Fríz vizsla

102 értékelés alapján
Fríz vizsla
Felnőtt fríz vizsla kutyák
Fríz vizsla kutya felnőtt profilkép
Fríz vizsla kutya vízben
Fríz vizsla kölyök kutya
Fríz vizsla
Friesian pointer, Friesischer Vorstehhund
Hollandia

A Fríz vizsla egy tanulékony, gyengéd, játékos, hűséges, nyugodt, energikus, engedelmes, intelligens és gyerekbarát fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, narancs, fehér jegyekkel.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat, házőrző, családi kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Fríz vizsla eredete

származás: Hollandia
A Stabyhoun vagy Stabij egy ritka kutyafajta.
Származási helye Hollandia északi részén található Frízföld.

Nevének első része valószínűleg a holland "sta me bij" (Stand by Me). második része "Hoon" egyszerűen frízül kutyát jelent. Az 1800-as évekből találhatók róla leírások. Ma már csak körülbelül 3507 Stabyhouns létezik.

Már az 1800-as években megjelent egy közel homogén populáció a frízföldi vizslák körében, de a kinológusok csak 1942-ben ismerték el a fajtát.
A frízföldi vizsla ősei között spanyol spánieleket találunk. A kutyák Frízföldön kívül egész Hollandia területén is népszerűek voltak. A 19. század második felében a tenyésztők a korábbiaknál is nagyobb gondot fordítottak a populáció fenntartására.

A korábbi századokban a frízföldi vizslák sokféle funkciót láttak el. Kezdetben elsősorban apróvad és görények vadászatára használták őket, majd később a holland gazdaságokban a házat is őriztették velük. A hollandok ma is nagyon kedvelik a fajtát, de inkább csak társasági kutyának tartják őket.

Megjelenés

Méret

Leírás

Vizslaszerű, eléggé erőteljes felépítésű kutya, megjelenésén felfedezhetjük a spanyol spániel-ősök vonásait.

A testük erőteljes, izmos, a hátuk egyenes és hosszú. A fejük kissé hosszúkás, a stop gyenge. A füleik magasan tűzöttek, lefelé lógnak.

Feje hosszúkás, füle lelóg, szeme sötétbarna. Háta egyenes, mellkasa széles és mély, ágyéka erős. Végtagjai izmosak, jó csontozatúak.

Farka hosszú, vége kissé felfelé hajlik.

Szemeik színe fekete szőrzet esetén sötétbarna, barnás színű bunda esetén barnás vagy narancsszínű. A fekete szőrzetű ebek orra fekete, a barna és narancs árnyalatú bundához azonban barna orr társul.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékel szőrzetápolási igényű: bundáját naponta ajánlott átkeféni
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

Szőrzet: rövid

Bundája az egész testen finom és hosszú, kivéve a fejet, ahol rövid. Farka hosszú és bozontos. A farkukat szintén hosszú, de nem hullámos szőr borítja. A színük lehet fekete, barna, narancsos árnyalatú, a bundán megengedettek a fehér jegyek.

Fríz vizsla természete

A Stabyhoun egy gyengéd, játékos, intelligens és hűséges kutyafajta. Jól kijön más háziállatokkal és imádja a gyerekeket is. Nagyon engedelmes típus, tanulékony. Energikus a szabadban de zárt térben nyugodtan viselkedik, ha kiugrálhatta magát.

A stabijhoun rendkívül ragaszkodó, intelligens, könnyen tanítható eb. Nyugodtnak mondhatjuk, de ez nem azt jelenti, hogy ne igényelné a kiadós testmozgást. Szereti a mozgalmas életet.

Alkalmazása: Pointer jellegű vadászeb, de kellemes természete miatt kedvencként is bevált.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

A Stabyhoun egyszerre retriever és pointer. Nagyon jól dolgozik vízben, képes ellenállni a leghidegebb a folyóknak és tavaknak, valamint könnyen irányítható nagy távolságokról. Az apportot és zsákmányt sértelenül el tudja hozni. Amikor rágcsálókra és egyéb kártevőkre vadászik, kitöri a nyakukat úgy, hogy a szőrzet nem sérül. A termetesebb kutyákat télen szánkóhúzásra is használják.

Nagy energia és kitatás jellemzi őket. A Stabyhoun ma már szinte minden elképzelhető képzési forma és a tevékenység résztvevője: kutya agility, engedelmességi verseny, vadászat, triatlon, frizbi, és mások.

Kiegyensúlyozott, higgadt, engedelmes, értelmes. Sohasem hamis vagy harapós.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a fríz vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves fríz vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Hetente legalább egyszer át kell fésülni bundáját egészen a bőrig, hogy ne gubancolódjon össze. Vedlési időszakban naponta ajánlott kifésülni. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, könyök diszplázia, ductus arteriosus, epilepszia és von Willebrand-kór. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Fríz vizsla tenyésztése

Várható élettartam

13 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök fríz vizsla képek

Fríz vizsla kölyök kutyaKölyök Fríz vizslaKölyök fríz vizsla otthona

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Mindene egy nagy pozitívum. Szereti az embereket, családját, gyerekeket, nem vad, nem agresszív, szófogadó és még sorolhatnám. És ami még fontos, hogy nagyon okos.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 11 hónap, 3 hét ezelőtt

  Barátságos, kedves, családszerető kutya.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Fríz vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Fríz vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Fríz vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.