Drótszőrű foxterrier

9.34 értékelés alapján
Drótszőrű foxterrier
Drótszőrű foxterrier
Drótszőrű foxterrier kölyök
Drótszőrű foxterrier felnőtt kutya
Drótszőrű foxterrier kölyökkutya
Drótszőrű foxterrier
Drótszőrű foxterrier
Drótszőrű foxterrier
Wire Fox Terrier, Wirehaired Terrier, Wire-haired Foxterrier, Wire Hair Fox Terrier, Foxie
Egyesült Királyság

A drótszőrű foxterrier egy éber, bátor, barátságos, független, intelligens és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, fehér.
Egészsége megőrzőséhez rendszeres testmozgásra van szükség.
Használhatósága: vadászat.

A foxterrierek számos elismerésre tettek szert. A Drummer Jack névre hallgató drótszőrű foxterriert az I. világháború után szolgálati érdeméremmel tüntettek ki a brit gyalogos gárdaezrednél tett szolgálatai miatt.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Drótszőrű foxterrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A Fox terrier Nagy-Britanniából származik.

Neve az angol "fox" és a latin "terra" szóból vezethető le, előbbi rókát, utóbbi földet jelent, a terrierek föld alatt, kotorékban végzett munkájára utalva.

Angol vadászoknak igen kedvelt vadászkutyája volt, elsősorban falkavadászatokon használták. Feladata a vadászat során a róka kihajtása a földalatti búvóhelyéről, hogy a falkának legyen mit hajtania.

Valószínűleg a drótszőrű változat létrehozását az a cél motiválta, hogy az amúgy is szívós kis kutyák még ellenállóbbak legyenek a szúrós, tüskés aljnövényzetet és az időjárást illetően, ezért keresztezhették a simaszőrű egyedeket egy már nem létező terrier-típussal, a Wire-Haired-Terrierel. Egyes vélemények szerint a simaszőrű és drótszőrű foxterrier - bármennyire is egyforma napjainkban a két szőrváltozat - teljesen különböző ősökre vezethető vissza.

A nagyobb testű drótszőrű foxterriereket egy adott alomtól származtatják, a simaszőrű Jock és a drótszőrű Trap párosításából. Trap ismeretlen származású szuka volt ugyan, de egyértelműen drótszőrű.

Nagy-Britanniában 1870-ben ismerték el önálló fajtának
Az angol kennelklub 1875-ben hivatalosan is elismerte.

A foxterrierek számos elismerésre tettek szert. Például egy Drummer Jack névre hallgató drótszőrű foxterriert az I. világháború után szolgálati érdeméremmel tüntettek ki a brit gyalogos gárdaezrednél tett szolgálatai miatt vagy az Igloo névre hallgató foxterrier, aki áthajózott Bird admirálissal az Antartktiszra teljes menetfelszerelésben.

Az egész világon nagyon népszerűek lettek a foxterrierek.

A drótszőrű foxterriert 1872-ben mutatták be először és kezdetben kevésbé volt népszerű, de aztán túltett simaszőrű társán.

1985-ben az AKC hivatalosan elismerte a Smooth Fox terrier és a Wire Fox terrier különálló fajtáit, de mindkettőre vonatkozó szabványokat továbbra is az American Fox Terrier Club tartja fenn.

Megjelenés

Méret

Leírás

A foxterrier egy izmos, aktív kiskutya.

Koponyája lapos és eléggé keskeny, orrtükre fekete, szeme kicsi, kerek és sötét, füle V alakú, kicsi és előrehajló, közvetlenül a füle mellett csüng, harapása ollós.

Nyaka izmos, mérsékelten hosszú, háta rövid, egyenes, mellkasa mély, ágyéka enyhén ívelt és izmos, farkát magasan hordja, nem hajlítja a háta fölé, végtagjai erős csontúak, egyenesek és párhuzamosak, mancsa kerek, ujjai íveltek.

Fedőszőre drótszerű, aljszőrzete finomabb.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: heti kefélés elegendő a bundájának.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda átkefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul, de néha megmakacsolja magát, és nincs kedve tanulni. A gazdi kitartó munkájának köszönhetően az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: tartható lakásban, de napi 30-45 perc intenzív sport szükséges számára, hogy kiélhesse ösztöneit. Teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára egy kert, ahol szabadon áshat.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos és szeretetteljesen bánik velük, inkább 6-8 év feletti gyermekeknek ajánlott.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Drótszőrű foxterrier természete

A foxi jó kísérőkutya, ragaszkodik gazdájához és védi őt. Aktív, lelkes kutya, aki nagyon szereti a társaságot.

