Francia spániel

101 értékelés alapján
Francia spániel
Francia spániel
Francia spániel kölyök
Francia spániel felnőtt kutya
Francia spániel kutyakölyök
Francia spániel kutya
Francia spániel kölyök
Francia spániel
French setter, Canadien setter, French spaniel, Französischer Spaniel, Epagneul Francais
Franciaország

A Francia spániel egy energikus, intelligens, tanulékony, éber, barátságos, nyugodt és szociális kutyafajta.
Színük: fehér alapon barna foltokkal.
Annak érdekében, hogy az egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés, házőrzés, családi kutya

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Francia spániel eredete

származás: Franciaország
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható.
Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak.
De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.

Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket.
Ebben olvasható, hogy vannak a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak.
A szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosítják. A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak.

A Francia spániel pontos eredete ismeretlen, de az egyik legrégebbi spánielfajta.
Valószínűleg a középkori madarászkutyák leszármazottja. Azt feltételezik, hogy ezek a kutyák az összes vadászspániel felmenői.
Az első fajta sztenderdet James de Connick állította össze 1891-ben. Franciaországon kívül, kevésbé volt ismert a francia spániel. 1970-ben importálták Kanadába, ahol a kanadai kennel Klub hivatalos fajtaként is elismerte 1985-ben. Az UKC( United Kennel Klub) és az FCI( FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE) is elismerte, de az AKC ( American Kennel Klub) nem ismerte el hivatalos fajtaként.
A fajta még mindig nagyon ritka, még Franciaországban is.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Francia spániel az egyik legmagasabb a spánielek között.

Ez a kiegyensúlyozott, elegáns, izmos kutya erőt és kitartást sugároz. Erős csontozattal bír, mellkasa mély és nagy, lábai erősek, törzse hosszú, háta egyenes, végtagjai párhuzamosak és egyenesek, farka vékonyodik.

Feje hosszúkás, szépen rajzolt, büszkén tartja, nagy, ovális szemei sötétbarnák, füle lelóg és hátul tűzöttek. Fülét hullámos, selymes szőr borítja.

Bundája lehet enyhén hullámos, fején rövid és lapos, lábán, hasán, mellkasán, fülén tollas.

Színe fehér alapon barna foltos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos vedlés jellemzi: ezért javasolt a bunda átkefélése az elhalt szőrszálak eltávolítására.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez és a téli hidegekhez is. Kertben tartása javasolt.
 • Nagyon aktív: aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőre közepesen hosszú, enyhén hullámos, a farok, lábak hátulján, a mellkasán, hasán, fülén tollas, fején pedig rövid, sima. Színe fehér alapon barna foltokkal. A szabálytalan barna foltok színárnyalatai különbözőek lehetnek.

fehér alapon barna foltokkal

Francia spániel természete

A Francia spániel egy kiegyensúlyozott, nyugodt, engedelmes kutya.

Lelkes, kitartó és szenvedélyes vadász, aki apportírozásra is kiváló. Ez az intelligens, barátságos, szelíd kutya lakásban nyugodtan viselkedik, kertben, szabadban pedig mozgékony, energikus.

A gyerekekkel és más háziállatokkal, akár más kutyákkal is jól kijön. Idegenek jöttét ugatással jelzi, nagyon éber. Könnyen tanítható nem agresszív egyáltalán. Kutyás sportokban, ügyességi próbákon kiváló.

Nem szereti, ha keményen kezelik, egyszerűen makaccsá válik és nem lesz hajlandó az együttműködésre. Könnyen tanítható. Az válik be nála a legjobban, ha érdekes a képzés, rövid ideig tart és sok dicséretet kap, ha valamit jól csinál.

Intelligens, fáradhatatlan, barátságos, nyugodt, szeretetreméltó.

Alkalmazása: Apróvadra vadásznak vele sajátos stílusban, szinte teljesen hangtalanul, illetve apró, rövid vakkantásokkal kajtatja a vadat. Lakáskutyaként is bevált.

Ha elmulasztjuk a kutya neveltetését, könnyen neveletlenné, szófogadatlanná és makacs természetűvé válhat. Ahhoz, hogy szófogadó, visszahívható társunk legyen, tanítását már 3-4 hónapos kor körül meg kell kezdenünk.

Kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a francia spániel korát emberi években!

Egy 1 éves francia spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban ugyan nyugodtan viselkedik, de mozgásigénye nagy. A hideg és nedves körülmények között jól érzi magát. Kifejezetten vadásztanfolyam is javasolt neki. Szeret úszni, apportírozni, egy sportos család megfelelő kutyája lehet. Kertben tartható fajta, azonban nem kifejezetten kennel kutya. Mozgásigénye nagy, ezért a napi rendszeres mozgás, hosszú séta elengedhetetlen számára. Lakásban is tartható, ha a napi kívánt mozgásmennyiségét megkapja. Természeténél fogva szeret az emberekkel együtt lenni. Imádja, ha a gazdival bent lehet a házban vagy a lakásban. Kiválóan alkalmazkodik a benti életmódhoz, nyugodt és halkszavú. Ha ezt az életmódot tudjuk számára biztosítani, ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy egészségét és lelki fittségét megóvhassuk! Ridegtartásra alkalmatlan!

Ápolás, tisztántartás

Kevés ápolást igénylő kutya. A kutya egészsége érdekében naponta ki kell fésülni a szőrét, és a gubancokat levágni. Havonta érdemes szakemberrel megnyíratni. A fül alatt és a hallójárat környékén jól le kell nyírni a szőrt. A füleket is rendszeresen kell tisztítani, a szemek alatti részt is gyakran ki kell törölni. Karmukat érdemes havonta vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta, ezért ajánlott naponta több kisebb, akár 2-3 étkezés. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de előfordulhat nála elhízás, szembetegségek, csípő - és könyök diszplázia és fülgyulladás.

Betegségek, amire hajlamos

Francia spániel tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök francia spániel képek

Francia spániel kölyökFrancia spániel kutyakölyökFrancia spániel kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Férjem sokáig húzott, hogy szeretne egy Francia spánielt. Mindaddig, amíg haza nem hozta teljesen ellenálltam. Most hogy a családunk tagja, egy percét sem cserélném el. Kedveskedő, és folyton keresi a társaságunkat nem tolakodó módon. Szerethető kutya tel

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Francia spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Francia spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Francia spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.