Groenendael

102 értékelés alapján
Groenendael
Groenendael kutya
Groenendael felnőtt kutya
Groenendael kölyökkutyák
Groenendael kölyök kutya
Groenendael kutyakölyök
Felnőtt Groenendael kutya
Groenendael
Belga juhászkutya
Belgium

A belga Groenendael egy éber, energikus, élénk, hűséges, védelmező és intelligens fajta.
A leggyakoribb színek: fekete.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: agility, sport, terelés, őrző-védő, engedelmességi versenyek és nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Groenendael eredete

származás: Belgium
A belga juhászkutya fajtán belül négy alfaj különül el. Ez a Malinois, ami rövidszőrű, a durva szőrű Laekenois és a hosszúszőrű Groenendael és Tervueren.

Történetük sajátos módon akkor kezdődött, amikor a nyájőrző kutyák iránti igény Belgiumban megcsappant; ugyanis eltűntek a fő veszedelmet jelentő európai farkasok, a legelőket bekerítették, és a vasút elterjedésével a vásárokra vezető juhterelő ösvények lényegében fölöslegessé váltak.

Ugyanebben az időben kezdtek viszont elterjedni és népszerűvé válni a kutyakiállítások. A múltban a belga pásztorok természetesen nem sokat törődtek kutyáik külsejével, küllemével, inkább teljesítményükért tartották és tenyésztették őket. Amikor viszont már modern szelek fújdogáltak, nem akarták, hogy nagy testű kutyáik eltűnjenek, és a kutyakiállítások jó alkalmat nyújtottak a legjobb típusok megőrzésére.

1880 és 1890 között mintegy hat típust alapoztak meg, de nem tudtak megegyezni, hogy melyiket tenyésszék tovább; végül is négy változatot rögzítettek. Valamennyien jelentős hírnevet vívtak ki maguknak az első világháborúban; gyorsaságukkal, intelligenciájukkal és mindenekelőtt azzal, hogy biztosan és rendületlenül kutatták fel a sebesülteket, ezenkívül futárként, hírvivőként, jelzőkutyaként is szolgáltak.

1891-1897 között alakították ki a belga juhászkutyát. 1891-ben alakult meg az első belga juhászkutya klub, melynek fő szervezője Reul egy állatorvosi egyetem docense volt, őt tartják a fajta kialakítójának. Meghatározták a természetes belga juhászkutyát és ezen belül négy anatómiailag egyforma, de eltérő szőrzettel és színnel rendelkező négy alfaját. Ezek: a laekenois, a tervueren, a malinois és a groenandael.

A fekete groenendael tenyésztésének kezdete egy bizonyos Rose úrhoz kötődik, aki Groenendael városában lakott. Petite nevű fekete szukája 1880 táján született, akit egy hasonló típusú kannal, Piccard D`Uccle-val fedeztetett (őt egy Bernaert nevű úrtól vásárolta.) Az első világháborúban nagyon sok fekete belga juhászkutyát használtak, üzenetvívőnek vagy vöröskeresztes kutyának, de alkalmazták őr- vagy rendőrkutyaként is. Olyan jó hírük volt, hogy a háború után sokáig a fekete német juhászkutyákat is gyakran groenendaelnek nevezték.

A groenendael kezdetben Franciaországban és Hollandiában vált igen népszerűvé, de a háború után Amerikában is kulcspozíciót vívott ki. 1959-ben az Amerikai Kennel klub, bár elismerte a tervuerent és a malinois-t is, a groenendaelnek adta meg a "belga juhászkutya" elnevezés kizárólagos használatának jogát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Külleme világosan elárulja, hogy szoros rokonságban áll a német juhászkutyával.

Közepes termetű, erőteljes, de elegáns eb. egy általában szögletes testalkatú, izmos, elegáns kutya. Feje erőteljes, pofája hosszúkás, háromszögletű fülei kicsik, felállóak, szeme mandula alakú, sötét, tekintete élénk, intelligens, harapása ollós.

Nyaka kissé hosszúkás, izmos, lebernyeg nélkül, háta izmos, erőteljes, széles és rövid, ágyéka izmos, fara enyhén lejtős, mellkasa nem túl széles, de mély és ferde, bordái íveltek, hasa nem felhúzott és nem is lóg, farka közepesen hosszú, a csánkig ér, a faroktőnél erős.

