Kanári-szigeteki kutya

101 értékelés alapján
Kanári-szigeteki kutya
Kanári szigeteki kutya
Kanári szigeteki kutya
Kanári szigeteki kutya
Kanári szigeteki kutya kölyök
Kanári-szigeteki kutya
Canary dog of prey, presa Canario, Dogo Canario, Canary Islands Mastiff, Canary dog, Perro de Presa Canario
Spanyolország

A Kanári szigeteki kutya egy éber, agresszív, védelmező, bátor, önfejű, hűséges, szeretetteljes, makacs, öntudatos és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: barna és szürke csíkos .
Annak érdekében, hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: terelés, vadászat, őrző-védő.
Kezdő gazdiknak nem javasolt fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Kanári-szigeteki kutya eredete

származás: Spanyolország
A kanári-szigeteki kutya írásos emlékei az 1970-es évekre vezethető vissza. A következő kutyafajták keresztezéséből alakult ki a ma is ismert fajta: ezek voltak az: amerikai pitbull terrier, a dobermann, a bullmasztiff, az amerikai buldog, a brazil masztiff és a rodéziai ridgeback. A presa kifejezés fogást, zsákmányolást jelent, ami a bulldog jellegű kutyák ősi feladatára, a szarvasmarha lefogására, leszorítására utal.
Eredetileg harci kutyának tenyésztették, de a kutyaviadalok betiltása után számuk rohamosan csökkenni kezdett.

Habár a kanári-szigeteki kutya származása pontosan nem ismert, kifejezetten sok adat áll a rendelkezésünkre eredetéről. Régészeti leletek is bizonyítják a kutyák létezését a guancso őslakosok korában. Tenerife szigetén, a Llano de Maja temető egyik sírjában egy kb. 10 cm hosszú, mumifikálódott kutyakoponyát is találtak.

Tehát már a spanyol hódítók megérkezése előtt éltek kutyák a szigeteken, de nem nagytestű, masztiff szerű, hanem kifejezetten kistestű példányok. később, a XVI. századból számtalan rendelet és szabályzat maradt fenn a sziget kutyatartására vonatkozóan. Egy 1515. szeptember 3-án kelt feljegyzés szerint ezek a rendeletek egyre szigorodnak. "Senki sem tarthat kutyát, csak akkor, ha azt bezárja a birtokára vagy láncra köti egész nap, a kondások pedig csak egy-egy kutyát tarthatnak, kivéve, ha az egy presa." Egy 1516-os rendelet szerint minden mészárosnak két kutyája lehet, de azokat éjszakára meg kell kötniük, és csak akkor engedhetik el, amikor szükség van rájuk a szarvasmarhák irányításánál és lefogásánál.
Egy 1526-os intézkedés már odáig megy, hogy elrendeli minden presa kiirtását, kivéve a mészárosok tulajdonában lévő ebeket, hiszen azok nélkülözhetetlenek a munkához, a szarvasmarhák irányításához, kezeléséhez.
A spanyol hóditással számos új kutyatípus érkezett a Kanári-szigetekre, és ezek a kutyák nyilván keveredtek a helyiekkel.
Az 1980-as években a Kanári-szigeteken három idős, harcikutyákkal foglalkozó férfit kérdeztek, milyen volt a Presa Canario külseje az ő életükben, mire tudnak még visszaemlékezni a fajtával kapcsolatban. Mindhárman elmondták, hogy hatalmas fejű, széles mellkasú kutyák voltak, kb. 45 kg súlyúak. Azt azonban egyetlen szakértő sem tudja megmondani, hogy ezek a kutyák, vagyis napjaink presája milyen rokonságban áll az őslakosok kutyáival illetve a XVI-XVII. század rendeletek által is említett kutyákkal - minderről csak feltételezések vannak, pontos feljegyzések csak a fajta modernkori történetéről vannak.
A második világháború alatt német dogok is érkeztek a szigetekre, és ezek is valószínűleg keveredtek a helyi kutyákkal.
Az 1970-es években amerikai pit bullterriert, dobermannt, bullmasztiffot, amerikai bulldogot is használtak, sőt Gran canarián még brazil masztiff és rodéziai ridgeback keresztezésekkel is próbálkoztak. Mindezek következtében - bár már az FCI is elismeri a kanári-szigeteki kutyát - a fajta külleme meglehetősen heterogén megjelenésű.
A spanyol kennel klub1988-ban ismerte el a Presa Canariót.
Az FCI 2000. június 3-án Dogo Canario néven fogadta el az új fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes nagyságú, robusztus, izmos eb.

Feje masszív, koponyája lapos. Szemei mogyorószínűek. Fülei felállók, magasan tűzöttek. Háta rövid, egyenes. Szügye széles és mély, hasa behúzott.

