Japán spitz

102 értékelés alapján
Japán spitz
Japán spitz kölykök
Japán spitz
Japán spitz kölyök
Édes Japán spitz kölyök
Japán spitz
Japanese spitz, Nihon Supittsu
Japán

A Japán spitz egy kistestű családi kutya. Hasonlíthat az amerikai eszkimókutyához, a fehér pomerániaihoz vagy a kis szamojédhez.
Egy élénk, játékos kutyus nagyon intelligens, vidám, aktív kutya.
Színe: fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Japán spitz eredete

származás: Japán
A Japán spitz pontos származása sajnos nem biztos. Eredetéről eltérő elméletek vannak.
Egyik ilyen, hogy a szibériai szamojéd spitzből tenyésztették ki, egy másik elképzelés szerint pedig a német fehér nagyspitztől származik. Úgy tartják, hogy 1920 körül került Japánba.

Japánban 1921-ben indult meg a fajta kialakítása. Az elkövetkező néhány évben sok más fehér spitz fajtát importáltak a világ minden tájáról, és keresztezék, hogy a kialakítás alatt lévő japán spitz fajtában kívánatosabb tulajdonságok legyenek.

Amerikából, Kanadából, Ausztráliából, Kínából is hoztak Japánba egyedeket, melyek utódait keresztezték és abból alakították ki a japán spitzet, melyet 1948-ban hivatalosan is elismert a Japán Kennel Club.

Csak a második világháború után került sor a fajta szabványainak véglegesítésére.

Az 1950-es években japán spitz kutyákat exportáltak Svédországba, majd Angliába, majd az egész világba, és szinte mindenhol elfogadták külön fajtaként, kivéve az amerikai kennelklubot, aki azért nem ismerte el a külön fajtát, mert az amerikai eszkimókutyára hasonlít.

A fajta továbbra is nagy népszerűségnek örvend világszerte.

Megjelenés

Méret

Leírás

A japán spitz egy erős, arányos testalkatú kutya.

Ez a harmónikusan elegáns kutya hófehér, sűrű bundájával igazán szép látvány.Feje testével arányos, mérsékelten széles, arcorri része hegyes. Felálló, háromszög alakú fülei magasan tűzöttek és elég közel állnak egymáshoz.

Háta rövid és egyenes, mellkasa mély, ágyéka széles, végtagjai izmosak, pelyhes farkát a hátára kunkorítva hordja.

Bundája hófehér, de előfordulhat, hogy vajszínű. Hosszú fedőszőrzete elálló és egyenes, nyaka körül, a szügyén és a vállán nagyon dús. Aljszörzete dús, puha és rövid. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: a bunda hetente 2-3 való átkefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés/szőrhullás jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó jelző kutya: ez a kutya ugat és hangos ha kell. Figyelmezteti a tulajdonosokat, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de házőrzésre nem alkalmas.
 • Jó az alkalmazkodóképessége: teste jól kezeli a nagy hideget és meleget is.
 • Aktív: szüksége van rendszeres, napi testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Elfoglalt gazdiknak nem javasolt kutyafajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott, és egyéb háziállatokkal is barátságos.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Japán spitz természete

Ez az élénk, játékos kutyus nagyon intelligens, vidám, aktív kutya.

Általában engedelmes és éber. Kiváló társasági kutya. A gyerekekkel jól kijön és más háziállatokkal is jó a viszonya, az idegenekkel óvatos. Könnyen tanítható és ügyességi próbákon kiváló eredményeket érhet el.

Nem annyira ugatós, mint német rokonai, de azért érdemes kölyökkorában ugatási hajlamát csökkenteni ha társasházban szeretnénk tartani. A japán spitz intelligens, könnyen képezhető, alacsony karbantartási igényű kutya.

Kis termete ellenére idegenek érkezését jelzi és folyamatos ugatással tájékoztatja a gazdit az idegen hollétéről. Szükség esetén a család védelmére kelhet.

Hűséges, aktív, engedelmes és szeretetteljes - ezek a szavak nagyszerűen összefoglalják a japán spitz személyiségét. Mindezek a tulajdonságok hozzájárulnak a kutya népszerűségének folyamatos növekedéséhez.

 
Legfőbb tulajdonságai: Élénk, játékos, gyerekszerető. Idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: Kedvtelésből tartják.
 
Profil: kedvenc.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a japán spitz korát emberi években!

Egy 1 éves japán spitz emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól alkalmazkodik a körülményekhez, mozgásigénye átlagos. Napi 2-3 séta megfelelő számára és emellett szeret labdázni és apportírozni is. Lakásban és kertben tartása javasolt. Lakástulajdonosok számára csak akkor javasolt, ha testmozgási igényeit kielégítik. Ha a gazdi nem adja meg a számára szükséges mozgási lehetőséget, akkor lakásban rombolóvá válhat. Nehezen viseli a hosszú ideig tartó egyedüllétet. Nagyon okos és jól reagál a pozitív megerősítő képzésekre.

Ápolás, tisztántartás

Bár hosszú szőrű kutya nem igényel nagy gondoskodást szőrzete. Hetente egyszer elegendő átkefélni. Bundája viszonylag száraz, ezért fürdetni csak akkor kell ha nagyon muszáj. A fésüléssel is óvatosan kell bánni, hogy ne sértsük meg az aljszőrzetet. Vedlési időszakban ritka fésűvel lehet eltávolítani az elhalt szálakat. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egy egészséges fajta, de előfordulhat nála térdkalácsficam, szembetegségek és stresszre is hajlamos. Előfordulhat időleges könnyezési probléma, ami nem tekinthető betegségnek, hanem túlérzékenység a porra, piszokra, szélre és huzatra. Ilyenkor a szemkörnyék elszíneződhet a könnyezéstől pirosasra. Környezeti változás esetén elmúlik.

Betegségek, amire hajlamos

Japán spitz tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

2 - 7 db

Kölyök japán spitz képek

Japán spitz kölykökJapán spitz kölyökÉdes Japán spitz kölyök

A vemhesség és kiskutyák születése legtöbbször teljesen problémamentes, általában 2-4 kiskutya születik (de 6 vagy 7 is lehet). Az anyakutyának elegendő anyateje van és odaadó anya. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Imádott fehér gombócom, csak jókat tudok mondani róla.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  nagyon élénk, kíváncsi, okos

  hihetetlenül makacs

  12 éves a kutyusom és mindenki imádja, megcsodálja :)

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Japán spitz tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Japán spitz tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Japán spitz tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.