Golden retriever

102 értékelés alapján
Golden Retriever
Golden retriever kölyök kutya
Golden retriever
Golden retriever kölyökkutya
Golden retriever felnőtt kutya
Golden retriever kölykök
Golden retriever kutya
Golden Retriever
Retriever, Goldi, Golden, Yellow Retriever, Golden Flat Coat
Egyesült Királyság

A golden retriever egy gyengéd, nagyon intelligens és rendkívül könnyen tanítható fajta.
Színük: arany, krém, piros, sárga.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága éppen ezért rendkívül széleskörű: vakvezetõ, hallássérült embereket segítő, kutató és mentőkutya, vadászaton is alkalmazható és nem utolsó sorban családi kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Golden retriever eredete

származás: Egyesült Királyság
A jelenlegi fajta kialakulása a 19. század második feléig vezethető vissza és Sir Dudley Marjoribanks (Lord Tweedmouth) nevéhez fűződik. 1865-ben vásárolt egy sárga retrievert, Nous-t, és három évvel később, 1868-ban a lord kutyáját egy akkoriban igen ismert, de ma már nem létező fajta, a tweed víz ispániel egy májszínű egyedével, Bell-lel pároztatta. Az így született alom egyedei, valamint később más archaikus fajták (fekete retriever, homokszínű véreb, vörös szetter és további tweed vízi spánielek) is részt vettek az általa megálmodott új fajta létrehozásában.

A Lord Tweedmouth tenyészetéből kikerülő kutyákra alapozta később Lord Harcourt Culham a XIX. század legjelentősebb golden tenyészetét; az ebből származó kutyák, ma valamennyi golden retriever ősei között fellelhetők.

Az idők folyamán a fajta neve is némileg átalakult. 1908-ban regisztrálták először a fajtát, mint "Golden Flatcoats" majd 1913-ban megváltoztatták a nevét "Golden or Yellow Retriever"-re. Jelenlegi nevét "Golden Retriever" 1920-ban kapta.

Ma az egyik legkedveltebb kutyafajta. Terápiás célokra, fogyatékkal élők számára nyújt segítséget, de a kábítószer keresésben és a mentéseknél is kiválóan alkalmazzák a fajtát.
Ideális családtag!

Megjelenés

Méret

Leírás

Erőteljes testfelépítés, teste kiegyensúlyozott, arányos.

Koponyája széles, nyaka izmos. Szeme barna, kedves kifejezésű, füle közepes nagyságú, lelóg. Törzse viszonylag rövid, mellkasa mély.

Feje széles, de arányos. Az orri rész erős és széles orra fekete. Fülei lelógnak, madjnem a szemvonal feletti részen helyezkednek el. Nyaka picit hosszú.

Végtagjai izmosak, erős csontozatú, mellső lábai egyenesek, a hátsó lábak erősen hajlottak, mancsa kerek. Farka nem hajlik vissza, a csánkjáig ér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

sűrű, sima vagy enyhén hullámos, vízlepergető. Szőrzete közepesen hosszú, selymes, sűrű, a fején és a végtagok elülső felületén rövid, a lábak hátulsó részén és a farkon zászlót alkot. Színe különböző árnyalatú sárgásvörös. Szőrzete sima vagy hullámos, rojtos, bőséges, a víznek ellenálló aljszőrrel. Néhány fehér szőrszál a mellkason nem hiba.

Fehér szín a mellkason előfordulhat, de nem lehet vörös vagy mahagóni színű.

Golden retriever természete

Nagyon barátságos, így házőrzőnek nem a legjobb választás, hiszen mindenkit beenged. Rendkívül szelíd így a gyerekek nyúzását rezzenéstelenül tűri.

Éber, intelligens és nagyon keveset ugat. Szeret a társaságot és nem szeret egyedül maradni. A gazdájáért sokmindenre képes. Kedves kutya, aki könnyen elfogadja a gazda irányítását, szívesen működik együtt. Szeret feladatokat megoldani, hálás minden vele töltött percért. Igazi mókamester, játékosságával sok vidám percet szerezhet nekünk. Bohókás viselkedése idősebb korára is megmarad.

Bár a populáción belül tapasztalhatók eltérések, a golden retriever a leginkább együttműködő fajták egyike. A kevésbé határozott és következetes gazdának is szívesen alárendeli magát, önfejűségről az ő esetében nem is nagyon beszélhetünk.

A tenyésztés eredeti céljából adódóan apportkészsége és a zsákmányszerző-ösztöne erős. Ez a kiképzés és a játék során előny, ám ha nem hagyjuk, hogy ezt az oldalát kiélje, kellemetlenségünk is származhat belőle. Védőösztöne nem túl fejlett. Ugatással talán még jelzi az idegeneket, de komolyabb őrző-védő feladatok végrehajtását ne várjuk tőle.