Magabiztos, bátor és szívós kutya. Fegyelmezett és szófogadó és könnyen tanítható ugyanakkor nagyon ravasz, ezért magabiztos, szigorú és következetes gazdára van szüksége.

Jól kijön a gyerekekkel, kiváló játszópajtásuk, más kutyákkal is jól kijön, de a kan agresszíven viselkedhet velük. Egyéb háziállatokkal és macskákkal ha kölyökkorától együtt szocializálódik akkor jól kijön, de egyébként vadászösztöne miatt prédának tekintik őket.

Fox Terrier szeret a gyerekekkel játszani, de túlságosan aktív, ezért 6-7 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott. Mivel vadászterrier, ezért a gyerekek magas hangja és futásra való hajlandóságuk miatt zsákmányként tekinthet rájuk, ezért felnőtt jelenléte szükséges a gyermekek játékánál. N

ehezen fegyelmezhető, sokszor önfejű és amikor a gazdi tanítani próbálja és nincs hozzá kedve olykor képes elfordítja a fejét is. Kiváló házőrző.

 

Legfőbb tulajdonságai: Rendkívül bátor, de intelligens és szeretetre méltó kutya.
 
Alkalmazása: Eredetileg rókára, borzra vadásztak vele. Manapság is híres kotorékozó, kiváló kajtató kutya, szenvedélyes patkány- és egérvadász, de elsősorban társként, kedvencként tartják.
 
Profil: kotorékeb, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a drótszőrű foxterrier korát emberi években!

Egy 1 éves drótszőrű foxterrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól tartható lakásban és kennelben egyaránt, de mozgásigénye igen nagy. Amennyiben nem kapja meg a napi 30-45 perces aktív lemozgatását, unatkozni kezd és rombolóvá válhat. Városi tartását izgulékonysága, nagy mozgási igénye és az ebből fakadó kölyökkori virgoncsága miatt mégsem ajánlják. Lehetőséget kell biztosítani neki póráz nélküli szaladgálásra. Nagyon szeret labdázni, apportírozni. Kiváló kotorékeb, csapdázó- és keresőkutya és kiváló patkányfogó. Annak ellenére, hogy nagyon intelligens, nagy kihívást jelent a képzése. Légy türelmes és tartsd meg a humorérzéked. A következetes képzés és a rutinszerű gyakorlás folyamatos fejlődést biztosít. Mindent képes megtanulni, a pozitív motivációs technikák a célravezetők nála. Igazi menekülő művész. Magasabbra tud ugrani mint gondolnád, illetve képes kiásni magát a kertből.

Ápolás, tisztántartás

Hetente egyszer át kell kefélni egy kemény sörtéjű kefével, valamint ajánlott évente kétszer megnyíratni. Körmüket röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Foxterrierek szeretnek enni, ezért túlsúlyossá válhatnak. Ezért javasolt a naponta kétszer etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával a teendőkről! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Fox terrier általában egészséges fajta, mégis előfordulhatnak a következő betegségek: süketség, szürkehályog, szemlencse elmozdulás, csípő diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Drótszőrű foxterrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök drótszőrű foxterrier képek

Drótszőrű foxterrier kölyökDrótszőrű foxterrier kölyökkutyaDrótszőrű foxterrier kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 8
  írta 3 év, 11 hónap ezelőtt

  Hibatlanul vannak az informaciok felrakva

  Keves a szoveg es nincs minden feltuntetve

  Jo lenne ha a szaparitasarol is lenne par szo

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 2 hónap ezelőtt

  Jó és teljes leírás

  A drótszőrű foxit semmiképp nem szabad nyírni!!!! Kizárólag trimmelni, csak így lesz szép, a fajtára jellemző erős szőre. (Persze léteznek olyan egyedek ahol a trimmelés nem alkalmazható, de ez ritka)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  A mi foxink egy atom, persze jó értelemben. Annyi energiája van, hogy alig tudjuk követni :D

  Ha teheti ás ;)

  Nagyon örülök, hogy feltüntették a gyerekkor javaslatot. Mindenki azt hiszi, egy kutya már a 3 napos gyerekek mellé ajánlott. Hát NEM! Ezek pedig igazi terrierek, mindenre vadásznak és mindennel játszanak. Úgyhogy köszi!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 10 hónap ezelőtt

  Kitartó vadász, rettenthetetlen, bátor. Nagyszerű társ.

  Rendszeres bundaápolásra van szükség a tartásánál.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Drótszőrű foxterrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Drótszőrű foxterrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Drótszőrű foxterrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.