Finn spitz

101 értékelés alapján
Finn spitz
Finn spitz
finn spitz kölyök kutya
finn spicc kölyök kutya
finn spicc kutya
finn spitz
finn spitz kölyök kutya
Finn spitz
Finnish Hunting Dog, Suomenpystykorva, Suomalainen Pystykorva, Ugató madarászkutya, Barking Bird Dog, Loulou Finois, Finnish Spets, Finnischer Spitz, Finsk Spets, Finks Pets, Finnish Spitz
Finnország

A Finn Spitz egy független, intelligens, hűséges, és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, szürke és piros.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizhessük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: házőrzés, terelés, nyomkövetés, vadászat.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Finn spitz eredete

származás: Finnország
A Finn spitzet hazájában vadászaton használták, elsősorban siketfajdra, de más vadmadarakra, vízimadarakra, kisebb rágcsálókra és előfordult, hogy jávorszarvas vadászatokon is részt vett.
Évszázadok óta vadásznak vele a finnek, sőt a 2000 évvel ezelőtt Oroszországból Finnországba érkező ősei is vadászkutyák voltak. A finn spitz neve Finnországban Suomenpystykorva.

1890-es években kezdték el törzskönyvezni és hamar elterjedt Finnország egész területén. Vérvonala mindig tiszta maradt, így a finn kultúra fontos része, Finnország nemzeti kutyája lett 1979-ben.
Hazáján kívül nem nagyon elterjedt fajta, de azért akadtak követői Amerikából és Nagy-Britanniából is.

Amerikába 1959-ben érkezett az első fajta.

Ugató madarászkutyának is szokták nevezni, mert vadászat közben jellemző rá, hogy egyfolytában ugat.

1975-ben alakult a Finn spitz nemzeti fajtaklub.1991-ben ismerte el az Amerikai Kennel Club hivatalosan.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Finn spitz egy tipikus spitz kutya rókaszerű kinézettel.

Ez az izmos, erőteljes kutya magasága nagyjából ugyanakkora, mint a hossza. Rókaszerű feje a füle felé szélesedik, fülei magasan tűzöttek, felállóak. Fekete szegéllyel körülvett sötét, mandulavágású szemei, fekete orra és szája van.

Háta egyenes, mellkasa mély, lábai egyenesek és párhuzamosak. Tollas farkát hátára kunkorítva tartja. Rövid, puha sűrű aljszörzete és egy hosszabb, kemély, egyenes külső bundája van.

Fején és végtagjai elülső részén rövidebb. Színe lehet aranyvörös, aranybarna. Kölyökkorában a vörösrókára hasonlít.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés szükséges, vágást nem igényel.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, használható őrző-védő kutyának is.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg sőt a leghidegebb időjárást is. A nyári forróságot teste nehezen viseli.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: nagyobb gyerekeknek (8-10év felett) megfelelő fajta, játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Rövid, puha sűrű aljszőrzete és egy hosszabb, kemény, egyenes külső bundája van. Fején és végtagjai elülső részén rövidebb. Színe lehet arany-vörös, aranybarna. Árnyékolt szőrzete hátán sötétebb és egyre világosabb lefelé haladva és egy kis fehér olt is előfordulhat.

Finn spitz természete

Ez a barátságos, élénk kutya eléggé független, akaratos, de értelmes és vidám természet. Nagyon érzékeny, hűséges, de nem alázatos. Bátor, kitartó és nagyon éber.

Mindig jelez, bár néha olyankor is ugat mikor nem kéne, ezért túl jó házőrzőnek nem tartják. Tartózkodó, de nem agresszív.

Általában jól kijön a gyerekekkel, de inkább csak nagyobb gyerekek mellé ajánlják. Vadászösztöne miatt más háziállatokkal való együttélésre kiskorától kezdve nevelni kell. Élénk, barátságos és független, erős akaratú, ezért nem alkalmas olyan háztartásba, ahol kisgyerekek vagy más háziállatok is vannak.

