Drótszőrű német vizsla

101 értékelés alapján
Drótszőrű német vizsla
Drótszőrű német vizsla felnőtt kutya
Drótszőrű német vizsla felnőtt kutya
Drótszőrű német vizsla kölyök kutya
Drótszőrű német vizsla kölyökkutya
Drótszőrű német vizsla felnőtt kutya
Drótszőrű német vizsla cuki kölyökkutya
Drótszőrű német vizsla
Deutscher Drahthaariger Vorstehhund, German Wirehaired Pointer, Deutsch Drahthaar, Vorstehund, Drahthaar, German Pointer (Wirehaired)
Németország

A drótszőrű német vizsla egy szeretetteljes, barátságos, intelligens, hűséges, védelmező, fogékony és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, szürke, fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatóság: vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Drótszőrű német vizsla eredete

származás: Németország
Már a 17. században találhatók a német vizslára utaló nyomok. Ekkor még Dr. Hegewald irányításával folyt a szelekció és tenyésztés, de igazán a 19. század végét jelölhetjük meg a német vizsla születésének időpontjaként.

A német vadászok a kétkutyás vadászat helyett, egy kutyával kívánták megoldani a teljes vadászatot. Így olyan fajtára volt szükség, amely jól keres, megállja a vadat és el is hozza azt.

Ezidőtájt a különböző szőrváltozatok még "egymás mellett futottak": a drótos csak később, az 1900-as évek után vált külön, a pudelpointer és a szálkásszőrű griffon bevonásának köszönhetően.

A fajta sorsa - régi kinológiai szakmunkák leírása szerint - meglehetősen mostoha volt. Eleinte nem is akarták önálló fajtaként elismerni, illetve összekeverték a griffonokkal. A legtöbb országban csupán a második világháború után honosodott meg, napjainkban viszont annál népszerűbb.

A német tenyésztők a szigorú szelekció révén eljutottak a számukra legfőbb alaptulajdonságokhoz, amelyek ma is jellemzik a fajtát: keresés, kitűnő orr, vadmegállás, elhozás, csapázás, rámenősség a dúvaddal szemben, vízi munka.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes nagyságú, nemes megjelenésű, kemény szőrzetű kutya.

Feje közepesen hosszú, arcorri része erőteljes. Fogazata ollós harapású, orrtükre barna, stopja enyhe. Szeme barna, füle szorosan a fejéhez simulva lelóg.

Nyaka hosszú, izmos, háta rövid, egyenes, ágyéka feszes, fara izmos, hasa felhúzott, mellkasa a könyökéig ér. Végtagjai hosszúak, egyenesek, párhuzamosak, erős csontozatúak, mancsa kerekded, talppárnái kemények.

Farkát kurtítják.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő hetente párszor átfésülni egy fém sörtéjű kefével
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

kemény, durva, sűrű és vízlepergető. Víztaszító aljszőrzettel rendelkezik. Szőrzete jellegzetesen kemény, dús, közepes hosszúságú, sohasem feltűnő színű. A standard szerint olyan hosszú legyen, hogy védje az időjárás vagy esetleges sérülések ellen, de nem takarhatja el a test körvonalait. Szemöldöke bozontos, bajusza erőteljes, de nem túl hosszú. A fülein meglehetősen sűrű, a végtagok alsó részein viszont rövidebb a szőr. Színe barna, fehér vagy szürkésbarna foltokkal.

Drótszőrű német vizsla természete

Engedelmes kutya, de néha makacs és erős akaratú.

Nagyon barátságos a gyerekekkel és szereti családját. Az idegenekkel szemben és más kutyákkal szemben tartózkodó.

Tenyésztését nagyon szigorúan szabályozzák. Sokszínű vadászképességgel kell rendelkezniük. Ezért is a drótszőrű német vizsla sohasem ideges, mindig kiegyensúlyozott, megbízható kutya. Jó karakterű fajta, határozott kiállású nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű. Bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez.

Nagyon játékos, hűséges és engedelmes.

Előfordulhat, hogy egy személyhez kötődik nagyon. Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció estén egyéb háziállatokkal is.

A gyerekekkel barátságos, játékos. Idegenekkel szemben is barátságos, de ha nincs otthon a család akkor megvédi azt. Könnyen kezelhető és gyorsan tanul.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a drótszőrű német vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves drótszőrű német vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A német drótszőrű vizsla egy energikus, aktív vadász, aki imád a szabadban lenni. Sok testmozgásra van szüksége minden nap. Nagyon szeret túrázni és futni. Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó német vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Elég hetente párszor átfésülni egy fém sörtéjű kefével. De egy alapos átfésülés után is megmarad a kócos jellege. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A következő betegségekre hajlamos: csípődiszplázia, entropium, ektropium, szürkehályog és Von Wildebrand-kór. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Drótszőrű német vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök drótszőrű német vizsla képek

Drótszőrű német vizsla kölyök kutyaDrótszőrű német vizsla kölyökkutyaDrótszőrű német vizsla cuki kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 8 hónap, 1 hét ezelőtt

  Tökéletes választás nemcsak a vadászoknak, hanem minden gazdijelöltnek, aki nem tartózkodik sokat távol otthonától. Igazán kedveli a gyerekeket, persze azokat, akik tistelettel bánnak vele.

  A magányt egyszerűen nem tudja kezelni.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Drótszőrű német vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Drótszőrű német vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Drótszőrű német vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.