Erdélyi kopó

101 értékelés alapján
Erdélyi kopó
Felnőtt erdélyi kopó
Felnőtt erdélyi kopók
Felnőtt anya és gyermekei erdélyi kopók
Kölyök erdélyi kopók
Erdélyi kopó
SABUESO HÚNGARO - SABUESO DE TRANSILVANIA, Pannon kopó, Transylvanian Scenthound, Transylvanian Hound, CHIEN COURANT DE TRANSYLVANIE
Magyarország

Az erdélyi kopó egy bátor, barátságos, hűséges, társaságkedvelő, védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, barna, trikolor.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Erdélyi kopó eredete

származás: Magyarország
1729-ig a fajta neve magyar kopó volt, amelynek két tájváltozatát különböztették meg: Az Alföldön használatos pannon kopót, és a hegyi jellegű erdélyi kopót.
Az 1729-ben hozott törvény mezőgazdasági okokra hivatkozva betiltotta a kopózást, ami, a pannon kopó kipusztulásához vezetett.

Erdély ez időtájt különálló közigazgatással rendelkező “gubernium” volt, így a magyarországi törvények nem feltétlenül érintették, s jelen esetben ez az erdélyi kopó megmaradását eredményezte. A pannon és az erdélyi kopó nagy valószínűséggel a közép-európai, és kelet-európai kopófajták kereszteződéséből származott. Honfoglaló őseinkkel érkező kopók, a már itt élő népek kopó típusú kutyáival keveredve alakították ki. Ezek a kopók eredetileg mind apróvadas kopók voltak, nyúlra, rókára és őzre vadásztak velük. A legelső írásos említésük 1237-ből származik, Copou alakban.

Az erdélyi kopó első részletes leírását Czynk Ede, korának jeles vadászati írója készítette. Egy osztrák vadászújságban, a Waldmannsheil 1901. évi harmadik és negyedik számában jelent meg tanulmánya "Die Siebenbürger Bracke" címmel. Írásához akkori nagyszebeni kopók képét csatolta, így a századforduló erdélyi kopójáról hiteles dokumentummal rendelkezünk.

A II. Világháborút követően, miután egyértelművé vált, hogy Románia nem ismertetheti el nemzeti fajtájaként, 1947-ben napvilágot látott egy román rendelet, mely a vadállományra káros dúvadnak minősítette és a magyar agárral egyetemben. Kiírtását írta elő, s ezzel szinte halálra ítélte a fajtát.

1968-ban sikerült a kihaltnak vélt fajtából két példányt felderíteni. A két ebet “átcsempészték” Romániából, és a fővárosi állatkertben helyezték el. Ekkor kezdődött a kopó megmentése.
A romániai rendszerváltás után további példányokat fedeztek fel Erdélyben, és vonták be a hazai vérfrissítésbe.

Napjainkra eljutottunk oda, hogy Erdélyben már vadászversenyt rendeznek kizárólag erdélyi kopók részére, s rendszeresen több mint 100 eb nevez a megmérettetésre. De még mindig nincs biztonságban ez a fajta, további követőkre lenne szükség, hogy a fajt fenntarthassák.

Megjelenés

Méret

Leírás

Két változatban tenyésztik.

Egyik a hosszú lábú, másik a rövid lábú erdélyi kopó. A két változat nagyságban, színben és szőrben különbözik egymástól.

A hosszú lábú 55-65 cm marmagasságú, alapszíne bársonyfekete, cser és fehér jegyekkel, a rövid lábú marmagassága 45-50 cm, alapszine vörös, fehér jegyek itt is előfordulnak. A hosszú lábú erdélyi kopó teste hosszútávfutásra csiszolódott ki, nem durva, nem is vékony csontú, igazi atlétaalkat. Szikár, izmos, mozgása kiegyensúlyozott, elegáns. A rövid lábú változat erőteljes, nem kurta lábú, arányos testfelépítésű. Zömök, erős csontú, de nem nehézkes, elegáns megjelenésű kutya. A hosszú lábú erdélyi kopót erdei vadászatokhoz, nagyvadra, a rövid lábú erdélyi kopót fedett területeken apróvadra, valamint sziklás terepen zergevadászatra használták eredetileg.

Az erdélyi kopó testfelépítése hosszútávfutáshoz alkalmazkodott. Atletikus, nem durva, de nem is vékony csontú.

Feje hosszúkás, de nem elhegyesedő kopófej, koponyája enyhén boltozatos, a stop viszonylag lapos. Az orrnyereg egyenes.

