Drótszőrű magyar vizsla

104 értékelés alapján
Drótszőrű magyar vizsla
Drótszőrű magyar vizsla
Wirehaired Vizsla, Hungarian Wire-haired Pointing Dog, Drahthaariger Vizsla, Drahthaariger Ungarischer Vorstehhund
Magyarország

A drótszőrű vizsla egy éber, energikus, kedves, tanulékony, barátságos, intelligens, hűséges, társaságkedvelő és védelmező fajta.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Színük: homoksárga.
Használhatósága: vadászat, engedelmességi versenyek, keresés, megfigyelés, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Drótszőrű magyar vizsla eredete

származás: Magyarország
A vizsla az egyik legismertebb fajta a magyar kutyák közül a világon.
A vizsla egy ősi magyar vadászkutya, akinek őse a vándorló magyar törzsekkel érkezett Európába.

Már a 14. századból is maradt fent ábrázolás erről a kutyáról, sőt nemeseink levelezésében is gyakran említésre került, illetve a Képes Krónikában, Hunor és Magyar találkozása a csodaszarvassal képen is vizsla kutyák szerepelnek.

A 18. századtól nagyon fontos vadászkutyaként tartották számon. Ekkor, a vadászat aranykorában bontakozott ki igazán a vizsla tehetsége.

Az 1731-ből származó adat szerint a trencséni Zay család kezdett először foglalkozni a tenyésztésével, és valószínű, hogy egy Angliából származó spanyol vizslát is bevontak a tenyésztésbe. Ekkor még a vizsla gesztenyebarna színben vagy fehér jegyekkel is létezett.

1920-ban alakult a Magyar Vizslatenyésztők egyesülete, ekkor kezdődött szakszerű tenyésztése. A drótszőrű magyar vizsla egyike azon kevés fajtáknak, melyeknek születése a kezdetektől fogva pontosan dokumentált.

A drótos magyar vizsla kialakításának ötlete az 1930-as években került felvetése. Létrehozásának gondolata abból indult ki, hogy a kiváló képességű, rövidszőrű magyar vizsla a téli nagy hidegben, havas, vizes, nehéz terepeken megérdemelne egy védőruhát.

A cél az volt, hogy az új kutya őrizze meg a magyar vizsla küllemét és belső tulajdonságait egyaránt, maradjon meg ősi színe is, de szőrzete legyen kemény, "drótos". Az ötlet nagy vitát kavart vizslás körökben, hogy kell-e egyáltalán, és ha igen, milyen legyen az új magyar fajta.

Megvalósítása Vasas József hejőcsabai tenyésztő Csaba nevű kenneljéből indult. Hozzá csatlakozott később a drótszőrű német vizslák tenyésztésében tapasztalt Gresznárik László, De Selle kennelével.
Drótszőrű német vizsla kan és rövidszőrű magyar vizsla szukák frigyéből született kölykökből válogatták ki a legmegfelelőbb egyedeket, majd azokat egymással fedeztetve haladtak a nemesítés útján. Az "első hullám" kutyái már kezdetben is igen biztató képet mutattak. Ugyan, fejük erősen német vizslára hasonlított, de egyszínűek voltak, és vastag, tömött (bár még puha) szőrzettel rendelkeztek.

Három generáció után a legfiatalabb magyar fajta már határozott formát kezdett ölteni: egyedeit magyar vizsla jellegű test és fejalakulás, egyöntetű sárga szín, a németektől örökölt erősebb csontozat és a kívánatos rövidebb, sprődebb szőrzet jellemezte. Számuk is szépen növekedett, '47-ben már 60 nyilvántartott egyednél tartottak.

A II. világháború megakadályozta a fajta további tenyésztését.

Az Egyesült Államokba az 1950-es években kezdődött az importálás, és az AKC 1960-ban vette fel regiszterébe a fajtát.

Az FCI 1966-ban hivatalosan is elismerte a drótszőrű magyar vizslát.

Megjelenés

Méret

Leírás

A magyar vizsla egy szikár, erős,elegáns testalkatú, vérbeli vadászkutya.

Feje szikár, nemes, koponyája széles, enyhén domború. Szeme enyhén ovális, értelmes tekintetű, közepes lelógó fülei alacsonyan és hátul tűzöttek, v-alakúak, de a vége lekerekedik, fogazata erős, ollós harapású.

Háta egyenes, mellkasa mély és hosszú, bordái íveltek, ágyéka hosszú, izmos, hasa enyhén felhúzott, farka széles, hosszúkás.

Mellső végtagjai egyenesek, könyöke közel van a testéhez, hátsó végtagjai is szabályosak, kirajzolódnak az izületei.

Bundája rövid, sűrű, durva tapintású, testéhez simul. Farkán valamivel hosszabb a szőr, fején és fülein pedig tapintása finomabb. Színe mindig egyszínű. Lehet rozsdavörös zsemlesárga és ezek bármely árnyalata.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: elég hetente egyszer egy erős sörtéjű kefével átfésülni, vedlés idején ajánlott egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani bundáját, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények a tréningek megkezdése után szépen jönni fognak.
 • Házőrzésre nem alkalmas
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez de a téli hidegeket nehezebben viseli. Lakásban és kertben tartása  egyaránt javasolt.
 • Nagyon aktív: aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: közepes

Drótszőrű, amely erős, sűrű és fénytelen. A fedőszőr 2-3 cm hosszú, az aljszőrzet sűrű és víztaszító. Sajnos a drótosok szőrzet tekintetében még mindig igen heterogén képet mutatnak. Alapvetően két szőrzettípus különböztethető meg: hosszabb, puha, hullámos, és rövidebb, kemény, szálkás. Míg az előbbi jól kozmetikázható és igen "látványos" megjelenést lehet kialakítani, addig az utóbbi gyakorlatilag nem igényel szőrzetápolást.

