Havannai pincs

9.97 értékelés alapján
Havannai pincs
Havannai pincs kölyök kutya
Havannai pincs felnőtt kutya
Havannai pincs kölyök
Havannai pincs
Havanese kutya
Havanese kölyök kutya
Havannai pincs
havanna silk dog, Havanese, Bichon Havanês, Havanezer, Havannai pincs, Bichón, Habanero, Bichon Havanais, Havaneser, havannai selyemkutya
Kuba

A havannai pincs egy pici kutya, aki ugyanakkor a pincsek közül a legnagyobb. A Közhiedelemmel ellentétben nem ideggyenge kis öleb, hanem egy nagyon szelíd, játékos bohókás kiskutya, aki nagyon szerethető és kényeztethető.
Egy szeretetteljes, vidám, kedves, intelligens, hűséges, érzékeny és szociális fajta.
Leggyakoribb színek: fekete, kék, barna, szürke, ezüst, fehér.
Alkalmazhatóság: agility, engedelmességi versenyek.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Havannai pincs eredete

származás: Kuba
A havannai pincs a legelső társasági kutyák egyike, a bichon fajták egyik legnagyobbika.

A bichon családba a máltai, a havannai, a bolognai bichon és a bichon frisé tartozik. A havannai bichon eredetéről többféle elmélet létezik, de az egyik legelfogottabb, hogy a bichon bolognese, a máltai selyemkutya és az uszkárok keresztezésével hozták létre a 17-18. században.

A havanese a gazdagság szimbóluma volt. A társadalmi változások, a kubai felkelés nem kedvezett a havannai pincseknek. A felkelés után alig néhány darabot tudtak kimenekíteni.

Az 1800-as évek közepén Európában a fajta divatossá vált, és akkoriban Charles Dickens is híres rajongója volt a Havannai pincsnek.

Mint a legtöbb fajtánál, miután kiesett a trendiségből, szinte kihalt, még az őshonos Kubában is. A fajta szerencséjére néhány kubai család még mindig tenyésztett és tartott kutyákat, amelyekből 1959-ben 11 havanese került az USA-ba.

Ezek a kutyák lettek a kubai Havanese fajta legtöbbjének ősei.

A fajta reneszánsza az 1970-es években kezdődött, amikor egy amerikai kutyatenyésztő házaspár 11 kutyát vitt be Kubából és természetük szinte elbűvölte őket. Ennek hatására kezdtek el nyomozni, és megpróbálták helyreállítani a fajtát.

Ma a tenyésztők azon dolgoznak, hogy bővítsék az amerikai Havanese tenyészet génkészletét.

Az Amerikai Kennel Club 1995-ben hivatalosan elismerte a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Havannai pincs egy arányos testfelépítésű kutya, aki a pincsek közül a legnagyobb, de még így is apró eb.

Feje  enyhén széles, ék alakú, koponyája lapos, kissé domború, sötétbarna, ovális, mélyen ülő szemeit szőre teljesen eltakarja, fülét is sűrű szőr borítja, lelogó és fejéhez simuló, kissé megemelve tartja a koponyájától. Ollós harapású.

Nyaka erős, mérsékelten hosszú, háta hosszú, ágyéka erős, bordái íveltek, tágak, hasa felhúzott, fara lejt. Végtagjai párhuzamosak és rövidek, magasan tűzött farkát a hátára kunkorítja.

Szőre nagyon hosszú, lehet egyenes és hullámos is. Farkán pehelyszerűen selymes. Színe lehet fehér, de ez a legritkább, inkább krém, fekete, dohánybarna, ezüst, vörösesbarna vagy foltos, gyakori a többszínű havanese.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeresen, hetente javasolt a bundáját átkefélni és az elhalt szőrszálakat eltávolítani. Alkalmi vágás vagy igazítás szükséges lehet.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Nehezen tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem alkalmas házőrzésre.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste képes kezelni a hőt, de nehezen viseli a hideget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek, szeretetteljes játékos és energikus fajta a gyerekek környezetében.

