Jack Russell terrier

9.76 értékelés alapján
Jack Russell terrier
felnőtt Jack Russell terrier
Jack Russell terrier család
felnőtt játékos Jack Russell terrier
Jack Russell terrier felnőtt - futás közben
Kölyök Jack Russell terrier
Édes kölyök Jack Russell terrier
Jack Russell terrier
Russell Terrier, Jackie, Jack Russell Terrier, JRT, Jack
Egyesült Királyság

A Jack Russell Terrier egy sportos fajta, amely intelligens, gyengéd és hűséges társ.
Tapasztalt gazdiknak javasolt fajta.
Vadászösztöne miatt imád ásni, rágni és ugatni.
Színük: fekete, fehér.
Gyermekek mellé is ajánlott.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Energia szint:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Jack Russell terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A Jack Russell terrier John Russell-től kapta a nevét, aki egy Oxfordban élő tiszteletes volt és imádta a vadászatot.

Sikerrel járt. Bár tenyésztése az 1800-as években kezdődött, közel 200 évet kellett várni arra, hogy a Nemzetközi Kinológiai Szövetség hivatalosan elismerje önálló fajtaként.

A Jack Russell nagyon régi terrier-típus, melyet föld alatti rókavadászatra használtak. Gyakorlatilag olyan régi a fajta, mint maga a rókavadászat.
John (Jack) Russell (1795-1883), szenvedélyes vadász és terrier-szakértő, neves foxterrier-tenyésztő. Már az ő idején elindult a fajta kettéválása. Russell tiszteletes ugyanis foxterriereket tenyésztett, azaz szó szoros értelemben vett rókavadász terriereket. (fox=róka).

Ő fejlesztette ki ezt a fajtát, amely a dél-angliai angol white terriertől származik. Küldetése volt, hogy létrehozza a tökéletes vadászkutyát.

Egyes tenyésztők azonban már az ő idejében szabályozott tenyésztésbe kezdtek és azon fáradoztak, hogy a foxterrier névvel illetett fajtának egységes, szép külsőt kölcsönözzenek. Más tenyésztőket ezzel szemben továbbra is a kutyák teljesítménye érdekelte elsődlegesen, közéjük tartozott természetesen John Russell is, aki bár a Kennel klub alapítói közé tartozott, saját terrier-vonalait ott sohasem regisztráltatta és így sohasem állította ki kutyáit, holott ő maga volt az első Kennel klub által rendezett kiállítás egyik bírója (London, 1974).

Mialatt a foxterrier világméretű ismertségre és népszerűségre tett szert, olykor kimondott divatkutyává válva, a Jack Russell az maradt, ami mindig is volt, egy igazi vadászeb.

Bár nem volt hivatalos fajta, azért létezett egy Jack Russell-standard, melyet tapasztalt vadászterrieresek dolgoztak ki, a Jack Russell Terrier Club of Great Britain ellenőrzése alatt.

A tenyésztők többsége azonban mégiscsak a hivatalos elismertetést szorgalmazta, így végül 1990-ben a Parson Jack Russell Terrier Clubot hivatalosan is elismerte a Kennel klub és az FCI, sőt a kis rókavadász Parson Jack Russell terrier néven hivatalos FCI standardet is kapott, és ezáltal 339-es számmal a hivatalosan elismert, fajtatiszta kutyák körébe emelkedett.

Tehát a fajta történetét tekintve, a Jack Russell terrier és Parson Russell terrier egy és ugyanazon fajta. De mivel az FCI nehezen visel olyasmit, hogy egyazon fajta képviselői között, mondjuk 10 cm eltérés legyen marmagasságban, újból kettéhasadt a fajta. 2000. december 14-én a rövidlábú példányok a Jack Russel nevet kapták, míg a hosszúlábúakat Parson Russell terrierként sorolták be.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Jack Russell terrier egy kistermetű kutya, erős lábakkal és kompakt erőt sugárzó testfelépítéssel.

Foxterrierre emlékeztető, masszív, izmos testű kis kutya.

Feje viszonylag nagy, elkeskenyedő, szeme sötétbarna, orrtükre fekete. Füle V alakú, előrebicsakló, valamivel nagyobb, mint a foxié.

Mellkasa mély, háta egyenes, ágyéka rövid, izmos. Végtagjai jó csontozatúak. Farkát kurtítják. Színe fehér, a pofáján és a testén vörhenyes jegyekkel. Rövid és hosszú szőrű változatban tenyésztik.

Bundája kétrétegű, így dupla védelmet nyújt a nedvesség ellen, amely jól jöhet a vadászatok során. A szőrzet lehet sima, vagy drótos. Nagyrészt fehér, mégis megjelenhet benne egy pár barna, vagy barna-fekete folt.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: heti kefélés elegendő a bundájának.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda átkefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul, de néha megmakacsolja magát, én nincs kedve tanulni. A gazdi kitartó munkájának köszönhetően az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: tartható lakásban, de napi 30-45 perc intenzív sport szükséges számára, hogy kiélhesse ösztöneit. Teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára egy kert, ahol szabadon áshat.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos és szeretetteljesen bánik velük, inkább 6-8 év feletti gyermekeknek ajánlott.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

sűrű, vastag, sima, kemény és durva tapintású. Fehér alapszínben fekete vagy cser jegyek jelenhetnek meg.

Jack Russell terrier természete

A Jack Russell terriert más néven dolgozó terriernek is nevezik, mivel eredetileg róka, borz és mormota vadászatra tenyésztették ki.