Végtagjai párhuzamosak és egyenesek, mancs akissé ovális, lábbujai íveltek,talppárnái rugalmasak.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: általában nem ajánlott túl gyakran fésülni vagy kefélni, őket, mert ha azt túlzásba viszik, kárt tehetnek vele az aljszőrzetben. A vedlési időszakban egy erős fogú fésűvel érdemes eltávolítani az aljszőrzet meglazult szálait.
 • Mérsékelt és szezonális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, és ha kell megvédi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste jól kezeli a hideg és a meleg időjárást is. Lakásban tartás esetén nagy sétákra, sok mozgásra van szüksége. Ideális számára a kertben tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Groenendael természete

Egy villámgyors, figyelmes, aktív kutya. Képes nagy sebességgel hirtelen irányt változtatni. Nagyon kitartó, kiváló örző-védő kutya.

Hűséges, nagyon ragaszkodik gazdájához, általában a gyerekekkel is jól kijön. Más kutyákkal és egyéb háziállatokkal dominánsan viselkedhet, de megfelelő szocializáció esetén nem lehet gond az együttéléssel.

Tanítása könnyű, könnyen és gyorsan tanul, de ha nem érzi dominánsnak a gazdáját akkor képes átvenni az irányítást, ezért magabiztos, erőteljes személyiségre van szükség tanításánál.

Türelmes, fáradhatatlan terelő. Éber, félelmet nem ismerő, intelligens.

Alkalmazása: Eredetileg pásztorkutya volt, később hadikutyaként szolgált: sebesülteket kutatott fel, hírvivőként, jelzőkutyaként szerzett jelentős hírnevet. Napjainkban elsősorban őrző-védő feladatokat lát el, de sportkutyaként, kedvencként is tartják.

Megfelelő szocializáció esetén jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal is. Könnyen tanítható, szolgálatkész.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól. Nem bírják a katonás kiképzést, de erre nincs is szükség, hiszen tényleg könnyen tanulnak. Egy kis játékkal, szeretettel csodákra képesek.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a groenendael korát emberi években!

Egy 1 éves groenendael emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kimondottan munkakutya ezért rendkívül nagy a mozgásigénye. Állandó kihívások elé kell állítani naponta, hogy jól érezze magát. Szívesen fut, labdázik, apportírozik, úszik, nyugodtan lehet póráz nélkül futtatni, mert nem kóboról el. Esetenként akkora mozgásigény és tettvágy hajtja, hogy hajlamos akár a szabályos fizikai rosszullétig túlpörgetni magát. Mindenféle kutyás sportban jó eredményeket érhet el. Gyakran alkalmazzák rendőrkutyaként, mentőkutyaként vagy nyomkövetőkutyaként is. Szabadtéri kifutóban is tartható, de egy átlagos méretű udvar legmegfelelőbb számukra. Szeret körbe körbe futkosni. Kertben és lakásban egyaránt jól tartható, de mivel rendkívül erősen kötődik gazdájához, a lakást jobban kedveli. Ragaszkodása időnként terhessé is válhat, hiszen nem lehet anélkül felkelni a fotelből, hogy a kutya ne azonnal a séta, munka, játék lehetősége jutna először eszébe. Persze ha megkapja a számára megfelelő terhelést, nem fog gondot okozni. Általában nem alkalmas kifutóban való tartásra.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényel különösebb törődést, nem ajánlott gyakran fésülni se, hogy ne tegyünk kárt az aljszőrzetben. Elegendő lehet a vedlési időszakban egy erős fogú kefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs jelentősebb egészségügyi problémája, de előfordulhat nála bőrbetegség, szemproblémák, csípő és könyök diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Groenendael tenyésztése

Várható élettartam

9 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök groenendael képek

Groenendael kölyökkutyákGroenendael kölyök kutyaGroenendael kutyakölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 6 hónap, 2 hét ezelőtt

  Intelligens, csalafinta, önfejű; nem lehet nem szeretni.

  A belga negatívumaként elmondható, és ez mind a 4 alfajára igaz, hogy hatalmas mozgásigényük van. Ha valaki ezt nem tudja biztosítani, akkor ez nem neki való fajta. Napi 2-4 óra minimum!

  Rendkívül intelligens, okos fajta. Borzasztóan szeret dolgozni. Szinte látni a tekintetében, ahogy vágyja a feladatokat. Elképesztően gyorsan old meg olyan feladatokat is, amikkel akkor találkozik először. Agilityben félelmet nem ismer, bármire felmegy és végigszáguld rajta - ott is, ahol lassabban kellene :) Terelni nagyon tud, bár elég nehéz kiszedni az ösztönállapotból, akaratos. De ha egyszer "megvan a kutya", akkor már lehet vele szépen dolgozni. Fáradhatatlan. 24/7-es kutya :)

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Imádom azt a különlegesen fénylő fekete pofáját, ami annyira okos!!!

  persze hogy nincs

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Groenendael tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Groenendael tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Groenendael tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.