Nagyon szereti és ragaszkodó családjához, de nagyon öntörvényű ezért tanításához kellő türelemre van szükség. Sportversenyeken nem szívesen vesz részt, de kertásásban aranydíjas. Aki szereti a rendezett, szép kertjét annak nem ajánlják.

Munkája során elvárt viselkedés: a kutya a vadász előtt haladva keresi meg és követi zsákmányát, egészen addig, amíg a madár egy fára nem telepedik. A kutya ekkor magára vonja a szárnyas figyelmét, fel-alá szaladgál a fa alatt, csóválja a farkát. Szegény siketfajd a fán ülve biztonságban érzi magát, a kutya azonban egyre erősödő ugatásával odahívja a vadászt. Tiszta, csengő hangja meglepően nagy távolságból is hallható. Ha a madár eközben újra felrebbenne, a kutya abbahagyja az ugatást, követi a madarat, majd ha az ismét letelepedett egy ágon, újra ugatásba kezd. Nem lehet vele falkában vadászni.

Minden embert tolerál, de alapvetően egygazdás kutya, és bármiféle durva bánásmód, fizikai büntetés tönkreteszi, annyira bensőségesen kötődik gazdájához. Nevelése, kiképzése során a nemkívánatos magatartásformát nem szabad büntetni, csupán nem kell róla tudomást venni. A helyes viselkedést dicsérni, jutalmazni kell!

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a finn spitz korát emberi években!

Egy 1 éves finn spitz emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tartható lakásban, feltéve ha gazdája sokat sétáltatja. Nagy mozgásigényű, imád a szabadban futkározni és az időjárás viszontagságai nem zavarják. Sőt inkább a hűvösebb éghajlatot kedveli. Ez a kalandvágyó kutya vadászösztöne miatt szeret csavarogni, tehát nagy gondot kell fordítani felvigyázására. Nem ajánlott lakásban való tartásra, legalább egy nagy udvar ajánlott neki. Mozgásigénye és munkakedve is nagy, ezért ajánlott hosszabb sétákra vinni. Imád apportírozni, úszni, labdázni, a nyomkeresést is szereti. Nem alkalmas arra, hogy hosszú ideig egyedül maradjon. Az unatkozó eb romboló, és sokszor rossz viselkedésformákat vesz fel, mint például a tárgyak szétrágása. Szüksége van egy otthonra, egy nagy bekerített udvarra, vagy egy vidéki gazdaságra, ahol szabadon kiélheti mozgásvágyát.

Ápolás, tisztántartás

A Finn spitz öntisztító bundával rendelkezik, így tisztán tartása egyszerű, fürdetni egyáltalán nem szükséges, de rendszeres fésülése ajánlott, főleg vedlési időszakban. Hetente elég alaposan átkefélni egy sűrű fémfogú kefével a szőrzetet. Amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. Csak a talppárnák között kell nyírni. Karmait ajánlott rendszeresen vágni és fogait is szükséges rendszeresen ellenőrizni. Lakásban tartott kutyánál az emberi higiénia miatt javasolt még a végbélnyílásnál a szőrt rövidre vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Oda kell figyelni a mértékletes táplálására mert hízásra hajlamos. Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nagyon egészséges fajta, kevés problémával, de előfordulhat csípő és könyök diszplázia, térdficam és hajlamos epilepsziára, szemproblémákra.

Betegségek, amire hajlamos

Finn spitz tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök finn spitz képek

finn spitz kölyök kutyafinn spicc kölyök kutyafinn spitz kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Mindig mosolygós kinézetű, munkavágyó és aktív kutya. Jó ránézni, mindig megnyugatat.

  Amikor azt mondták nekem hogy akaratos, nem hittem el. Most én mondom, hogy akaratos, mert vlóban az.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Finn spitz tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Finn spitz tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Finn spitz tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.