Hosszúszőrű skót juhászkutya

103 értékelés alapján
Hosszúszőrű skót juhászkutya
Hosszúszőrű skót juhászkutya
Hosszúszőrű skót juhászkutya felnőtt
Hosszúszőrű skót juhászkutya színváltozatok
Hosszúszőrű skót juhászkutya kölyök
Hosszúszőrű skót juhászkutya kölyök kutya
Hosszúszőrű skót kölyök juhászkutya
Hosszúszőrű skót juhászkutya
hosszúszőrű collie, English Collie, Rough Collie, Scottish Collie, Lassie Dog, Collie, Skót juhászkutya, Long-Haired Collie
Skócia

A Skót juhászkutya egy barátságos, kedves, intelligens, hűséges, védelmező, tanulékony és társaságkedvelő fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, vörös, fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizze, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: gyorsasági és engedelmességi versenyek, őrző-védő, vakvezető, terelés, keresési és mentési feladatok, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Hosszúszőrű skót juhászkutya eredete

származás: Skócia
Régi fajta, a skótok világhírű juhászkutyája. Három típusa van: a sima szőrű (smooth), a szakállas (bearded), valamint a hosszú szőrű (rough). Távoli rokonai: az apró sheltie (Shetlandi juhászkutya), amely a collie kicsinyített mása, végül a rövid szőrű ausztráliai collie, a kelpie.

Ősi skót fajta, de évszázadokon át csak Skóciában volt ismert, manapság már az egyik legkedveltebb fajták közé került a világon.
Eredetileg a birkatenyésztéssel foglalkozó szegény sorsú emberek segítője volt.
Nevét feltehetően a colley-nak nevezett fekete szőrű juhfajtáról kapta.

A "cu" jelentése kutya, a "luth" annyit tesz, kitartó. (A szóvégi "th"-t nem ejtették.) Egy juhászkutyára kifejezetten illik is a kitartó eb elnevezés. Egy másik szakértő, Dalziel úgy vélekedett 1891-ben, hogy a collie neve a "collar" azaz gallér, nyakörv szóból ered, utalva a skót juhászkutya dús nyakszőrzetére és az ezen körbefutó fehér sávra. Egy másik elmélet is igen hihetőnek tűnik, miszerint a kutyák nevüket munkájukról, azaz a terelés "tárgyáról", a fekete lábú és pofájú juhról kapták, mely Skóciában "colley" névre hallgatott. Rödiger berlini nyelvészprofesszor szerint a collie-nak, lévén skót kutya, kelta nevének kell lennie. A kelta nyelvben sok olyan szó van, mely fiatal kutyát jelöl: "culian", "cuilen", stb. Mindezen szavak a görög "kylla" szóval állnak rokonságban, mely fiatal állatot, kölyökkutyát jelent.

A skót juhászkutya pontos származási története ugyanolyan tisztázatlan, mint nevének eredete. Mint fajta, valószínűleg a skót felföldről és Anglia északi részéről származik. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a collie elődei a XVIII. század közepén jöttek Skóciába Lancashire és Yorkshire grófság fekete fejű birkáival. Azelőtt Skóciában nem voltak ilyen birkák, tehát ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy a collie a fekete pofájú és lábú birkákra utaló "colley" (szénfekete) elnevezésből ered, akkor addig collie-k sem lehettek Skóciában. I. Erzsébet királynő háziorvosa, Caius egyébként már 1576-ban megjelent könyvében leír egy közepes nagyságú juhászkutyát, a Canis pastoralist, de ekkor még minden bizonnyal nem beszélhetünk kialakult fajtákról, csak hasonló feladatuk (a terelés) következtében, hasonló küllemmel rendelkező munkakutyákról.

A collie modern tenyésztésének kezdeteiről azonban már jóval többet tudunk. 1871 fontos évszám a fajta történetében. Ekkor bukkant fel egy birminghami kiállításon a híres Old Cockie, aki a modern collie ősatyjává vált. Ezen a bizonyos kiállításon két collie kan keltett feltűnést, a már említett Old Cockie és Old Mec. A győztes Old Mec lett, de a közönségnek inkább Old Cockie tetszett jobban, és Cockie és Old Mec. A győztes Old Mec lett, de a közönségnek inkább Old Cockie tetszett jobban, és a sajtó is sokáig foglalkozott az esettel. A skót juhászkutya népszerűségéhez hozzájárult maga Viktória királynő is, akinek több collie-ja is volt. A királyi levéltárban számos dokumentum található a királyi udvar kutyáiról.

