Finn lapphund

101 értékelés alapján
Finn lapphund
Finn lapphund kutya
Finn lapphund kölyök kutya
Finn lapphund kölyök
Finn lapphund
Kölyök Finn lapphund
Finn lapphund felnőtt kutya
Finn lapphund
Suomenlapinkoira, Lapinkoira, Finnischer Lapphund, Finnish Lapphund, Finnish Lapponian Dog
Finnország

A Finn Lapphund egy gyengéd, figyelmes, vidám, bátor, barátságos, kedves, intelligens, szerető, hűséges, nyugodt, és édes kutyafajta.
Leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, barna, sárga, szürke, vörös, fehér.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizhessük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: agility, terelés, engedelmességi versenyek, őrző-védő, társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Finn lapphund eredete

származás: Finnország
Az eredetileg pásztor és őrkutyának tenyészett lapphundokat Lappföldön, Finnország északi részén főként rénszarvasok terelésére, őrzésére használták.

Úgy gondolják, hogy a finn lappundokat a Sami őslakosok hozták létre, akik továbbra is Finnország, Svédország, Norvégia és Oroszország között megosztott területeken laknak. A rénszarvas-állomány fontos szempont a számik életében és kultúrájában, ezért a Finn Lapphundot kifejezetten erre a célra tenyésztették.

A fajta egyedszáma a második világháború után drasztikusan csökkent. A fajtát azonban számos skandináv kennelklub tartotta fenn.

Az 1960-as évek végén a hójáró feltalálásával a finn Lapphundok állománya hirtelen csökkenni kezdett. A fajta azonban széles körben népszerű maradt.

1945-ben még lapp terelőkutya néven publikálta a Finn Kennel Klub, majd 1993-ban változtatták a nevét lapphundokra.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Finn Lapphund egy izmos, erős testfelépítésű kutya. 

Feje ék alakú, széles, háromszög alakú fülei felállóak, egymástól távol ülőek és mozgékonyak, ovális alakú szemei sütétbarnák.Háta egyenes, fara enyhén lejtős, mellkasa mély,hasa kissé felhúzott, farka magasan tűzött.Bundája dús, sűrű, dupla rétegű.

Aljszőrzete rövid, sűrű, puha, fedőszőre hosszú és durva.Mellkasán, hátán, combjain és farkán hosszabb. A kanok bundája sűrűb és sörényük jól kivehető.

Minden színben előfordul, de egy színnek kell dominálnia.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, termete akár el is riasztja a betolakodókat, így házőrzésre is alkalmas fajta.
 • Alacsony alkalmazkodóképes: nem alkalmas a lakásban tartásra. Teste képes kezelni a hideg időjárást, de a nagy meleget nem.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív életmódot folytató gazdiknak megfelelő fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Bundája dús, sűrű, dupla rétegű. Aljszőrzete rövid, sűrű, puha, fedőszőre hosszú és durva.Mellkasán, hátán, combjain és farkán hosszabb. A kanok bundája sűrűbb és sörényük jól kivehető. Minden színben előfordul, de egy színnek kell dominálnia.

Finn lapphund természete

A Finn Lapphund egy bátor, éber, megbízható, de nyugodt kutya. Habár régen őrkutyaként használták ma már kiváló társasági kutya.

Igazi társasági lény. Nagyon szereti az embereket, főképp a gyerekeket, akiknek mindent elnéz, nyugodtan ráncigálhatják. Vidám és kiegyensúlyozott fajta, jól kijön más háziállatokkal is. Ismeretlenek érkezését ugatással jelzi, ezért jó jelzőkutya. De nem agresszív, a fenyegető helyzeteket inkább elkerüli.

Könnyen tanítható, értelmes, engedelmes. Idegenek érkezését mindig jelzi, de nagyon szelíd. Nem szökik el gazdája mellől ezért póráz nélkül is lehet sétáltatni.

Szeretteljes és hű, kiváló társa lehet a fiatal és az idősebb tulajdonosok számára is. Fontos azonban, hogy elegendő mentális stimulációt és fizikai testmozgást kapjon annak érdekében, hogy megakadályozzanak minden olyan pusztító viselkedést, amely az unalom következtében jelentkezhet.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a finn lapphund korát emberi években!

Egy 1 éves finn lapphund emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem szívesen tartózkodik lakásban inkább a kertes házakhoz ajánlott. Nagy mozgásigényű, szívesen részt vesz kutyasportokban. A finn lapphund nagyon sok energiával rendelkező, aktív fajta, ezért rendszeres testmozgásra van szüksége. Minden nap legalább egy órán keresztül sportolnia kell. Kiváló túra-, kocogó- és futópartner. Fontos megjegyezni, hogy a finn lapphund a hidegebb éghajlati viszonyokhoz szokott így meleg időben fokozottan kell rá vigyázni.

Ápolás, tisztántartás

Bundája könnyen tisztítható, elég hetente egyszer átfésülni. Hideg éghajlaton nem igényel törődést a szőrzete, de melegebb éghajlaton rendszeresen át kell fésülni, vedlési időszakokban még gyakrabban el kell távolítani az aljszőrzet kihulló, régi szálait. Karmait ajánlott rendszeresen vágni és fogait is szükséges rendszeresen ellenőrizni. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Imád enni, ezért hajlamos az elhízásra. Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egy nagyon egészséges fajta, de előfordulhat nála retina atrófia, ami vaksághoz vezethet és szürkehályog.

Betegségek, amire hajlamos

Finn lapphund tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

2 - 9 db

Kölyök finn lapphund képek

Finn lapphund kölyök kutyaFinn lapphund kölyökKölyök Finn lapphund

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Amikor azt mondják egy kutyára hogy társasági, akkor nem tudják milyen egy finn lapphund. Nos Ő az igazi társasági kutya. Mindig ott van ahol én vagyok. Levakarhatatlan cukorfalat. Csak egy jó szóért bármire képes.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Finn lapphund tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Finn lapphund tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Finn lapphund tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.