Kapcsolata más kutyákkal, emberekkel általában teljesen konfliktusmentesen kijön más kutyákkal, még az azonos nemű egyedekkel is. Ha netán mégis csetepatéba keveredik, többnyire azonnal jelzi, hogy ő senkit nem akar bántani, és megadja magát. Így hamar véget ér a félreértés, sérülések nélkül. Láttunk ugyan már olyan eseteket is, amikor egy golden a fajta jellemvonásait meghazudtolva védte magát és támadott vissza a nála jóval nagyobb ellenfélre, de ez nem túl gyakori.

Emberekkel nagyon barátságos, talán túlságosan is. Házőrzést ne várjunk tőle: a légynek sem ártana, sőt, nevelés híján előszeretettel üdvözli az utcán a vadidegeneket, akik ennek nem mindig örülnek.

Hajlamos a "lopkodásra" is: legyen az kósza papír zsebkendő vagy drága szemüvegtok, vígan rohan el zsákmányával. Erről is jobb leszoktatni, mert ha ilyenkor kergetni kezdjük, csak érdekesebbé tesszük számára a játékot, teljesen aláásva ezzel tekintélyünket.

A retrieverek szerint a víz minden formája azért van, hogy ők belevessék magukat. Legyen az tó, folyó, pocsolya, vagy csak sártócsa, neki muszáj belegázolnia vagy belefetrengnie. Ha résen vagyunk, és rászólunk, mielőtt elérné célját, megakadályozhatjuk a cselekedetet, de aki ezt a fajtát választja, jobb, ha hozzászokik a gondolathoz, hogy kutyája gyakran vizes és sáros lesz.

Emberszeretetének és aktivitásának köszönhetően szinte biztosra vehetjük, hogy fel fog ugrani minden vendégre, de egy kis odafigyeléssel erről könnyedén leszoktatható.

 

Legfőbb tulajdonságai: Igénytelen, edzett, végtelenül békés, engedelmes kutya; könnyen képezhető.
 
Alkalmazása: Igazi elhozó (retrievelő) kutya. Vízi munkára szinte tanítani sem kell, azt ösztönösen tudja. Kedvtelésből is tartják. Kiváló vakvezető eb.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Amit egyszer megtanul, sosem felejti el. Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a golden retriever korát emberi években!

Egy 1 éves golden retriever emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy a mozgásigénye, ezért ha lakásban tartjuk mindenképpen szükséges a napi séta. Imádja a természetet és a fürdőzést, de a reggeli kocogáshoz is szívesen csatlakozik. Nagyon mozgékony, energikus kutya, ezért igényli is a nagy sétákat, futtatásokat, játékokat. Fontos, hogy ne csak fizikailag, de szellemileg és ösztöneit tekintve is elfárasszuk, különben számunkra kevésbé kellemes pótcselekvésekkel vezeti le energiáit, mint pl. a növények kiásása vagy megrágása. A golden retriever jól kezelhető, nagy teherbírású kutya. Könnyű motiválhatósága, emberközpontúsága és intelligenciája élménnyé teszi a vele való munkát. Kifejezetten szeret dolgozni, tanulni, hamar lázba jön néhány jó falatért vagy egy labda láttán, de talán a legfontosabb, hogy azért is képes végrehajtani nehéz, fárasztó feladatokat, hogy gazdájának örömet szerezzen. Mozgásigénye miatt inkább kertben ajánlatos tartani, de ez nem váltja ki a sétákat és a mozgatást. Az időjárási viszontagságokat jól tűri, ha megfelelő minőségű kutyaházat biztosítunk a számára.

Ápolás, tisztántartás

Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A füle hajlamos begyulladni, így különösen fürdés után alaposan töröljük meg, valamint vágjuk le az itt található felesleges szőrcsomókat. A tappancsára is ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálása könnyű, nem hajlamos a gyomorpanaszokra. Fontos viszont, hogy ne etessük túl. A Golden Retriever egy nagy kutya, nagy étvággyal. Mindig kész enni, még akkor is, ha valójában nem éhes. Így az elhízás veszélyezteti, amely ízületi problémák kialakulásához vezethet. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Kölyökkorukban figyelni kell, hogy a csontok megfelelően nőjenek. A fülek ápolása fontos, a fajtánál gyakori betegség a fülgyulladás. Hajlamosak lehetnek a következő betegségekre: csípő és könyök diszplázia, szürkehályog, progresszív retina atrófia, allerga, von Willebrand-kór, felfúvódás, gyomorcsavarodás, epilepszia, hipotireózis és oszteoszarkóma.

Betegségek, amire hajlamos

Golden retriever tenyésztése

Várható élettartam

10 - 15 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök golden retriever képek

Golden retriever kölyök kutyaGolden retriever kölyökkutyaGolden retriever kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Nekem az első kutyám, de nem sohasem választanék mást. Állandóan próbál a kedvemben járni és figyeli minden mozdulatom. Meheteünk bárhová, egy kutya felé sem mutatat agresszivitást. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  csak annyit mondhatok, hogy egy csodakutya

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Golden retriever tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Golden retriever tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Golden retriever tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.