Foxterrier

103 értékelés alapján
Foxterrier
Foxterrier, simaszőrű foxi
Foxterrier felnőtt kutya
Foxterrier kutyák
Foxterrier kölyök kutya
Foxi simaszőrű kölyökkutya
Simaszőrű Foxterrier kölykök
Foxterrier
simaszőrű foxterrier, Fox Terrier, Sima foxi, simaszőrű, Foxie, Smooth Fox Terrier, SFT
Egyesült Királyság

A Foxi egy gyengéd, figyelmes, energikus, önálló, szerető, hűséges, játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, barna, vörös, trikolor, fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Foxterrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A Fox terrier Nagy-Britanniából származik.

Neve az angol "fox" és a latin "terra" szóból vezethető le, előbbi rókát, utóbbi földet jelent, a terrierek föld alatt, kotorékban végzett munkájára utalva.

Angol vadászoknak igen kedvelt vadászkutyája volt, elsősorban falkavadászatokon használták. Feladata a vadászat során a róka kihajtása a földalatti búvóhelyéről, hogy a falkának legyen mit hajtania. A róka üldözése már a kopók feladata volt, a foxi ezalatt a lovasok nyeregtáskájában utazott. Ha a zsákmány újból bemenekült egy kotorékba, ismét a foxinak kellett kikergetnie, vagy ha úgy hozta a vadászok kedve, megölnie azt.

Hétköznapi feladata a kártevő rágcsálók irtása volt az istállókban.
A vadászok számára természetesen kutyáik munkabírása és teljesítménye volt a legfontosabb, küllemileg csupán a színre ügyeltek annyiban, hogy a fehér jegyekkel rendelkező példányokat részesítették előnyben, mert ezeket nehezebb volt a vaddal összekeverni, és esetleg véletlenül lelőni.

Valószínűleg a drótszőrű változat létrehozását az a cél motiválta, hogy az amúgy is szívós kis kutyák még ellenállóbbak legyenek a szúrós, tüskés aljnövényzetet és az időjárást illetően, ezért keresztezhették a simaszőrű egyedeket egy már nem létező terrier-típussal, a Wire-Haired-Terrierel. Egyes vélemények szerint a simaszőrű és drótszőrű foxterrier - bármennyire is egyforma napjainkban a két szőrváltozat - teljesen különböző ősökre vezethető vissza.

A simaszőrű foxi ezek szerint inkább Cheshire és Shropshire grófság területén alakulhatott ki különböző terrier típusú kutyákból, illetve ezek beagle-vel, bullterrierrel, sőt agárral történt keresztezéseiből, míg a drótszőrű foxi eredete Wales, Derbyshire és Durham területéhez köthető.
A nagyobb testű drótszőrű foxterriereket egy adott alomtól származtatják, a simaszőrű Jock és a drótszőrű Trap párosításából. Trap ismeretlen származású szuka volt ugyan, de egyértelműen drótszőrű.

Nagy-Britanniában 1870-ben ismerték el önálló fajtának
Az angol kennelklub 1875-ben hivatalosan elismerte.

Az 1876-ban alakult Fox Terrier Club egyike volt Anglia első önálló fajtaklubjainak. Megalakulásának évében határozta meg a fajta hivatalos standardját, melyen a kanok súlyának csökkentésétől eltekintve, hosszú évtizedekig nem kellett változtatni.
Az Egyesült Államokban sem sokkal később, 1885-ben alapított amerikai fajtaklub is az angolok hivatalos fajtaleírását vette át. Nagy-Britanniában 1877-ben rendezték az első foxterrier kiállítást, melyen 220 kutya vett részt. Ekkor már egy éve külön nyilvántartást vezettek a simaszőrű foxterrierekről.

Az 1920-as években a Smooth Fox Terrier az egyik legismertebb fajtiszta kutya lett.

1985-ben az AKC hivatalosan elismerte a Smooth Fox terrier és a Wire Fox terrier különálló fajtáit, de mindkettőre vonatkozó szabványokat továbbra is az American Fox Terrier Club tartja fenn.

