Hokkaido

101 értékelés alapján
Hokkaido
Hokkaido ken felnőtt kutya
Hokkaido kutya
Hokkaido kölyök
Kölyök hokkaido
Hokkaido
Hokkaido Dog, Hokkaido, Ainu Dog, Ainu inu, Ainu, D?-Ken, Canis lupus familiaris, Ainu-Ken, Ainu Ken
Japán

A Hokkaido egy éber, bátor, intelligens, tanulékony, hűséges és engedelmes fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, csíkos, piros, fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Hokkaido eredete

származás: Japán
A Hokkaido vagy más néven Ainu egy japán nemzeti fajta. Az Ainu, az Akita, a Kai inu, a Shikoku, Shiba inu, Kishu mind a már nem létező Nippon inu leszármazottjai.

A Hokkaido nevét az ainu törzsről kapta, akik i.e. 10. században benépesítették a japán szigeteket. Ezért hívják ezt a kutyafajtát vagy Ainu kutyának vagy Hokkaidó, mert a törzs Hokkaidó szigetén telepedett meg végül.

Eredetileg medvevadászatra, szánhúzásra, házőrzésre használták.

1937-ben Japánban védett kutyának nyilvánították, ekkor lett hivatalosan a neve Hokkaido inu.

A Hokkaido kutya 1902-ben nagy segítség volt a Hakkoda hegyen történt, legnagyobb hegymászó katasztrófa túlélőinek keresésében, mert könnyedén tudott közlekedni a nagy hóban.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Hokkaido egy izmos, erőteljes testfelépítésű, robosztus kutya.

Feje spitzszerű, koponyája széles, fülei hegyesek, felállóak kissé előre lejtenek, sötétbarna szemei majdnem háromszög alakúak, egymástól távol ülnek és kicsik. Ollós harapású.

Háta egynes és feszes mellkasa mély, ágyéka kissé széles, fara lejt. Végtagjai párhuzamosk, izmosak, magasan tűzött farkát a hátára kunkorítja. 

Bundája kétrétegű, aljszőrzete puha, sűrű, fedőszőre durva és egyenes. Színe leget vörösesbarna vörös szálak fekete végekkel, lehet vörös, fekete, fekete-cser, fehér-tarka is.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. De makacssága miatt kezdő gazdiknak nem javasolt.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 feletti gyerekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Bundája kétrétegű, aljszörzete puha, sűrű, fedőszőre durva és egyenes. Színe leget vörösesbarna vörös szálak fekete végekkel, lehet vörös, fekete, fekete-cser, fehér-tarka és fehér is.

vörösesbarna fekete végekkel

Hokkaido természete

A Hokkaido kutya egy nagyon méltóságteljes, kitartó, elszánt kutya. Rendkívül okos, éber és bátor. Jó a tájékozódási képessége. Hűséges, gyorsan és könnyen kiképezhető és tanítható, ha ő is akarja. Ha nem, feladja a gazdinak a leckét, hogyan vegye rá a tanulásra.

Korán el kell kezdeni szocializálását a gyerekekkel, más háziállatokkal kutyákkal. Idősebb gyermekeknek ajánlott fajta. Gyerekeket nagyon szereti, ha azok nem játékszerként tekintenek rá, és ragaszkodik gazdájához, de azért függetlenségét is megtartja.

Nagyon erős a falkavezetői ösztöne, de ha elfogadja a hierarchiát akkor kiváló társ. Kezdő kutyagazdiknak nem ajánlott fajta.

Szereti a gazdáját, de nem tudja elfogadni, ha tökéletes engedelmességet vár el tőle. Az azonos nemű kutyákkal kihívóan viselkedik. Nagyon vicces, rendkívül szórakoztató, de ugyanakkor megfontolt. Ha rosszat tesz, mindig megpróbál kompenzálni.

 
Legfőbb tulajdonságai: Kiváló tájékozódási képességéről legendákat beszélnek. Makacs, elszánt, hűséges.
 
Alkalmazása: Valamikor régen Japánban medvére vadásztak vele. Ma is elsőrangú vadászeb, de használják házőrzőként és kísérőként is.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a hokkaido korát emberi években!

Egy 1 éves hokkaido emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem ajánlott lakásban való tartáshoz. A hidegebb éghajlatot kedveli. Hosszú napi séta elengedhetetlen számára. Nagy mozgásigénye miatt figyeljünk arra, hogy a lakást inkább átmeneti pihenőhelyként kezeli, két aktív időszak között. Nagyon aktív és alig várja, hogy részt vehessen minden emberi tevékenységben, amit a gazdi éppen művel. Figyelj arra, hogy mindig biztosíts számára egy nyugis kis helyet, ahová igény esetén elhúzódhat.

Ápolás, tisztántartás

Tiszta és szagtalan kutya. Nem igényel nagy gondoskodást, szőrzete nem hajlamos piszkolódásra. Vedlési időszakban ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Elég hetente egyszer átfésülni, illetve vedlési időszakban ajánlott gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Karmait röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta. Kerülni kell a szója és kukorica tartalmú eledeleket. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Leggyakrabban előforduló betegségek, a csípő ízületi diszplázia, térdkalács ficam, szürkehályog, epilepszia, rák, allergia, progresszív retina atrófia, ételallergia és hypothyreosis. CEA- Collie Eye Anomaly szembetegség gyakori a Hokkaido kutyáknál. Ez a veleszületett szembetegség esetén az ideghártya, ínhártya, érhártya, látóideg károsodik, ami vaksághoz is vezethet.

Betegségek, amire hajlamos

Hokkaido tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 6 db

Kölyök hokkaido képek

Hokkaido kölyökKölyök hokkaidoHokkaido kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 4 hét ezelőtt

  Nagyon szép kutya, aki imádja a mozgást. Szerethető nagyon.

  Makacs és önfejű, csak olyasvalaki válassza, aki ismeri a fajtát és tudja megfelelően kezelni.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Hokkaido tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Hokkaido tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Hokkaido tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.