Flandriai pásztorkutya

101 értékelés alapján
Flandriai pásztorkutya
Flandriai pásztorkutya
Flandriai pásztorkutya kék színben
Flandriai pásztorkutya
Flandriai pásztorkutya kölyök
Flandriai pásztorkutya
Kölyök Flandriai pásztorkutya
Flandriai pásztorkutya
Flanders Cattle Dog, Bouvier des Flandres, Flandriai bouvier, Flandrischer Treibhund, Belgian Cattle Dog, Vlaamse Koehond
Belgium

A Flandriai pásztorkutya egy bátor, kedves, független, intelligens, hűséges és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fakó, szürke.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: gyorsasági versenyek, engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelő, katonai és rendőrségi munkák, keresési és mentési feladatok, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Flandriai pásztorkutya eredete

származás: Belgium
Franciaország és Belgium határvidékéről származik.

Francia neve szó szerinti fordításban flandriai ökörhajcsárt jelent, nem véletlenül hiszen régebben az egyik legrátermettebb pásztorkutyák közé tartozott. Ma már őrzőkutyaként vagy vakvezető és nyomozó kutyának használják.

Eredetéről sajnos biztos adatok nincsenek. Az 1910-es brüsszeli kutyakiállításon jelent meg először és 1912-ben el is fogadták önálló fajtaként.

Az első világháborúban a fajta szerte a világon ismerté vált bátor tettei és ereje révén. Sokat segédkezett a sebesült katonák felkutatásában és üzenetek küldését is gyakorta bízták rá, de a harcok pusztítását alig élte túl, csak néhány elkötelezett flamand tenyésztőnek köszönhető, hogy a fajta fennmaradt.

Valószínűleg a griffon és a beauce-i juhászkutya keresztezéséből származik. Eredetileg nyájőrzésre, vontatásra, a köpülő hajtására használták; az első világháborúban a sebesültek felkutatására is betanították, de a hadi szolgálat következtében szinte teljesen kipusztult.

1923-ban a még megmaradt néhány egyedből kezdték újra szaporítani.

A belga fajtaklub, a Club Nationale Belge du Bouvier des Flandres 1922-ben alakult. A modern tenyésztés kialakításában nagy szerepet játszott a belga "de la Thudine" kennel. A klub 1922-ben új fajtaleírást fogalmazott, melyet 1961-ben belga, francia és holland szakemberek bevonásával harmonizáltak; az FCI 1965-ben ezt a verziót fogadta el.

Megjelenés

Méret

Leírás

Testalkata kompakt és zömök, nagyon mutatós állat, erőst sugárzó teste mégsem nehézkes.

Szakálla miatt arckifejezése nem éppen bizalomgerjesztő, koponyája szögletes, lapos, az arcorri része erős. Füle magasan tűzöt, háromszög alakú, hajlékony, ovális szeme sötét, közepes nagyságú, tekintete élénk.

Nyaka erős, izmos, folyamatosan szélesedik, a teste széles és rövid, erős, izmos, erős végtagokkal, háta és ágyéka vonala vízszintes, erős és feszes, háta rövid, mellkasa mély és széles, farkát általában kurtitják vagy anélkül születik.

Végtagjai hosszúak, izmosak, nehéz csontozatúak, mancsa rövid és kerek, ujjai feszesek, jól íveltek, talppárnái erősek. Szőrzete durva, száraz, fénytelen.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: bundáját trimmelni szükséges
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira, de olykor megmakacsolhatja magát, amely egy kicsit megnehezítheti a gazdi dolgát.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz és szükség esetén meg is védi azt.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a szabadban tartás, nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek is.

Szőrzet: hosszú

sűrű, vízlepergető. Hossza körülbelül 6 cm amely nem gyapjas és nem is göndör. A sűrű aljszőrzetet durva, száraz és ápolatlannak tűnő fedőszőrzet borítja. Színe az őzbarnától a feketéig terjedhet és csíkozott is lehet, barna alapon sötétebb csíkozással. Ez az összetett szőrzet képes ellenállni a legkeményebb munkánál is a legszigorúbb időjárási feltételeknek.

barna

Flandriai pásztorkutya természete

Egy értelmes, élénk kutya, aki ugyanakkor nyugodt és érzékeny. Rendkívűl ragaszkodó fajta és nagyon bátor. Vakmerő, minden feladatra kiképezhető, könnyen tanul, bár felfogása időnként lassú. Kutyás sportokban kiválóan teljesíthat, vadászati, nyomkeresési, mentési és engedelmességi próbákon is.

Kissé mogorva, szigorú külsejű, zömök, erős testű állat. Jelleme nyugodt, megfontolt, "jóságos".

Ragaszkodik a családjához, gyerekekkel általában jól kijön meg is védi őket. Ha megfelelő a szocializációja akkor jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is, időnként kimondottan társaságkedvelő. Idegenekkel szemben bizalmatlan. Örzőkutyának kiváló.