A skót juhászkutya sokat köszönhet Viktória angol királynőnek, akit annyira lenyűgöztek ezek a szépséges kutyák, hogy Balmoralban lévő látogatása után 1860 körül magával vitte őket a windsori kastélyba. Ezután nagyon népszerű kutya lett és hamar elterjedt, az 1880-as években már az USA-ban is közismert volt.

Sajnos a minél szebb kutyákat akaró és minél több kiállítást megnyerni vágyó szenvedélynek hamar jelentkeztek a mellékhatásai: Minden idők egyik legszebb kanjáról, Anfield Modelről feljegyezték, hogy ijedős volt, és nem mindig viselkedett előnyére a ringben. E jellembéli hiányosságok óriási méreteket öltöttek a Lassie-láz kitörésekor, s ez a probléma napjainkban sem tűnt el.

Nagy hírnévre akkor tett szert mikor 1940-ben Eric Knight Lassie hazatér című regényéből filmsorozat készült és főszereplőnek a hosszúszőrű skót juhász kutyát választották.

Megjelenés

Méret

Leírás

A skót juhászkutya egy szikár, karcsú, feltűnően szépséges kutya, akiből sugárzik a méltóság.

Feje hosszú, elkeskenyedő, koponyája lapos, fülei nagyon beszédesek, nyugalmi állapotban hátracsapja, ha figyel akkor előrébb hajtja és fölemeli, hallása is különleges, mert állítólag másfél kilóméterről is meghallja a juhász hívását.

Szeme közepes nagyságú, mandulavágású és sötétbarna, a rigókék színű egyedeknél a szem színe is kék, harapása ollós. Nyaka szilárd, izmos, hosszú és jól ívelt, törzse hosszabb, mint amilyen magas, háta széles, enyhén az ágyéka fölé emelkedik, mellkasa mély, bordái jól íveltek, fara lejt, farka hosszú, alacsonyan tűzött, a csánkig leér.

Mellső végtagjai egyenesek, erősek, a hátsók izmosak, inasak, mancsa ovális alakú, talpa jó párnás, ujjai íveltek.

Bundája dús, duplarétegű, aljszőrzete vastag, fedőszőre egyenes és hosszú.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, alkalmi vágás szükséges.
 • Állandó és szezonális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, közepesen jó házőrző fajta.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás és a nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

duplarétegű, dús, fedőszőre egyenes, hosszú és durva, aljszőrzete vastag, tömör, puha. Szőrzete hosszú, a fején és a végtagok elülső felületén rövid. Színe fekete-fehér-vörös (trikolór), gold sable (vörös-fehér), blue merle (kékesszürke alapon fekete foltos).

Hosszúszőrű skót juhászkutya természete

A skót juhászkutya nemcsak szép, hanem nagyon intelligens is. Észreveszi és megérti a körülötte zajló dolgokat, ezért kiváló őrzőkutya.

Egy igazi társas lény, idegesség, támadó szándék teljesen hiányzik belőle. Könnyen kezelhető, barátságos kutya, ragaszkodik a családjához. A gyerekeket elszántan védelmezi, rendkívűl kedves és türelmes velük, igazi kis barátjukká válik.

Kifejezetten jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal. Idegenekkel szemben bizalmatlan, de az ismerősöket barátságosan üdvözli.

Legfőbb tulajdonságai: Mozgékony, kiegyensúlyozott, értelmes, könynyen kiképezhető. A gyerekeket szereti.

Alkalmazása: Hosszú évszázadokon keresztül juhnyájakat terelt, később mint szanitéckutya lett világhírű. Szép külleme miatt sokan kedvtelésből tartják.

Intelligenciájának köszönhetően gyorsan tanul, a tanultakat pedig szívesen gyakorolja.