Vonzó külsejű, rendkívül intelligens, hallatlan bájjal megáldott, vidám mókamester. Elkötelezett a családja iránt és szereti őket. Nagyon energikus, emiatt szükséges, sőt elengedhetetlen számára a testmozgás biztosítása. Mindene a futás. Ha mozgásszegény életmódot folytat, kialakulhat nála romboló magatartás.

Idősebb gyermekeknek javasolt fajta. A Jack Russell terrier még egy tapasztalt kutya tulajdonosa számára is kihívást jelenthet. Erős akarata van, és szilárd következetes képzést igényel. Engedelmességi képzésen való részvétel javasolt számára. Oktatása során a folyamatos ismétléseket hamar megunja. Nagyszerű alternatívát kínál azonban a kutyakiképzés felé orientálódó tulajdonosoknak az agility. Ebben a sportban megvan mindaz, amiben egy eredeti foglalkozásától megfosztott terrier igazi örömét lelheti, amely a kihívás, változatosság és leginkább a futás.

A kölyökkori szocializáció rendkívül fontos. Sok kistestű kutyát tartó gazda elköveti azt a hibát, hogy túlzott féltésből nem engedi nagyobb ebek közelébe kutyájukat, amely a Jack Russell esetében igen komoly problémák forrásává válhat. Ha nem ismeri képességeit, veleszületett bátorságából és öntudatos lényéből fakadóan, akár nála háromszor akkora kutyát is képes lesz megtámadni. Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta!

 

Legfőbb tulajdonságai: Szívós, kitartó, élénk, bátor, intelligens, sportos és szereti hallatni a hangját.
 
Alkalmazása: Kotorékeb; valaha nélkülözhetetlen patkányvadászként szolgált az istállók környékén. Manapság főként kedvencként tartják. Ritka fajta.
 
Profil: kotorékeb, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a jack russell terrier korát emberi években!

Egy 1 éves jack russell terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól tartható lakásban és kennelben egyaránt, de mozgásigénye igen nagy. Amennyiben nem kapja meg a napi 30-45 perces aktív lemozgatását, unatkozni kezd és rombolóvá válhat. Városi tartását nagy mozgásigénye és az ebből fakadó kölyökkori virgoncsága miatt mégsem ajánlják. Nagyon szeret labdázni, apportírozni. Annak ellenére, hogy nagyon intelligens, nagy kihívást jelent a képzése. Légy türelmes és tartsd meg a humorérzéked. A következetes képzés és a rutinszerű gyakorlás folyamatos fejlődést biztosít. Mindent képes megtanulni, a pozitív motivációs technikák a célravezetők nála. Menekülőművész, és imádja az ásást.

Ápolás, tisztántartás

A bunda ápolása rendkívül egyszerű, hetente 1x elegendő a bunda átkefélése, vagy szőrsimító kesztyűvel való áthúzása. Vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Körmüket röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Egy felnőtt kutya kalóriaigénye napi 500 kalória. Az egy év alatti kedvenceké 800 kalória naponta. Javasolt számukra a száraz eledellel táplálás, ugyanis ezek csökkentik a lepedék és fogkő lerakódásának lehetőségét és csökkenti a fogászati ​​problémák kialakulásának kockázatát. Javasolt kerülni a búza és vagy kukorica legfőbb összetevőket tartalmazó eledeleket. Szeret enni, ezért túlsúlyossá válhat. Ezért javasolt a naponta kétszer etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával a teendőkről! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Igazán szívós fajta, azonban előfordulhat náluk: térdkalács ficam, veleszületett süketség, glaukóma, szürkehályog és progresszív retina atrófia.

Betegségek, amire hajlamos

Jack Russell terrier tenyésztése

Várható élettartam

13 - 16 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök jack russell terrier képek

Kölyök Jack Russell terrierÉdes kölyök Jack Russell terrierCuki Jack Russell terrier kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 2 év, 7 hónap ezelőtt

  Nagyon huseges tud szeretni

  Nagyon onfeju ha kiszokik a telken kivulre,hiaba mondok neki akarmit jatsza a suketet

  Annak ellenere hogy vannak negativ tulajdonsagai en imadom az en jack russzelomat,es semmiert nem cserelnem el!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 1 év, 12 hónap ezelőtt

  Hatalmas szíve van.Imádja a gyerekeket és a többi kutyát is. A ragaszkodása határtalan.

  Túlon túl önálló és hihetetlenül rafinált.Nagyon erős jellem kell a neveléséhez.

  Ha az energiáit (amiből rengeteg van) le tudja vezetni akkor egy fantasztikus kutya. Én imádom,hogy ennyire ravasz soha nem tudsz unatkozni melette. De csak kizárólag határozott,erős személyiségell rendelkező embereknek ajánlom! Kistermetű ugyan,de NEM egy ÖLEB!!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  Okos, nagyon gyorsan tanul. Renkívül aktív.

  Makacsságát ha kiismerjük, akkor nem negatívum :)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Fantasztikusan melegszívű, jókedvű és mókás kutya, de iszonyatosan rafinált

  erős akaratú

  Én pont azt szeretem benne, hogy rafkós. Nagyon sokat nevetünk rajta. Trükkök tárházát vonultatja fel, akikor szeretne elérni nálunk valamit. Mindig van új a nap alatt, ha trükkről van szó. :) Soha nem lehet mellette unatkozni. Egy biztos, hogy soha életemben nem kell más kutya, kizárólag jack Russel!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Aktív, vicces, mókás kutya.

  Aki nem ismeri, és egy ilyen karakteres kutyát vesz magához, az nem mindig boldog. Kezdő gazdiknak nem ajánlom. Azért mert cuki, a természete a vérbeli terrieré!!!!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Jack Russell terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Jack Russell terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Jack Russell terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.