Az ajkak feszesek és szorosan záródók. Fülei magasan tűzöttek, viszonylag rövidek, háromszög alakúak és lelógók. Közepes nagyságú szemei ovális alakúak.

A szemhéjak feszesek. Harapása ollószerű. Nyaka izmos, közepesen hosszú, Háta egyenes, az alacsonyan tűzött, csánkig érő farkát nyugalomban leeresztve tartja.

A farok alakja rendszerint sarlós, de sohasem kunkorodó. A hasa enyhén felhúzott, mellkasa hosszú és nem túl mély, lábai egyenesek és függőlegesek,

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta:hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez és a téli hidegekhez is. Kertben és lakásban tartása is javasolt.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

A szélsőséges időjárás viszontagságainak ellenálló szőrzettel rendelkezik. Szőrzete testhez simuló rövid, durva tapintású, fényes. Alapszíne bársonyfekete, a szemei felett, a pofája tájékán, a végtagokon, a hasán és a szügyén csersárga jegyekkel, valamint fehér folt lehet a fején vagy a nyakon a mellen, a mancsokon vagy a farok végén.

trikolor

Erdélyi kopó természete

Ősi magyar vadászeb, tulajdonságait a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok alakították ki. Egész megjelenése nemességet, harmóniát tükröz. Aki ismeri a vad, erdélyi havasi tájat, az tisztában lehet azzal micsoda aktivitással, kitartással rendelkezhet az a kopó, aki hegynek le, hegynek fel akár napi nyolcvan-száz kilométert is megtehet a vadhajsza során.

Fáradhatatlan, kiváló orrú, rendkívüli támadókedvvel megáldott. Szívósságát, kitartását, erejét az őrző-védő munkában is bizonyítja, elsőrangú sportkutya képezhető belőle.

Idegenekkel szemben tartózkodó és gyanakvó, de gazdájához nagyon ragaszkodik, azt meg is védi. Társaságkedvelő kutya, amely remekül érzi magát más ebek között.

Azonban nem ajánlható nyugodt szívvel macskák, nyulak és más állatok mellé. Családi kutyaként is kiváló, végtelenül alkalmazkodó és csodálatosan kijön a gyerekekkel, játékos természete ideális kedvenccé teszi anélkül, hogy szüksége lenne kényeztetésre.

Önállóságra hajlamos, rendkívül intelligens, jó tájékozódó képességű, kiváló szaglású fajta. Egy igazi erdélyi kopó nem agresszív, de nem is gyáva, hanem kiegyensúlyozott idegrendszerű, nemes eb.

 

Legfőbb tulajdonságai: Jóindulatú, bátor, igénytelen, rendkívül szívós, kitartó, könnyen tanítható. Gazdájához ragaszkodik, ha kell, bátran védelmezik.
 
Alkalmazása: Eredetileg medvére, vaddisznóra, hiúzra vadásztak vele, de rókára és nyúlra is használták. Őrző-védő kutyaként vagy kedvtelésből is tartják.
 
Profil: munkakutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a erdélyi kopó korát emberi években!

Egy 1 éves erdélyi kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiegyensúlyozottsága, tanulékonysága miatt lakásban és kertes házban egyaránt tartható, de biztosítsunk számára elegendő mozgást. Mint vadászkutya, alkalmasabb a lökésszerű nagyobb terhelésre. Nem a napi többszöri rövidebb séta, hanem az időszakonkénti hosszabb, intenzívebb mozgás az, amely kielégíti szükségleteit. Az erdélyi kopó rendszeres, kimerítő mozgatása, egy nyugodt, békés társat eredményez a mindennapokban. Ennek megfelelően az erdélyi kopó azoknak is ajánlható, akik nem kívánják vadászaton kipróbálni kopójukat. Igénytelen, a szélsőséges időjárást is bírja.

Ápolás, tisztántartás

Nem kell szőrét nyírni, trimmelni, ezért gondozása egyszerű. Elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki a szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak. A karmait röviden kell tartani, erre a legjobb módszer a rendszeres mozgatás. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nagyon egészséges fajta. Csípő és könyök diszplázia előfordulhat nála.

Betegségek, amire hajlamos

Erdélyi kopó tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök erdélyi kopó képek

Kölyök erdélyi kopókKölyök erdélyi kopó

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt
  Miért nem tudom ajánlani az erdélyi Kopo tenyésztőt?

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Erdélyi kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Erdélyi kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Erdélyi kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.