer elég átfésülni egy sörtekefével és kopókesztyűvel átdörzsölni bőrét. Vedlési időszakban dudoros kopókesztyűt ajánlott használni. Fogait rendszeresen ellenőrizni kell és ha fogköves akkor azt eltávolítani. Karmait röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Az egészséges dobermann jó étvágyú és nem válogatós. Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta! Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos csípő diszpláziára, bőrbetegségekre,szívfejlődési hibákra és elhízásra. Előfordulhat nála wobbler szindróma, ami a nyaki csigolyák összezsugorodását jelenti, szívizomgyengeség és spondilózis. Néhány egyed hajlamos a csípőízületi diszpláziára, ezeket nem ajánlatos tenyészteni. Bőrbetegségek előfordulhatnak, kezelésük viszonylag egyszerű, könnyen rendbehozhatók. Szőrtüszőatkásság ritkán, de lehetséges. Étkezések után ne mozgassuk, gyomorcsavarodásra hajlamos fajta.

Betegségek, amire hajlamos

Dobermann tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök dobermann képek

Dobermann kölykökDobermann kölyökDobermann cuki kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Mindig számíthatok rá, félelmet nem ismer, gyönyörű és igen is tud szeretni.

  Nem mondanám negatívumnak, inkább csak nem javaslom olyan gazdinak, akinek még nem volt ez előtt a fajta előtt kutyája, és nem tanulta meg a falkavezér szerep beállítását.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 hét, 5 nap ezelőtt

  Okos, engedelmes szeretet éhes nagyon szereti a gyerekeket.

  Ha nincs le fárasztva sokat ugat de szerintem minden kutyánál ez van.

  Marcona külső érzékeny belsőt takar.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Dobermann tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Dobermann tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Dobermann tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.