Nyugodt, ésszerű, nagyon intelligens és mindez egy független természettel párosul. Lehetnek önfejűek, de nagyon könnyen kiképezhetők. Kiváló jelzőkutyák, eredendően őriznek, de agresszív válaszuk lassú, úgy tűnik, hogy ösztönösen tudják, ki számít fenyegető veszélynek és ki nem.

Tartózkodó és visszafogott az idegenekkel szemben. Egy jól képzett manipulátor. Engedelmességi kiképzése kötelező. Függetlenségének kordában tartásához következetes, magabiztos, tisztességes és ellentmondást nem tűrő irányítás szükséges. Jól megvannak társaságban, nagyon érzékenyek és nagyon kötődnek a családjukhoz. De összeférhetetlenné és nagyon boldogtalanná válnak, ha a hátsó udvarba, kennelbe vagy az alagsorba száműzik őket. Akkor a legboldogabbak, ha éjszakára az ágy mellett aludhatnak, és gazdájukat mindenhová követhetik.

 
Legfőbb tulajdonságai: Bátor, vakmerő, mindenféle feladatra kiképezhető. Kitűnő szimatú eb.
 
Alkalmazása: Nem csak nyájőrzésre, de házőrzésre, személyvédelemre, tehervontatásra is használták valaha. Rendőrkutyaként ugyancsak bevált, elsősorban az eltűnt személyek felkutatását végzi. Kitűnő szimatmunkája, kezdeményezőképessége, intelligenciája lehetővé teszi, hogy nyomozókutyaként, illetve a vadorzók elleni küzdelemre használják.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 
Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. Oktatása során a pozitív motivációs technikák jól működnek, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a flandriai pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves flandriai pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon jól alkalmazkodik, szeret úszni, futni, apportírozni. Tartható szabadtéri kifutóban szívós szőrzete miatt. Szeret a gazdája közelében tartózkodni, ezért nem kell tartani attól, hogy elcsavarog, nyugodtan lehet póráz nélkül is sétáltatni. Nagy mozgásigényű kutya. Imád labdázni, apportírozni, hancúrozni, szereti a hosszú sétákat. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. Szüksége van a társaságra, és mindig ott akar lenni, ahol Ön van. Akkor a legboldogabb, ha Önnel lehet a házban, és mindenhová együtt mennek. Bár elviselik, hogy egyedül otthon hagyják (lehetőleg szabad kijárattal a bekerített kertbe), de nem szabad a hátsó udvarba vagy kennelbe száműzni. A házból kitiltott kölyök félénk és/vagy indokolatlanul agresszív lesz, boldogtalanná válik. Remek unaloműző elfoglaltságot fog kitalálni (ásás, ugatás), és ez nem fog tetszeni sem Önnek, sem a szomszédainak. Higgadt, nyugodt, gyakran lusta jelleme miatt magától nem mozog eleget, csak akkor, ha sétáltatja, foglalkozik, játszik vele. Egy felnőtt Bouvier-nak rendszeresen, lehetőleg minden nap kétszer kell szabad futást biztosítani, amíg Ön kocog, kerékpározik vagy sétál mellette. A kölyköknek naponta többszöri, rövidebb sétára van szükségük.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete rendszeres ápolást igényel. A kiállítási ringben látott gyönyörű, ápolt szőrzet, sok órányi kézi trimmelés, nyírás eredménye. A nem kiállítási egyedek szőrzetét is 6-8 hetente, szakértelemmel rendbe kell tenni. Jellegzetes szakálla gyakran nedves az ivástól, evéstől és csimbókokban áll össze. Ételmaradék, por, levelek, stb. tapadhat bele. Ezt rendszeresen tisztán kell tartani. A Bouvier flamish beceneve Vuilbaard, vagyis Piszkos szakáll. Fürdetni nem szabad sokat, talppárnái közti szőrt ha túl sok akkor ki kell vágni. Hallójáratait gyakran kell ellenőrizni és tisztán kell tartani, karmait le kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig az adott kutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához, tartási körülményeihez, aktivitási szintjéhez válasszuk. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat és a méret. Általános szabály: 8 hetes kortól - fél éves korig naponta 3-szor, fél éves kor és 1 éves kor között naponta kétszer, majd 1 éves kortól már csak egyszeri étkezésre van szüksége. (Ez tenyésztőnként változik, ki mit ajánl. Napi kétszeri kisebb adag is ajánlott 1 éves kor fölött) Friss víz mindig álljon előtte. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamosak lehetnek: Entropian / Ecttropian, glaukóma, gyomor torziós, csípő és könyök diszplázia, hypothyreosis, epilepszia és szívproblémákra.

Betegségek, amire hajlamos

Flandriai pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök flandriai pásztorkutya képek

Flandriai pásztorkutya kölyökFlandriai pásztorkutyaKölyök Flandriai pásztorkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagyon jó kiállású kutya. Nem erőszakos, agresszív. Családját hűen védelmezi. Szerethető kutya.

  Feltétlen szükséges a falkavezér kijelölése!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Flandriai pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Flandriai pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Flandriai pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.