Megjelenés

Méret

Leírás

A foxterrier egy izmos, aktív kiskutya.

Tetszetős, arányos, izmos, kis termetű eb. Feje nyúlánk állkapcsa erőteljes, a stopja  nem túl erős, de kifejezett.

Szeme barna, élénk, értelmes kifejezésű, füle kicsi, V alakú, előrebicsakló. Nyaka izmos, elegáns vonalú, lebernyeg nélküli, mellkasa mély, háta egyenes, rövid, izmos, ágyéka erőteljes, feszes.

Végtagjai egyenesek, erőteljesek, párhuzamosak, oszlopszerűek. Farka magasan tűzött, függőlegesen fölfelé áll, kurtítják.

Szőrzete rövid, egyenes szálú, kemény, tömött; színe fehér alapon fekete vagy sárgásbarna, esetleg árnyékolt foltokkal, olykor tiszta fehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: heti kefélés elegendő a bundájának.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda átkefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul, de néha megmakacsolja magát, én nincs kedve tanulni. A gazdi kitartó munkájának köszönhetően az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: tartható lakásban, de napi 30-45 perc intenzív sport szükséges számára, hogy kiélhesse ösztöneit. Teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára egy kert, ahol szabadon áshat.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos és szeretetteljesen bánik velük, inkább 6-8 év feletti gyermekeknek ajánlott.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

sűrű, finom és kemény tapintású. Bundája egyenes szálú, testhez simuló. Nagyrészt fehér, vagy egyszínű fehér, vagy fehér fekete vagy cser jegyekkel. Csíkos, vörös vagy májbarna jegyek felettébb nem kívánatosak.

Örökbefogadnál egy foxterriert?

Kevin
Kevin

9 év 10 hónapos rövid szőrű kistermetű fiú Foxterrier

Itt találhatod:

Őrbottyán, Léleklánc Állat-, és Környezetvédő Alapítvány

Megnézem az összeset (3)

Foxterrier természete

A Simaszőrű foxterrier kiváló kotorékozó, csapázó, kereső és kajtató kutya. Szenvedélyes patkány- és egérfogó, de tulajdonképpen az egértől a vaddisznóig mindenre hajlandó vadászni, ami él és mozog. Az utóbbi években elsősorban társként, kedvencként tartják, mert lakásban, kennelben egyaránt jól megvan; életrevaló, vidám, mindig tettre kész, szeretetre méltó, rendkívül intelligens, bolondos, bohókás, de fegyelmezett és szófogadó.

A foxi jó kísérőkutya, ragaszkodik gazdájához és védi őt. Aktív, lelkes kutya, aki nagyon szereti a társaságot. Magabiztos, bátor és szívós kutya. Fegyelmezett és szófogadó és könnyen tanítható ugyanakkor nagyon ravasz, ezért magabiztos, szigorú gazdára van szüksége.

Jól kijön a gyerekekkel, kiváló játszópajtásuk, más kutyákkal is jól kijön, de a kan agresszíven viselkedhet velük. Egyéb háziállatokkal és macskákkal ha kölyökkorától együtt szocializálódik akkor jól kijön, egyébként vadászösztöne miatt prédának tekintik őket.

Fox Terrier szeret a gyerekekkel játszani, de túlságosan aktív, ezért 6-7 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott. Mivel vadászterrier, ezért a gyerekek magas hangja és futásra való hajlandóságuk miatt zsákmányként tekinthet rájuk, ezért felnőtt jelenléte szükséges a gyermekek játékánál.

Nehezen fegyelmezhető, sokszor önfejű és amikor a gazdi tanítani próbálja és nincs hozzá kedve olykor képes elfordítja a fejét is. Kiváló házőrző.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, mozgékony, vidám, bájosan szemtelen - olyan, mint egy kis eleven ördög.
 