Farka a tövénél vastag, a vége felé elvékonyodik. Elülső végtagjai függőlegesek, erős csontozatúak, a hátulsók izmosak.

Szőrzete rövid, durva tapintású, színe az egész sötéttől a világosszürkéig, a rőtestől a homokszínűig terjed. Mintázata tigriscsíkos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a szőrsimító kesztyű jó barát az elhalt szőrszálak gyors és egyszerű összegyűjtésére, amely segítségével távol tudjuk tartani a nemkívánatos szőrszálakat.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém hideg időjárást. Lakásban tartáskor javasoltak rendszeres séták. Legoptimálisabb számukra egy nagy vagy közepes kertben tartani őket.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek 12 év fölött ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek, amennyiben tudnak vele bánni. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

erős és durva tapintású. Szőrzete rövid, durva tapintású, színe az egész sötéttől a világosszürkéig, a rőtestől a homokszínűig terjed. Mintázata tigriscsíkos.

csíkos

Kanári-szigeteki kutya természete

A Dogo Canario-nak tapasztalt kutyatulajdonosra van szüksége. Veszélyes kutyává válhat, ha nem megfelelően képzik és kezelik. Bizalmatlan az idegenekkel szemben és mindig éber.

Kisgyermekes családoknak nem ajánlot fajta. Jól tűri a gyerekek társaságát. Ha más gyerekek bántják a család gyermektagjait, akkor is a család védelmére kel. Más kutyákkal szemben kifejezetten domináns a viselkedése.

A harc elöl nem hátrál meg. Szeretetreméltó, intelligens és ragaszkodó, idegen emberekkel bizalmatlan és nyers. Nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, amelyhez nagy magabiztosság is társul.

Első kutyás gazdinak nem ajánlott. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle. Nagyszerű társ. Temperamentuma barátságos, és alapvetően emberszerető. Szereti ha simogatják és viszonozza a törődést.

Kiváló őrzőkutya, de könnyen agresszívvé válhat, ha túl sokáig van egyedül. Korai szocializációra van szüksége ahhoz, hogy a Dogo Canario szerető társsá váljon. Erős akaratú, megfelelő képzés nélkül rombolóvá és agresszívvé válhat.

 

Legfőbb tulajdonságai: Gazdájával szemben ragaszkodó, szeretetteljes, idegenekkel viszont igen nyers, kemény.
 
Alkalmazása: Valamikor viadorkutya volt, napjainkban villák, lakások, gyárak védelmét bízzák rá.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a kanári-szigeteki kutya korát emberi években!

Egy 1 éves kanári-szigeteki kutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigénye miatt érdemes gyakran sétáltatni. A ház körüli szaladgálás nem elegendő számára. A Dogo Canario-t soha nem szabad szabadon sétálni hagyni, csak pórázon javasolt sétáltatni. Póráz használata esetén soha nem szabad, hogy gazdája előtt járjon, mert rögtön rangsorcserén fog gondolkodni. Naponta hosszú sétára van szüksége, amely magában foglalja az edzést is. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen. Felnőtt kutyaként általában kevésbé aktív, de mindig éber és védelmező. Imádja a családi kirándulásokat, de séták alkalmával mindenképp pórázon javasolt tartani, mivel erős vadász​​ösztönnel rendelkezik, és bármikor elindulhat kisebb állatok után.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetápolása alacsony. Alig van kutyaszaga. Elég hetente egyszer átfésülni egy puha sörtéjű kefével. Vedlési időszakban ajánlott kopókesztyűvel vagy gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit időnként ellenőrizni kell, és speciális fültisztítóval kitisztítani. Karmait röviden kell tartani és puha fekhelyet kell biztosítani neki. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nem szabad túletetni, mert hajlamos az elhízásra. Naponta kétszeri etetése ajánlott. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Jellemző betegségfajták: csípődiszplázia, panosteitis, könyök diszplázia, osteochondritis dissecans, hypothyreosis, epilepszia, gyomorcsavarodás, felfúvódás. Néhány egyed hajlamos csípőtorzulásra, szemhéj-rendellenességre.

Betegségek, amire hajlamos

Kanári-szigeteki kutya tenyésztése

Várható élettartam

8 - 10 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök kanári-szigeteki kutya képek

Kanári szigeteki kutya kölyökKanári szigeteki kölyök kutyaKölyök Kanári szigeteki kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 2 hét ezelőtt

  Ez egy tökéletes kutya! Sok kutyám volt (például Dobermann kutyája stb.), De ez a lelki társam. Nagyon okos, motivált, barátságos minden kutya vagy ember számára, és nagyon könnyen kiképezhető. Gyorsan tanul.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Kanári-szigeteki kutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kanári-szigeteki kutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kanári-szigeteki kutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.