Hosszúszőrű német vizsla

101 értékelés alapján
Hosszúszőrű német vizsla
Hosszúszőrű német vizsla kutya
Hosszúszőrű német vizsla kutya
Hosszúszőrű német vizsla kutya
Hosszúszőrű német vizsla kölyökkutya
Hosszúszőrű német vizsla
German Longhaired Pointer, Deutscher Langhaarigers, German Longhaired Pointing Dogs, Deutscher Langhaariger Vorstehhund, Langhaars, Deutsch Langhaar
Németország

A Hosszúszőrű német vizsla egy tanulékony, nyugodt, aktív, társaságkedvelő, ragaszkodó, intelligens, kiegyensúlyozott és gyerekbarát fajta.
A leggyakoribb színek: barna, fehér alapon barna pettyes.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Hosszúszőrű német vizsla eredete

származás: Németország
Ősei feltehetően Spanyolországból kerültek Németországba, ahol eleinte a tenyésztők nem sokat törődtek szőrzetének megtartásával.

Gyakran keresztezték sima szőrű, olykor-olykor szálkás és göndör szőrű egyedekkel is. Ennek következtében bundája állandóan változott: egyes példányoknak rövidebb, másoknak hosszabb, megint másoknak inkább fürtös szőrzete volt. Ezeket fürjészebeknek nevezték.

Végül is a pointer és a szetter keresztezésével alakították ki a fajta végleges formáját, stabil szőrzetét. Egyes feltevések szerint egyébként kialakításában még juhászkutyák vére is szerepet játszott, de ez nem túlzottan valószínű.

Az első Hosszúszőrű német vizslákat Frankfurtban mutatták be az 1870-es évek végén, és ekkor hozták létre a fajtaszabványt is.

1897-ben Schorlemer úr véglegesített a mai hosszúszőrű német vizsla tenyésztésének alapjait.

Megjelenés

Méret

Leírás

Erős, izmos felépítésű kutya.

Feje megnyúlt. A koponya és az arcorri része egyenlő hosszú. Stopja kifejezett, koponyája enyhén domború, orrtükre barna. Fogazata ollós harapású.

Füle széles, magasan tűzött, a fejéhez simulva lelóg. Szeme barna, értelmes tekintetű.

Nyaka erős, nemes vonalú, lebernyeg nélküli, mellkasa mély, a könyökön alul ér, hasa enyhén felhúzott, háta rövid, erős, a marnál kissé kiemelkedik, ágyéka feszes fara enyhén csapott.

Végtagjai masszívak, hosszúak, erős csontozatúak, párhuzamosak, mancsa zárt, kerekded.

Farka közepesen hosszú, vízszintesen vagy enyhén fölfelé hajlítva tartja. A túl hosszú vagy hibás állású farok enyhe kurtítását megengedik.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékel szőrzetápolási igényű: bundáját naponta ajánlott átkeféni
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Szőrzete erős szálú, fényes, enyhén hullámos. A fején és a fülein rövidebb, a végtagok hátsó élén és a farkán zászlót, a nyakán pedig egy kis gallért alkot. Színe barna vagy fehér alapon barna foltos.

Hosszúszőrű német vizsla természete

Erősen kötődik családjához, így ha túl sokáig egyedül marad, kialakulhat nála a szeparációs szorongás.

Kitűnő játszópajtása a gyerekeknek. Barátságos, társaságkedvelő és igen ragaszkodó kutya.

Tenyésztését nagyon szigorúan szabályozzák. Sokszínű vadászképességgel kell rendelkezniük. Ezért is a hosszúszőrű német vizsla sohasem ideges, mindig kiegyensúlyozott, megbízható kutya. Jó karakterű fajta, határozott kiállású nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű.

Bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez. Nagyon játékos, hűséges és engedelmes.

Előfordulhat, hogy egy személyhez kötődik nagyon. Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció estén egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel barátságos, játékos. Idegenekkel szemben is barátságos, de ha nincs otthon a család akkor megvédi azt.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a hosszúszőrű német vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves hosszúszőrű német vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó német vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Hetente legalább egyszer át kell fésülni bundáját egészen a bőrig, hogy ne gubancolódjon össze. Vedlési időszakban naponta ajánlott kifésülni. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos fülgyulladásra, epilepsziára és csípődiszpláziára. Előfordulhat náluk: gyomorcsavarodás, glaukoma, Von Willebrand-kór is és a hízósejtek daganata. Előfordulhat még hermafroditizmus és Lymphedema. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Hosszúszőrű német vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök hosszúszőrű német vizsla képek

Hosszúszőrű német vizsla kölyökkutyaHosszúszőrű német vizsla kölyök kutyaHosszúszőrű német vizsla cuki kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  A legtökéletesebb társ és munkakutya akivel eddig életemben vadászat során dolgozhattam. Ma sem választanék másik fajtát.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Hosszúszőrű német vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Hosszúszőrű német vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Hosszúszőrű német vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.