Hovawart

101 értékelés alapján
Hovawart
Hovawart kutya
Hovawart felnőtt kutya
Hovawart
Hovawart kölyök
Hovawart
Hovie
Németország

A Hovawart egy éber, hűséges, intelligens és élénk fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, arany.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: agility, őrző-védő, engedelmességi versenyek, rendőrségi munka, keresési és mentési feladatok, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Hovawart eredete

származás: Németország
A Hovawart Németországból származik. A hovawart ősi német kutyafajta, ennek megfelelően az elnevezése az ónémet hov, azaz hof = udvar, és a wart = őr, őrző szavak összekapcsolásából alakult ki.

Ez egy nagyon régi múlttal rendelkező munkakutya, amely az Új-funlanditól, Leonbergertől és esetleg a magyar Kuvasztól származik.

A fajta az 1200-as években majdnem kihalt.

A XIX. század elején a mai hovawart kitenyésztői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy feltámasszák a régi germán kutyát, ahogy az ő képzeletükben létezett.

A fajta tenyésztésében nagyon fontos szerepet játszott a König család. Az I. világháború után Kurt F. König a Harz-hegységben lévő parasztkutyákat keresztezett könnyű landseer szukával, ónémet juhászkutyával, könnyű újfoundlandival, és perzsa pásztorkutyával.

Később bekerült még svájci hegyikutya, kuvasz és gordon szetter is.

Először 1922-ben nyitottak tenyészkönyvet a hovawartnak, amikor Kurt F. König bejegyezte az első almot. König mindenféle szőrszínt megengedett, számára a kutya természete volt az elsőrendű, az ő álma a régi német házőrző volt, amely barátságos a családdal, bizalmatlan az idegenekkel, éber, rettenthetetlen, jó munkakészségű kutya.

König elképzelésének vitatói is voltak, olyanok, akik azért hagyták el a német juhászkutya egyesületet, mert ott megtiltották a hosszúszőrű ónémet juhászkutya tenyésztését. ők azonban ragaszkodtak ehhez, ezért keresztezték hosszú szőrű német juhászkutyájukat König kutyáival. Az elképzelésük egy hosszú szőrű tanulékony kutya, amely egyesíti magában a munka- és sportkutya előnyeit.

A fajtát hivatalosan 1937-ben ismerték el, ekkor rögzítették a standardot.

A II. világháború után lecsökkent és elszigetelődött az amúgy sem túlságosan homogén állomány, helyi változatok alakultak ki. A hatvanas évektől a fajta népszerűsége egyre jobban nőtt, olyannyira, hogy 1964 óta a hovawart az elismert szolgálati kutyafajták közé tartozik.

1984-ben megalakult a Nemzetközi Hovawart Egyesület (IHF).

Megjelenés

Méret

Leírás

Meglehetősen nagy termetű, hosszú testű kutya. Külsőre nagyon hasonlít a Golden Retrievere, de sokan berni pásztornak vagy kuvasznak vagy ezek keverékének nézik.

Külleme nagyon megnyerő, a Howavart nagy testű, hosszú kutya. Erőteljes, jó felépítésű.

A fej nagy, széles, lekerekített homlokkal, arcorri része hosszú, szeme sötét, tekintete barátságos. Füle háromszög alakú, lecsüngő, az orra fekete, jól fejlett orrlyukakkal.

Nyaka elegáns, jó vonalú, lebernyegmentes, sörény nélküli. Háta egyenes, igen jó izomzatú, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek és jó csontozatúak. 

Farka hosszú, a csánk alá ér, lelógó, dús szőr borítja.

Hosszú szőrzete enyhén hullámos és végtagjai hátán zászlót alkot.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

erős, hosszú és enyhén hullámos. Szőrzete hosszú, enyhén hullámos, testhez simuló, a hátán teljesen sima. Színe fekete, barna rajzolattal, illetve sárga.

Hovawart természete

A Hovawart igazi munkakutya. Keményebb, dominánsabb a Goldennél.

