Francia bulldog

102 értékelés alapján
Francia bulldog
Francia bulldog Fekete színben
Francia bulldog kölyök
Francia bulldog Kék színben
Francia bulldog kölyökkutya
Francia bulldog Fehérben
Francia bulldog
Francia bulldog
Französische Bulldogge, Bouledogue français, French Bulldog, Frenchie, Bouledogue francais
Franciaország

A francia bulldog egy kis méretű társasági kutya hetyke denevér fülekkel és zömök testtel.
Rövid bundájú, laza személyiségű kutya, amely a legtöbb időt játékkal és lazítással tölti.
Intelligens és könnyen tanul, de időnként megmakacsolja magát.
Elengedhetetlen a kölykök megfelelő szocializációja ahhoz hogy egészséges lelkületű felnőttekké váljanak.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Francia bulldog eredete

származás: Franciaország
A francia bulldog egy nagyon közismert kutyafajta, Magyarországon az egyik legismertebb és legkedveltebb fajok egyike.
Származása vitatott, bár kétségkívűl ez az egyik legfranciább kutyafajta.
Eredete nem tisztázott, de egyes elméletek alapján az angol törpebulldogtól származik. Az angol bulldog kisebb változatának tartották. Úgy tartják, hogy mikor a Nottingham-i csipkeverő iparág hanyatlani kezdett, a munkások kivándoroltak Franciaországba és magukkal vitték bulldogjaikat.
A francia kisemberek megszerették ezt a fajtát és az 1880-as években saját kis terrierjeikkel és griffonokkal keresztezték, így alakult ki a francia bulldog, akinek nevét az angolok adták, mikor Angliába kerültek. VII. Edward angol király uralkodása alatt közismertté és kedveltté vált a felsőbb osztály számára is.
Más elméletek alapján az angol bulldog alakult ki a franciából, egyesek pedig úgy tartják, hogy eredete a mopszra és a spanyol dog-ra vezethető vissza.
Hivatalosan külön fajtaként csak 1898-ban ismerték el.

Megjelenés

Méret

Leírás

A bulldog apró unokatestvére, csak jóval kisebb, zömök, izmos kutya.

A francia bulldog egy tömzsi, erős csontozatú kutya. 

Szögletes feje nagyon erős és széles, bőre ráncokba gyűrődik. Koponyája széles, teteje sima, homloka boltozatos, szemöldőkének ive jól kivehető. Orra rövid, széles és kifelé forduló, nagyon kerek szemei enyhén kiugróak, alacsonyan helyezkednek el, távol az orrtól és fülektől és szemből nézve a szem fehérje nem látszódik, teljesen sötét színű.

Fülei magasan tűzöttek és felállóak, a fültőnél szélesek, de a hegyénél lekerekedő. Háta széles, izmos, teste felső vonala marjától kezdve fokozatosan emelkedik a lágyékáig, a farok felé pedig élesen lejt.

Ágyéka rövid, széles, mellkasa széles és mély, ha felhúzott, vállai rövidek. mellső végtagjai egymástól távol állnak és a hátsó végtagjainál rövidebbek.

Szőrzete rövid, puha, sima és testhez álló. Színe lehet egyszínű őzbarna, tarka, pettyes-foltos, csíkos, fekete-fehér foltos, vörös és vörös- foltos, bézs-foltos, de lehet kék, kék-foltos, csokoládé, csokoládé-foltos. A foltok mindig csíkosak. Előfordulhat tiszta fehér színű is.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha veszélyt érez:  idegenek érkezésekor jelez a gazdinak, bár testalkata miatt nem házőrző típus.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Kissé aktív: nem sok testmozgásra van szüksége, hogy megőrizze fittségét. Elfoglalt gazdiknak kitűnő választás.
 • Gyerekeknek is ajánlott: kitűnő választás akár kisgyerekek mellé is.

 

Kapcsolódó tartalom:

 

 

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, puha, sima és testhez álló. Színe lehet egyszínű őzbarna, tarka, pettyes-foltos, csíkos, fekete-fehér foltos, vörös és vörös- foltos, bézs-foltos, de lehet kék, kék-foltos, csokoládé, csokoládé-foltos. A foltok mindig csíkosak. Előfordulhat tiszta fehér színben is.

Francia bulldog természete

A francia bulldog egy kizárólag társként tartott kutya. Értelmes és készséges, engedelmességi próbákon lehet vele részt venni, de eddig nagy sikereket még nem ért el.

Ugyanakkor könnyen tanítható, okos kutyafajta, bár időnként makacs is tud lenni. Nagyon érzékeny a hanghordozásra és igényli a dicséretet.

Világnézete leginkább a derék boxerekéhez hasonlatos: játssz és szeress (lehetőleg minél többet)! Ebben a francia bulldog szinte felülmúlhatatlan. Szeretteihez sziklaszilárdan ragaszkodó, végtelenül családcentrikus kis jószág, aki optimistán tekint az őt körülvevő világba, és mindig kapható némi bolondozásra, mókára.