Drótszőrű magyar vizsla természete

A drótszőrű magyar vizsla egy gyengéd, könnyen tanítható, engedelmes, magabiztos kutya, aki nem tudja elviselni a durva bánásmódot.

Lelkes és szeretetteljes. Nagyon szereti a gyerekeket.

Intelligens aki alig várja, hogy feladatokat kapjon, ezért igen tanulékony fajta. Következetes gazdiknak javasolt, ugyanis a következetlenség makacsságot hozhat elő.

Általában barátságos más kutyákkal. Vadászösztöne miatt nem javasolt macskákkal vagy kisebb állatokkal való egyidejű tartása. Problémamentes családi kutyaként is képes funkcionálni. Nem véletlen, hogy hazai fajtáink közül is a rövidszőrű vizsla az egyik legnépszerűbb hobbikutya.

Egy igaz munka - és vadászkutya, amely tettekre, feladatok végrehajtására született. Lágylelkű, szelíd, érzékeny alkat, aki bőven ért a játékos motivációval ötvözött kedves szóból. Nevelése, kiképzése nem igényel kemény bánásmódot, sőt tanításához a pozitív motivációs technikák ajánlottak. Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Magas fokú intelligenciája, együttműködésre való hajlama, valamint megfelelni vágyása kifejezetten élvezetessé teszi a vele való foglalkozást. Rendkívül alkalmazkodó, könnyen kezelhető, simulékony kedvenc.

Házőrzőnek alkalmatlan, hiszen a besurranót éppúgy körülrajongja, mint egy közeli barátot.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

 

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a drótszőrű magyar vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves drótszőrű magyar vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A magyar vizsla igényli a szabadtéri létet. Imád úszni, apportírozni, sportolni. Ha vadászatra használják, akkor naponta többször kell futtatni, ha csak kedvencként tartják, akkor elég a napi egyszeri séta gazdájával, de nélkülözhetetlen jó közérzetéhez a napi mozgás. Illetve helytelen magatartásformák kialakulását is meg tudjuk akadályozni. Biztosítani kell számukra olyan lehetőséget, ahol feladat- és mozgásigényét kiélheti (pl. agility, obedience stb.). Egyébként ma már létezik olyan sportág vadászkutyák számára, mely a vadászatot, annak egyes elemeit szimbolizálja, de a zsákmány egy élet- és vértelen vászonzacskó (dummy). Igaz, ez az ún. Working Test eredetileg a retrieverek sportja, de biztosan helyet tudnak szorítani néhány lelkes vizslásnak is. Így kijelenthetjük, hogy alapvető fontosságú számára a rendszeres aktív séta, mely a mozgásigény kielégítése mellett kisebb-nagyobb játékos feladatok megoldását is kell, hogy jelentse a kutya számára. Így nemcsak fizikailag, de szellemileg is tornázhat. Mindemellett nagyon lényeges, hogy fiatal és növendék korában lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjon egyedül, felügyelet nélkül otthon. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy unalmában szétszedje otthonunk bizonyos részeit. Szőrzete télen nem mindig nyújt megfelelő védelmet a hideg ellen, ezért zárt térben (lakásban) tartása javasolt.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok törődést, elég hetente egyszer egy erős sörtéjű kefével átfésülni, illetve vedlési időszakban ajánlott gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fürdetni csak akkor kell ha bundája nagyon elkoszolódott. Karmait viszont röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Fontos a helyes táplálkozás kölyökkortól kezdve. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

előfordulhat náluk: csípő diszplázia, daganat, szív-elégtelenség, megaoesophagus, ételallergia, pajzsmirigy problémák, ectropion, entropium, külső hallójárat gyulladás, epilepszia és faggyúmirigy adenitis. Nem ritkák az idegrendszeri problémák, mint például a félénkség, illetve túlfűtött, vagy éppen apatikus, passzív viselkedés. Leggyakoribb betegség a Vizsla Myositis, amely nyelési problémákat, habos nyáladzást okoz.

Betegségek, amire hajlamos

Drótszőrű magyar vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök drótszőrű magyar vizsla képek

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  szeretet

  rosszcsontság

  ..vizsla nélkül lehet élni, de minek...

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Egy nagyon édes személyiség, imád a családdal együtt lenni és mindig elfoglalja a fotelem. Ha tehetné egész nap pihenne. Persze nem hagyom, sokat tanulunk együtt, és nagyon könnyű és élvezetes az okatatása.

  SZembetegséggel sajnos már találkoztunk, de a doktor úr szerencsére szépen helyrehozta.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Minden családnak és vadásznak a legjobb társa lehet. Okos, okosabb mint bárki gondolná.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Nekem már öt éve lesz hogy nálam van a kutyusom. Csak pozitív véleményt tudok róla mondani. Nagyon életvidám de mindig nyugodt marad . Gyerekeket imádja.

  Nincs semmi negatív tulajdonságai. Neki még egy betegsége sem volt.

  Szerinte mindenkinek ajánlott. Nagyon okos is!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Drótszőrű magyar vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Drótszőrű magyar vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Drótszőrű magyar vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.