Japán csin

101 értékelés alapján
Japán csin
Felnőtt Japán chin
Kölyök Japán chin
Édes kölyök Japán chin
Felnőtt gyönyörű Japán chin
Kölyök Japán chin
Felnőtt Japán chin
Japán csin
chin, Japán spániel, japanese spaniel, japanese chin, Japan Chin Spaniel
Japán

A japán csin manapság nagyon divatos szobakutya. Nem volt ez másképp régen sem, előkelő dámák Japánban a kabátjuk ujjaiban hurcolták magukkal mindenhová.
A japán spániel gyerekes és gyerektelen családoknak is kiváló társ, hihetetlenül jó természete miatt.
A Japán Chin egy éber, vidám, bátor, barátságos, kedves, független, intelligens, szerető, hűséges, játékos, csendes és szociális fajta.
Színük: fekete-cser, fehér és sárga.
Egészsége megőrzése miatt fontos számára a napi rendszeres testmozgás biztosítása.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Japán csin eredete

származás: Japán
A japán csin egy nagyon ősi japán kutyafajta.

Valószínűleg a pekingi palotakutya leszármazottja, de legalábbis közös ősöktől származnak. Állítólag Kr. u. 732-ben egy koreai misszionárius parányi ölebet küldött a japán császárnak, és ezzel vetette meg a fajta alapjait. Egy másik elmélet szerint a buddhista szerzetesek és a tanítványok vitték a kutyát Japánba, kb. a Zen buddhizmus megjelenésével egy időben, azaz Kr. u. 520 körül.

A japán Chin 1853-ig ismeretlen volt a külvilág számára. Matthew Perry vezette be nemzetközi kereskedelembe a fajtát. A japán Chin népszerű árucikk lett, és sokuk Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba került.

Az első amerikai fajtatulajdonosok között volt Franklin Pierce elnök, majd háborús főtitkár Jefferson Davis és lánya Perry. A gazdag nemesség körében vált népszerűvé. Az Egyesült Államokban japán spániel néven volt ismert 1977-ig.

Ma már az AKC és az FCI is elismert fajtaként tartja nyilván.

Megjelenés

Méret

Leírás

Ez a kis termetű, széles és gömbölyű fejű, dekoratív szőrzetű, bájos kutyácska a pekingi palotakutyának és a mopsznak a rokona.

A japán cin egy elegáns és méltóságteljes kutya, akinek magassága és hossza megegyezik. A nőstény kutyák valamivel hosszabbak.

Feje gömbölyű, nagy, koponyája széles, pofácskája kedves. Nagy, sötétbarna szemei egymástól távol állóak, szeme sarkában mgjelenik egy pici fehér, ettől válik a kutya nézése kedvessé, mintha mindig csodálkozna olyan a tekintete. Fülei szintén egymástól távol állnak, hosszú, háromszög alakú és lelogó, orra rövid, széles, orrlyukai nyitottak.

Nyaka rövid és egyenes, fejét magasan tarja, háta szintén rövid és egyenes, ágyéka széles, enyhén ívelt, mellkasa mély és közepesen széles, bordái tágasak, hasa felhúzott, dús, magasan tűzött farkát a háta fölé hajlítja.

Végtagjai rövidek, egyenesek, vékony csontozatúak.

Szőrzete dús, hosszú feje kivételével. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés és szőrtelenítés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: teste nem tudja megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást. Lakásban és / vagy kis udvaron tartása ideális.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta (6 év felett)

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Szőrzete hosszú, lágy, egyenes szálú. Testét - a feje kivételével - dús szőrzet borítja. Színe fehér alapon fekete vagy vörös foltos.

fehér fekete vagy vörös jegyekkel

Japán csin természete

A japán csin egy higgadt ugyanakkor éber kutya. Nagyon életvidám, intelligens, kedves és szolgálatkész.

Szeret a középpontban lenni, ragaszkodik a gazdájához. Értelmes, ám átlagnál nehezebben tanítható. Idegenek érkezését jelzi, de többet nem tesz.

Nem ugat sokat és nem is igazán harap. Gyerekekkel nagyon jól kijön. Játékos társa az idősebb gyermekeknek, de kis mérete miatt nem alkalmas kisgyermekes családoknak, mert nem bírja a durva játékot.

Jól kijön más kutyákkal, macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Természete macskaszerű, amely magában foglalja azt a vágyat, hogy minél magasabb pontját találja meg a lakásnak és ott pihenjen, valamint nyalogatja/ tisztítja mancsát is.

Lapos fejének köszönhetően gyakran horkol. A japán Chin nem szeret egyedül maradni, az egyedüllét szeparációs szorongáshoz vezethet, amely a fajta gyakori problémája.

 

Legfőbb tulajdonságai: Intelligens, életvidám, szeretetre méltó, de kissé tartózkodó, csendes, tisztaságszerető.
 
Alkalmazása: Japánban már több évszázaddal ezelőtt is a főúri paloták kedvelt ölebe volt. Az előkelő dámák kabátjuk bő ujjában mindenüvé magukkal hurcolták. Manapság is divatos szobakutya.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a japán csin korát emberi években!

Egy 1 éves japán csin emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Érzékeny a szélsőséges időjárásra, igazi lakásban tartható kutya, aki nagyon szereti a tisztaságot. A japán Chin jól alkalmazkodik a lakásban tartáshoz, és a gazdi minden élethelyzetéhez, de apró mérete és emberek iránti szeretete miatt nem alkalmas szabadban vagy kennelben való tartásra. Akár arra is megtanítható, hogy macskaalomba végezze dolgát, de oda kell figyelni rá, hogy töltsön időt a szabadban is. Nagyon szeret hancúrozni, labdázni, mászni.

Ápolás, tisztántartás

Elég hetente kétszer kifésülni egy ritka fogú fésűvel és időnként ajánlott megfürdetni. Hogy ne színeződjön el az arcán lévő szőr, a ráncokat vazelinnel érdemes kitörölgetni. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos, akkor ki kell tisztítani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Étrendje tartalmazzon nagy mennyiségű rostot, erről egyeztessen állatorvosával, mi az amit javasol kutyájának. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos szopornyicára, szembetegségekre, légzési problémákra, térdkalács ficamra, szívzörejre, entropiumra, szürkehályogra és progresszív retina atrófiára. Nagyon oda kell figyelni hogy nagy melegben és hidegben megfelelő helyen tartózkodjon, mert képes hamar kimerülni.

Betegségek, amire hajlamos

Japán csin tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök japán csin képek

Kölyök Japán chin Édes kölyök Japán chin Kölyök Japán chin

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  A nagymami kapott egy ilyen gyönyörűséget. Egy igazi tündér, szinte észrevehetetlenül lopja be magát a szívünkbe. Halkszavú, gazdimániás kutya.

  Nem kell sokat mozgatni, de kell. Elhízhat ha nem mozog.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Japán csin tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Japán csin tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Japán csin tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.