Egy vidám, játékos kutya, aki nem szeret egyedül lenni, de mivel jól bírja az utazást, ezért nem kell egyedül otthon hagyni. Időnként féltékenyen is viselkedik ha nem ő kapja a legtöbb figyelmet.

Gyerekeknek nagyszerű játszópajtása, még az egészen kicsikkel is jól kijön nagy tűrőképessége miatt csak a kisgyerek mellett ő is kapja meg a kellő figyelmet a gazditól.

Fajtatársaikkal szemben időnként ingerlékeny, más háziállatokkal megfelelő szocializáció esetén jól kijön. Nem ugat sokat, de ha valami veszélyt érez azt rögtön jelzi.

A vendégekkel barátságos, közvetlen, rögtön üdvözli őket.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, ugyanakkor apró termete ellenére meglehetősen harcias. Éber, eleven, játékos, értelmes.
 
Alkalmazása: Népszerű, kedvtelésből tartott eb, habár tenyésztői szerint komolyabb feladatokra is alkalmas, egyebek között jó jelző- és védőkutya.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a francia bulldog korát emberi években!

Egy 1 éves francia bulldog emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Alkalmas lakásban és kertben való tartásra. A huzatos helyeket nem kedveli, így a kifutón való tartása sem ajánlott. Ugyan szeret játszani, de mozgásigénye nem nagy. A meleget nem szereti és nem is bírja, ezért sétáltatni reggel és este ajánlott melegebb időben. Rövid orra miatt melegben nem ajánlott sokat foglalkoztatni. Azt szokták mondani, hogy a bulldog a kényelmes emberek kutyája, mint sok embertársunk, ő is nagyra becsüli a komfortot, a kellemes fekhelyet. Esőben, sárban, örömmel kihagyja a sétát, ugyanakkor kellemes időben, kiváltképpen, ha közben barátaival találkozhat szívesen vesz részt benne. Kellemes társ a lakásban, hiszen imádja a kényelmet, a sok alvást, a henyélést (bár tévét nézni mellette kissé problémás, mert hangosan horkol). Tunyának és lustának tűnik, ugyanakkor hihetetlen gyorsan fut, ha kell: mint a rakéta, oly sebes tud lenni. Gumilabdaszerűen ugrik, akár másfél métert helyből.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényel nagy törődést, elég hetente egyszer egy erős sörtéjű kefével megfésülni, illetve vedlési időszakban ajánlott naponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fülét ajánlott időnként kitörölni és karmait röviden tartani. Arcán lévő ráncokat is ajánlott időnként vazelinnal vagy erre a célra szolgáló kenőccsel bekenni. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy elhízzon, mert a légzési nehézség, haspuffadás ilyenkor sokkal kockázatosabb nála. Javasolt étrend: főként fehérjékből származó halat tartalmazzon. Másodlagos összetevők a zöldségek és a szénhidrátok legyenek. Nem szabad túletetni, mert hajlamos az elhízásra. Naponta kétszeri etetése ajánlott. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Gyakran fordul elő náluk: légzőszervi probléma, hajlamosak gerinc-, szív és szembetegségekre, hőgutára, légzési nehézségekre, chondrodysplasia-ra, Patella ficamra, elhízásra, különböző szívproblémákra. Szembetegségek közül jellemző: harmadik szemhéj mirigy előesés, szaruhártya fekély, entropium, ectropium, glaukóma. A rövid orrú fajták "slágerbetegsége" a hőgutára való hajlam. Ezt illik nagyon komolyan venni minden franciabulldog-tulajdonosnak, és minden óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerülje. Nyári melegben csak a kora hajnali és késő esti hűvösebb órák jöhetnek szóba séta vagy utazás céljából. Gondoskodni kell róla, hogy mindig legyen árnyékos zug, ahová a kutyabehúzódhat, valamint bőségesen legyen előtte friss ivóvíz, és ha nem rendelkezünk klímás kocsival, el kell felejtenünk a kánikulai autózást, mert kis barátunk életével fizethet felelőtlenségünkért.

Betegségek, amire hajlamos

Francia bulldog tenyésztése

Várható élettartam

8 - 10 év

Átlagos alomszám

4 - 5 db

Kölyök francia bulldog képek

Francia bulldog Fekete színbenFrancia bulldog kölyökFrancia bulldog Kék színbenFrancia bulldog kölyökkutyaFrancia bulldog Fehérben

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 8 hónap ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Imádom a kis röfögőgépem, aki valójában egy kis makacs terrorista. Minden pillanatában levesz a lábamról, és csak imádni tudnom.

  Sokuknál van szőr és bőrbetegség. Mi még egészségesek vagyunk, és remélem így is marad.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Francia bulldog tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Francia bulldog tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Francia bulldog tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.