Alkalmazása: Tipikus kotorékeb; eredetileg elsősorban róka kiugratására, továbbá a kártékony kisrágcsálók irtására tenyésztették ki. Napjaink egyik népszerű társasági kutyája; tartás nem okoz különösebb gondot.
 
Profil: kotorékeb, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a foxterrier korát emberi években!

Egy 1 éves foxterrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól tartható lakásban és kennelben egyaránt, de mozgásigénye igen nagy. Amennyiben nem kapja meg a napi 30-45 perces aktív lemozgatását, unatkozni kezd és rombolóvá válhat. Városi tartását izgulékonysága, nagy mozgási igénye és az ebből fakadó kölyökkori virgoncsága miatt mégsem ajánlják. Lehetőséget kell biztosítani neki póráz nélküli szaladgálásra. Nagyon szeret labdázni, apportírozni. Kiváló kotorékeb, csapdázó- és keresőkutya és kiváló patkányfogó. Annak ellenére, hogy nagyon intelligens, nagy kihívást jelent a képzése. Légy türelmes és tartsd meg a humorérzéked. A következetes képzés és a rutinszerű gyakorlás folyamatos fejlődést biztosít. Mindent képes megtanulni, a pozitív motivációs technikák a célravezetők nála. Igazi menekülő művész. Magasabbra tud ugrani mint gondolnád, illetve képes kiásni magát a kertből.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetápolási igénye nem nagy, elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. Vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Körmüket röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Foxterrierek szeretnek enni, ezért túlsúlyossá válhatnak. Ezért javasolt a naponta kétszer etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával a teendőkről! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Fox terrier általában egészséges fajta, mégis előfordulhatnak a következő betegségek: süketség, szürkehályog, szemlencse elmozdulás, csípő diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Foxterrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök foxterrier képek

Foxterrier kölyök kutyaFoxi simaszőrű kölyökkutyaSimaszőrű Foxterrier kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Igazi kis csibész, aki minding rosszban sántikál. Régen lakásban laktunk, ami rengeteg ugatáshoz vezetett. Szerencsére házba költözhettünk, és azóta ez megszűnt. A tanulással meggyűlt a bajunk. Vicces mennyire nehezen adja meg magát.

  Mindenhonnan képes kimenni. A kertet már teljesen biztonságossá tettük, mégis kijut.

  Sok türelemre és rendes mennyiségű napi lemozgatásra van szüksége.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 8 hónap, 3 hét ezelőtt

  Nagyon szerethető, nagyon játékos, agilis, jó mozgású.

  Nagyon önfejű, ezért a nevelése kihívás.

  A nevelése(kutyasuli) elég kemény dió mert a monoton feladatoknál unatkozik és megmakacsolja magát. Közben pedig nagyon intelligens ezért mindent kitalál, szóval igazi rosszcsont. Nagyon kedves, ölbebújós szeretetigénye és emberi kontakt igénye magas. A játék és mozgás fontos. Viszonylag ugatós amit nem mindenki tolerál jól (szomszédok). A vadász kutya mivoltával számolni kell mivel mindenre vadászik és (meg is öl) ami él és mozog.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 3 hónap, 2 hét ezelőtt

  Nagyon intelligens kutya, játékos és hűséges, mint egy örök gyerek

  Nagyon Makacs mindent kiharcolna magának

  Igazi eleven ördög, de könnyen tanul főleg ha táp vagy jutalom falat van előtte. Nagyon szereti a kényelmet is. De tud néma is lenni, aki nem hall meg semmit amikor nincs kedve semmihez. Szereti magát szerettetni és éjjel nappal dögönyözni. De el van a szobába egyedül is és kivárja amíg a gazdi hazaér. Nem nyúl hozzá semmihez. Kis korábban nagyon rágcsált, de haragudni nem lehet rá. Kiharcol magának bármit ezért figyelni kell rá és a játékokat is olyant érdem adni, amit nem tud szétrágni.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Foxterrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Foxterrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Foxterrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.