Ír szetter

8.33 értékelés alapján
Ír szetter
Ír szetter felnőtt kutya
Ír szetter kutya
Ír szetter kölyök kutya
Ír szetter kölyökkutya
Ír szetter felnőtt kutya
Ír szetter kutyakölyök
Ír szetter
Irish red setter, Irischer Roter Setter, red setter, Vörös Ír szetter
Írország

Az ír szetter egy gyönyörű, vörös bundájú, harmonikus testfelépítésű kutya. A szetterek között a legkevésbé jó vadászkutya. Elegáns megjelenése, kedves, rakoncátlan természete miatt inkább kedvencként tartják manapság.
Az ír szetter egy gyengéd, figyelmes, energikus, barátságos, független, vidám, játékos és társasági fajta.
Használhatósága széleskörű: gyorsasági versenyek, engedelmességi versenyek, vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Ír szetter eredete

származás: Írország
Nagy Britanniában a 19. századtól négy szetterfajtát tartanak számon. Az ír, a vörös-fehér ír, az angol és gordon szettereket. Korábban is voltak változatok, melyeket azokról az arisztokrata családokról neveztek el, akiknél jellemzőek voltak az adott típusú kutyák.

Az Ír szetter világszerte ismert és kedvelt kutyafajta.

Mivel Írországban az időjárás sokszor kedvezőtlen és vad sincs olyan nagy mennyiségben, ezért az ír szettereknek kifejezetten kitartóbbnak kellett lenniük, mert feladatuk nehezebb volt társaikénál.

Az Ír Szetter Klub 1882-ben alakult és hozta létre az első hivatalos fajtaleírást. A vörös-fehér ír szettert régebbi fajtának tartják az ír szetternél, sőt egyes elméletek szerint a vörös-fehér szetterből alakították ki a vörös vagyis ír szettert.

Megjelenés

Méret

Leírás

A vörös ír szetter egy elegáns, harmonikus testfelépítésű kutya.

Feje keskeny, hosszú, koponyája ovális. hasonlít az angol szetteréhez, de nem annyira pointeres.Orra széles, szemei sötétek, v alakú füle lelogó, fejéhez simuló, állkapcsa erős, ollós harapású.

Nyaka izmos, hosszú, háta egyenes, rövid, mellkasa mély és széles, bordái tágak, szép ívűek, ágyéka izmos, széles, enyhén ívelt, hasa felhúzott. Viszonylag mélyen tűzött farka közepes hosszúságú, elkeskenyedő, végtagjai erősek, egyenesek, mancsa domború, ovális.

Szőrzete puha és rövid a fején, a végtagjai elülső részén és a fülhegyein, teste többi részén közepesen hosszú és lelapuló.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, szakmai trimmelés és alkalmankénti vágás javasolt.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartása nem javasolt. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: közepes

Szőrzete puha és rövid a fején, a végtagjai elülső részén és a fülhegyein, teste többi részén közepesen hosszú és lelapuló. Farkán és végtagjai hátsó részén zászlós. Színe lehet mahagóni vörös, rozsdavörös, égővörös. Mellkasán előfordulhat apró fehér folt.

mahagónivörös

Ír szetter természete

Az ír szetter egy energikus, élettel teli intelligens kutya.

Nagyon mozgékony, akit manapság inkább kedvencként és nem vadászkutyaként tartanak.

Könnyen kezelhető, kedves, ragaszkodó, értelmes és nagyon vidám eb. Érzékeny a hangulatváltozásokra, barátságos. Idegenek jöttét jelzi, de aztán barátságosan üdvözli.

Gyerekekkel jól kijön, nagyon türelmes velük. Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció esetén egyéb háziállatokkal is. Tanítása könnyű, de időnként akaratos.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a ír szetter korát emberi években!

Egy 1 éves ír szetter emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Ugyan a lakásban nyugodtan viselkedik, de mérete és hatalmas mozgásigénye miatt inkább szabadtéren tartása ajánlott. A területhez nem kötődik, ezért ügyelni kell rá, hogy jól körbekerített helyen legyen tartva. Egy energikus, aktív vadász, aki imád a szabadban lenni. Sok testmozgásra van szüksége minden nap. Nagyon szeret túrázni és futni. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó szetter pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik. Sportos családok kiváló társa lehet.

Ápolás, tisztántartás

Hetente 2-3 alkalommal javasolt egy fémsörtéjű kefével bundáját átfésülni. Füleit ajánlott időnként kitisztítani és a fül lebenye körül a szőrt levágni, a fül külső oldalán viszont tilos levágni a szőrt. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. A talppárnák közötti szőrt vágni szükséges. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta, ezért ajánlott naponta több kisebb, akár 2-3 étkezés. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előfordulhat nála csípő - és könyök diszplázia, hipethyreozis, szemproblémák és fülgyulladás. Hajlamos lehet epilepsziára és elhízásra is.

Betegségek, amire hajlamos

Ír szetter tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök ír szetter képek

Ír szetter kölyök kutyaÍr szetter kölyökkutyaÍr szetter kutyakölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt
  Kifejezetten lakásban kell tartani. Szomorú és apatikus lesz, ha nem lehet a család közelében. Napi egy kiadós sétával beéri. Könnyű nevelni, rendkívül tanulékony és barátságos. Még ránevelni sem lehet agresszióra, mindenkivel kedves és játékos.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 5 hónap, 3 hét ezelőtt

  bátor

  Az agresszióval kapcsolatban csak anyit,hogy ma sétáltattam a kaukázusi juhász kutyámat,és pont egy ilyen kutyus támadott ránk..és harc lett belőle..

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 hónap ezelőtt

  Az egész lénye

  Amikor végleg elhagy bennünket, nos az nagyon nehéz ügy.

  Inkább a lakásban figyeli a család többi tagját, vagy nyúz valakit:), mint kint az udvaron egyedül kellene múlatnia az időt. Az autókázást kimondottan nem kedveli, szerintem csak azért ül be a kocsiba, hogy nehogy egyedül maradjon otthon. Nagyon család barát, könnyem tanul, bohókás, igényli a sétát és van egy kifejezetten kedves tulajdonsága, ismeri a kilincset így bármikor kimegy avagy visszajön, sőt télen megfelelően ki tud szellőztetni, míg mi az emeleten vagyunk.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Ír szetter tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Ír szetter tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Ír szetter tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.