Field spániel

101 értékelés alapján
Field spániel
Field spániel
Field spániel kölyök kutya
Field spániel kutya
Field spániel felnőtt kutya
Field spániel
Field, Field spaniel
Egyesült Királyság

A Field spániel egy gyengéd, figyelmes, vidám, független, hűséges és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, barna.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés, agility és flyball.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Field spániel eredete

származás: Egyesült Királyság
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható. Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak. De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.
Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket. Ebben olvasható, hogy vannak szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak. A szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosították. A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak.

Valamikor a 18. század végén alakították ki, feltehetően az amerikai cocker spániel, az angol springer spániel és a Sussex spániel keresztezésével. A cocker és a Field spánielek a 19. század elején csupán nagyságban és testtömegben különböztek egymástól (különben annyira hasonlítottak, hogy egy régi anekdota szerint ugyanaz a kutya reggel mint cocker, délután pedig - persze jól megetetve - spánielként szerepelt a kiállításokon).

1984-ben ismerte el az UKC (United Kennel Klub önálló fajtaként.

Megjelenés

Méret

Leírás

Erőteljes csontozatú, hosszú testű, rövid lábú kutya nagyon előkelő. A cocker spánielnél nagyobb és erőteljesebb kutya. Csontozata erős, fara lejtős, mellkasa mély.

Szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejtős, mellkasa mély. Végtagjai rövidek, szabályos állásúak.

Farkát felére, kétharmadára csonkolják.

Feje arányos a méretével. Közepes méretű, mandula alakú szeme lehet fekete, barna, mogyoróbarna, közepes hosszúságú fülei lelogóak. Bundája vízhatlan, fülénél bolyhos, lábánál és mellkasán zászlós.

Színe lehet májbarna, fekete, aranyderes.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Közepes szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, szakmai trimmelése szükséges lehet.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmas a lakásban tartásra. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Szőrzete közepesen hosszú, sima, selymes, sűrű, puha, egyenes vagy kicsit hullámos, de sohasem göndör. Fülén bojtos, lábain, mellkasán zászlós szőr van. Bundája vízlepergető. Színe lehet májbarna, aranysárga, mahagónivörös vagy fekete, lehetnek cserbarna pontok a mellkasán, nyakán.

fekete cserszínű pontokkal

Field spániel természete

A Field spániel egy nagyon barátságos, kiegyensúlyozott kutya. Könnyen kezelhető, de néha makacs így türelem szükséges a tanításához, vadászatokon nagyon kitartó.

Érzékeny kutya, aki nagyon ragaszkodik gazdájához. Idegenekkel szemben tartózkodó, ugyan minden neszre ugat, jelez, de házőrzésre nem alkalmas.

Kitartó, lelkes, tevékeny vadászkutya, ennek ellenére manapság inkább csak kedvencként tartják.

Társaságkedvelő, a gyerekekkel türelmes, de inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott, akik nem bosszantják, mert időnként heves vérmérsékletű. Más háziállatokkal, kutyákkal is jól kijön ha együtt nevelődtek.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nyugodt, kedves, értelmes, barátságos, tanulékony.
 
Alkalmazása: leginkább Angliában és az Egyesült Államokban vadásznak vele, de ma már főként kedvencként tartják.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a field spániel korát emberi években!

Egy 1 éves field spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiváló vadászkutya. Nagyon szeret a kertben szaladgálni, a lakásban, városban való élet nem igazán neki való. Tartható lakásban, ha kellőképpen kifutkározta magát akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák kint. Szeret labdázni, szereti a hosszú sétákat. Nagyon engedelmes, de némi akaratosság jellemzi. Érzékeny a lakásban lévő hangulatra, gazdája hanghordozására, ezért szelíden kell nevelni. Nagyon szereti a vizet, remekül úszik. Élvezi a túrázást, a strandon futást és a kutyás sportokat, mint például az agility és a flyball.

Ápolás, tisztántartás

A kutya egészsége érdekében naponta ki kell fésülni a szőrét, és a gubancokat levágni. Havonta érdemes szakemberrel megnyíratni. A fül alatt és a hallójárat környékén jól le kell nyírni a szőrt. A füleket is rendszeresen kell tisztítani, a szemek alatti részt is gyakran ki kell törölni. Karmukat érdemes havonta vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Kiegyensúlyozott eledel etetésével szőre és bőre egészséges és fényes maradhat. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egy nagyon egészséges fajta, de előfordulhat nála fülgyulladás, szembetegségek, csípő diszplázia, valamint bőrbetegségek. A legtöbb halálozás a Field spániel esetében rákos megbetegedés miatt fordult elő.

Betegségek, amire hajlamos

Field spániel tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

6 - 7 db

Kölyök field spániel képek

Field spániel kölyök kutyaField spániel kölyökField spániel cuki kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap, 1 hét ezelőtt

  Jó vadászképességekkel rendelkező, hűséges és kiszámítható kutya

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Field spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Field spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Field spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.