Örző-védő feladatokra is jó használható. Mint a munkakutyák többsége, nagyobb örömöt okoz neki, jobban szereti ha dolgozhat, mint ha csak babusgatják.

Bátor, nagyon értelmes, szófogadó. Éber, mindenre gyorsan reagál, rettenthetetlen, de fegyelmezett és engedelmes. A házőrzésen kívül mentő- és kereső feladatokra is használható. Könnyed mozgású, jó futó és ugró.

A gyerekeket különösen szereti, őrzi, védi. Agresszív lehet más kutyákkal, de megfelelő szocializáció esetén jól kijönnek más kutyákkal. Egyéb háziállatokkal is jól kijön.

Nagy erejű, ennek ellenére fürge, mozgékony, figyelmes, éber kutya. Megbízható testőr és házőrző.
 
Könnyen képezhető, engedelmes, értékes tulajdonságai, megnyerő külseje miatt széles körben népszerű.
 
 
Legfőbb tulajdonságai: Nagyon erős, ugyanakkor fürge, aktív, harcias, de azért jól fegyelmezhető, könnyen kiképezhető. A gyerekeket különösen szereti, őrzi, védi.
 
Alkalmazása: Eredetileg vidéki majorságokra, birtokokra vigyázott, manapság is megbízható házőrző és testőr.
 
Profil: őrző-védő kutya.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a hovawart korát emberi években!

Egy 1 éves hovawart emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy a mozgásigénye, ezért ha lakásban tartjuk mindenképpen szükséges a napi séta. Imádja a természetet és a fürdőzést, de a reggeli kocogáshoz is szívesen csatlakozik. Nagyon mozgékony, energikus kutya, ezért igényli is a nagy sétákat, futtatásokat, játékokat. Fontos, hogy ne csak fizikailag, de szellemileg és ösztöneit tekintve is elfárasszuk, különben számunkra kevésbé kellemes pótcselekvésekkel vezeti le energiáit, mint pl. a növények kiásása vagy megrágása. A golden retriever jól kezelhető, nagy teherbírású kutya. Könnyű motiválhatósága, emberközpontúsága és intelligenciája élménnyé teszi a vele való munkát. Kifejezetten szeret dolgozni, tanulni, hamar lázba jön néhány jó falatért vagy egy labda láttán, de talán a legfontosabb, hogy azért is képes végrehajtani nehéz, fárasztó feladatokat, hogy gazdájának örömet szerezzen. Mozgásigénye miatt inkább kertben ajánlatos tartani, de ez nem váltja ki a sétákat és a mozgatást. Az időjárási viszontagságokat jól tűri, ha megfelelő minőségű kutyaházat biztosítunk a számára.

Ápolás, tisztántartás

Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A füle hajlamos begyulladni, így különösen fürdés után alaposan töröljük meg, valamint vágjuk le az itt található felesleges szőrcsomókat. A tappancsára is ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálása könnyű, nem hajlamos a gyomorpanaszokra. Mindig kész enni, még akkor is, ha valójában nem éhes. Így az elhízás veszélyezteti, amely ízületi problémák kialakulásához vezethet. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló egészségügyi problémák: hypothyreosis, csípődiszplázia. Hajlamosak gyomorcsavarodásra, felfúvódásra.

Betegségek, amire hajlamos

Hovawart tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök hovawart képek

Hovawart kölyökHovawart kölyök kutyaHovawart kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Nagyon ragaszkodó, csaladbarát kutya és kiváló házőrző.

  Rendkívül makacs.

  Bazalt az első hovink, de nem csalódtunk a fajtában. Lassan három éves lesz, de még csak pár hónapja kezdett "komolyodni", egészen ezidáig a kölyökkorát élte. Könnyen tanítható és szívesen gyakorol, klikkeres módszerrel kb. bármit képes megtanulni. A szocializálásra oda kell figyelni, hogy más kutyákkal is kijöjjön, mert hajlmos felvenni a domináns szerepet. Ha elég határozott a gazdi, a hovit csak ajánlani tudom.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Hovawart tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Hovawart tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Hovawart tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.