Mint minden juhászkutyára, rá is jellemző a terelő ösztönből származó csípés. Ezért figyeljünk erre a tulajdonságára, és időben, kellő határozottsággal és neveléssel állítsuk le.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a hosszúszőrű skót juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves hosszúszőrű skót juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű kutya. Imád labdázni, apportírozni, hancúrozni, szereti a hosszú sétákat. Nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni, nem távolodik el gazdájától. Imádja a vizet és nagyon szeret úszni. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. A collie kiváló terápiás kutya is lehet, képes arra, hogy gazdája ágya mellett álljon és vigyázzon rá betegsége alatt. Ebben az esetben nyugodtan és barátságosan viselkedik. Napi kétszer 30–45 perces séta vagy játékidő elegendő számára, hogy mozgásigényét kielégíthesse. A Collie nem igazán javasolt lakásban való tartásra, hacsak a gazdi nincs otthon. Ha megkapja a napi lemozgatását, akkor egy nyugodt kutya, amely lakásban is nyugodtan viselkedik. Imádja az emberekkel való kapcsolattartást, nehezen viseli a magányt és a családtól messze való elkerítést. Kennelben tartása nem javasolt. Ha hosszabb ideig egyedül marad és unatkozik, akkor az rossz viselkedésformák felvételéhez vezet. Ennél a fajtánál az idő eltöltését ugatással töltik meg.

Ápolás, tisztántartás

Vízálló bundával rendelkezik. Egész évben vedlik, de tavasszal felerősödik, amikor téli bundáját cseréli. Ha a kutya bundája vizes lesz többször töröljük át, hogy ne páljon be az aljszőrzet. Nyáron ez többnyire elegendő lehet, a hűvösebb időben azonban célszerű egy hajszárítót segítségül hívni. Hetente egyszer elegendő átfésülni szőrzetét, illetve vedlési időszakban naponta ajánlott eltávolítani ritka fogú fésűvel az elhalt szőrszálakat. Fürdetése évente egyszer ajánlott kifejezetten kutyáknak készült kímélő samponnal, hogy bundája ne töredezzen él és bőre ne száradjon ki. Ha körmei kopognak a padlón, akkor le kell vágni azokat. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig az adott kutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához, tartási körülményeihez, aktivitási szintjéhez válasszuk. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat és a méret. Általános szabály: 8 hetes kortól - fél éves korig naponta 3-szor, fél éves kor és 1 éves kor között naponta kétszer, majd 1 éves kortól már csak egyszeri étkezésre van szüksége. (Ez tenyésztőnként változik, ki mit ajánl. Napi kétszeri kisebb adag is ajánlott 1 éves kor fölött) Friss víz mindig álljon előtte. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Alapvetően egy egészséges fajta, de számos betegség előfordulhat náluk: különböző csípő problémák, sántaság, ízületi gyulladás, szembetegségek (collie-szem, entrópum, ektrópium, PRA, szürkehályog), gyomorcsavarodás, Néhány collie-nál be kell kenni naptejjel az orrukat, mert érzékeny lehet a napra. Hajlamos lehet még szembetegségekre és érzékeny lehet gyógyszerekre.

Betegségek, amire hajlamos

Hosszúszőrű skót juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

8 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 12 db

Kölyök hosszúszőrű skót juhászkutya képek

Hosszúszőrű skót juhászkutya kölyökHosszúszőrű skót juhászkutya kölyök kutyaHosszúszőrű skót kölyök juhászkutya

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Egy amstaff esetében a labilis idegrendszerből eredő kiszámíthatatlan viselkedés egyszerűen életveszélyes. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Szeret játszani, gyönyörűséges, szereti a gyerekeimet.

  Nem találkoztam ilyennel.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Tanulékony, okos és gyönyörű kutya, mindenki megcsodálja. Az agility versenyeken nagyon jó eredményeket érünk el.

  Ez a sarokcsípés sokáig gondot okozott nálunk, de nagyon következetesen le kell állítani. Már kölyökként oda kell rá figyelni és meg kell állítani, utána nem lesz vele gond

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt
  Nagyon könnyedén képezhető szófogadó fajta. Szeret úszni ,apportírozni. Nagy mozgásigényű és a házat is őrzi. Rendkívül szeretetteljes.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Hosszúszőrű skót juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Hosszúszőrű skót juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Hosszúszőrű skót juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.