 

Kapcsolódó tartalom:

 

 

Szőrzet: hosszú

nagyon hosszú, lehet egyenes és hullámos is. Farkán pehelyszerűen selymes. Színe lehet fehér, de ez a legritkább, inkább krém, fekete, dohánybarna, ezüst, vörösesbarna vagy foltos, gyakori a többszínű havanese. Születési színe szinte mindig változik, vagy világosodik vagy mélyebb tónusúvá válik.

dohánybarna

Havannai pincs természete

A havannai pincs nagyon kedves, intelligens kutya. Vidám, barátságos, elbűvölő és nagyon játékos, igazi játszópajtása lehet a gyerekeknek, de annyira szelíd, hogy nem tudja magát megvédeni a gyerekektől.

Társaságkedvelő és érzékeny, ha bajt észlel rögtön jelzi. Kiváló jelzőkutya. Könnyen és gyorsan tanítható. Szeret sokat ugatni, amiről a szomszédokkal való megfelelő szocializálás miatt érdemes korán leszoktatni.

Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. Idegenekkel szemben viszont félénken viselkedik. A Havanese egy gyengéd és szeretetteljes fajta, amely az emberek társaságában érzi igazán jól magát.

A Havanese gyakran követi gazdáját, olyan mint egy kis ragacs, csakhogy egy picuri szeretgetést kicsikarjon. Nyugtalanná válik, ha egyedül marad.

 

Legfőbb tulajdonságai: Szeretetre méltó, tisztaságszerető, barátságos, kedves kutya. Szőrzete rendszeres ápolásra szorul.
 
Alkalmazása: Luxuseb; érdekes, szép megjelenése miatt az egész világon népszerű.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a havannai pincs korát emberi években!

Egy 1 éves havannai pincs emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiválóan tartható lakásban, családi házban, teraszon de kennelben nem érzi jól magát. Csakis beltéri tartásra javasolt! Nehezen viseli az egyedüllétet. Ha sokat van egyedül, nem kívánt magatartásformákat vehet fel. Mozgásigénye átlagos, napi 2-3 rövidebb séta elegendő számára.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetével sokat kell foglalkozni. Legalább hetente kétszer jól ki kell kefélni, fésülni. Ajánlott a szőrvégeit egy töredezésgátló oldattal kezelni. Talppárnái között rendszeresen ki kell vágni a szőrt. Szemeit és füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha muszáj akkor tisztítani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Életkorának megfelelő kutyaeledellel etesse. Ha mégis maradékot szeretne neki adni, akkor kerülje a főtt csontokat és magas zsírtartalmú élelmiszereket. Hajlamos az elhízásra tehát étrendjére oda kell figyelni. Friss, tiszta vizet pedig mindig biztosítani kell neki. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A havannai pincs egy egészséges hosszú életű kutya, de azért van néhány egészségügyi problémája. Hajlamos szembetegségekre, progresszív retina atrófiára, térdkalácsficamra, szív, máj és vese elégtelenségre. Előfordulhat náluk: térdkalács ficam, Perthes-kór, osteochondrodysplasia, veleszületett süketség, szürkehályog, a progresszív retina atrófia, a pajzsmirigy problémák, csípő diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Havannai pincs tenyésztése

Várható élettartam

10 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök havannai pincs képek

Havannai pincs kölyök kutyaHavannai pincs kölyökHavanese kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 4 év, 7 hónap ezelőtt

  Nagyon ragaszkodóak .

  Ugatósak

  Imádom őket,nekem kettő kislány kutyám van Vezsenyi Bátor Cuki,és Csoki,13 évesek.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 év, 7 hónap ezelőtt
  Nekünk is van egy havannai pincsünk. Nagyon édes szerethető kis állat. Pamacsnak hivják. Egyszerűen imádni való. Ha mi eszünk leűl a fenekére és szurikáta módban kunyerálja a kaját :-)

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 év, 7 hónap ezelőtt

  Imádni való

  Nem tudok

  Nekem is van egy 15 hónapos havanesem,kisfiú. Bearanyozza öreg napjaimat. Imádom

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Nagyon inteligens,tanitható kis szépségek! Szeretnek a központban létezni !!!!!

  Álom szép !!! bár tudnák én is venni de a nyugdíjam nem engedi meg!!!Így csak fáj a szívem!!!!! ÁLOM SZÉP!!!!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Szeretteti magát. Okos

  Makacs

  Nekem is van egy nagyon édes havanese kiskutyám nagyon szeretjük gyerek pótló unoka pótló unaloműző imádnivaló

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Havannai pincs tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Havannai pincs tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Havannai pincs tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.