Karszti pásztorkutya

101 értékelés alapján
Karszti pásztorkutya
Karszti pásztorkutya
Karszti pásztorkutya kölyök kutya
Karszti pásztorkutya
Karszti pásztorkutya kölyök
Karszti pásztorkutya
Karst juhászkutya, Karst Sheepdog, Kraški Ovčar, Karst-Schäferhund, Istrian Sheepdog, Kraski Ovcar, Karst-juhászkutya, Kras-medencei juhászkutya
Szlovénia

A Karszti pásztorkutya egy éber, bátor, védelmező, független, domináns és intelligens fajta.
A leggyakoribb színek: szürke
Annak érdekében, hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrzővédő, terelés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Karszti pásztorkutya eredete

származás: Szlovénia
A Balkánon használatos és honos pásztorkutyák kialakulása egyes kutatók véleménye szerint közel 2000 évre vezethető vissza. A területre ez időben érkező bevándorló népcsoportoknak a magukkal hozott kutyái között akadt nagytestű, erős, az ember és haszonállat védelmét egyformán jól ellátni képes kutya. Ezeknek az ősei, mint sok más hasonló, európai fajta esetében is, feltehetően a tibeti masztifok lehettek.
Mások véleménye az ázsiai irányból érkező bevándorlók kutyáitól függetlenül, Európában is kialakuljon a fajta ősét jelentő kutyatípus. Ugyanis már az időszámítás előtt jelentős állattartás folyt a Balkán vidékén, és Európa más területein is. A nyájat pedig védeni kellett a tolvajoktól, a medvéktől, farkasoktól és egyéb támadóktól. Ehhez pedig nagytestű, erős, bátor és szívós kutyákra volt szükség.

Ljubljanában az 1926. szeptember 26-án megtartott nemzeti kutyakiállításon bemutattak egy kutyát, amelyet a mai kinológiai ismeretek szerint sarplaninac fajtájúnak ítélnének a bírák, de akkor kraski ovcar néven szerepelt a kiállítási listán. Ennek oka az, hogy a korabeli szakemberek sokáig összekeverték a Kras-medence és a Sar Planina (Sar-hegység) vidékéről származó kutyákat.

Az első hivatalos fajtaleírás már az 1930. évben elkészült, és 1939-ben az FCI bejegyzett egy kutyafajtát illyr juhászkutya néven. Ekkor ugyanis még nem tettek különbséget a mai sarplaninac és a karszti juhászkutya között - ami valószínűleg egy és ugyanazon kutyát jelenti ma is, csak Jugoszlávia felbomlását követően a horvátok is magukénak akarták tudni ezt a fajtát.

Az FCI, áldást adva a dologhoz, "csinált nekik" egyet - mivel mégiscsak jobb két fajta után pénzt beszedni, mint egy után... A kutyafajta hivatalos neve azonban már korábban, 1956-ban lett sarplaninac. A névválasztás azért esett az akkori Jugoszláviának Albánia felé eső, Koszovó és Macedónia között húzódó hegycsoport, a Sar Planina nevére, mert ezen a területen fordult elő, itt használták a legnagyobb számban ezeket a kutyákat.

A karszt-juhászkutya története megegyezik a sárhegyiével, hiszen a két fajta mintegy harmincöt éve vált szét egymástól. Ennek megfelelően küllemük sokban hasonlít, a karszt-juhászkutya azonban szinte ismeretlen szülőhazáján kívül, így megmaradt eredeti munkakutyának.

A Karszt-hegység fennsíkjain "teljesít szolgálatot". Mind a mai napig rettenthetetlenül felveszi a harcot a farkassal is, éber, bátor, kitartó, ősi tulajdonságokkal rendelkező kutya.

Megjelenés

Méret

Leírás

Középtermetű, erős testalkatú, izmos kutya.

Feje nemes vonású, a törzséhez viszonyítva aránylag nagy, koponyája elég hosszú. Fogazata igen fejlett, erőteljes. Szeme mandula formájú, sötétbarna. Füle lelógó, V alakú, közepes nagyságú, éle kifelé fordul.

Mellkasa fejlett, mély, háta feszes, izmos, széles. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, izmosak.

Farka a csánkjáig ér, kard formájú, nyugalmi állapotban lelóg, ha figyel vagy fut, a háta vonaláig, illetve annál valamivel feljebb emeli; a farokvég gyakran könnyedén visszahajlik.

Szőrzete dús, sima, rövid a fejen, a végtagok hátulsó élén; hosszú és dús a nyak felső részén, ahol sörényt, az alsó részén pedig gallért alkot, farkán a hosszú, dús szőrzet forgót formál. Színe ezüstszürke (különösen a sötétebb árnyalatokat kedvelik), amely a hason és a mancsokon világosszürkébe, illetve homokszínbe megy át.

 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningezhető fajta: Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira, de sokszor megmakacsolhatja magát.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen módon meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: kertben vagy nagy bekerített területen tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 10-12 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

nagyon sűrű, hosszú, sima. Aljszőrzete gyapjas. Szőrzete dús, sima, rövid a fejen, a végtagok hátulsó élén; hosszú és dús a nyak felső részén, ahol sörényt, az alsó részén pedig gallért alkot, farkán a hosszú, dús szőrzet forgót formál. Színe ezüstszürke (különösen a sötétebb árnyalatokat kedvelik), amely a hason és a mancsokon világosszürkébe, illetve homokszínbe megy át.

Karszti pásztorkutya természete

Nagyon jó az emlékezete, nem felejti el az ellenségeit. Önállóan cselekszik, előfordul, hogy reakciói kiszámíthatatlanok. Nem ugat sokat. Független természete miatt tanítása nem a legkönnyebb, sokszor megmakacsolhatja magát.

Nagyon fontos, hogy következetes nevelést igényel, de soha nem lesz könnyen irányítható és feltétlen engedelmes kutya, így első gazdis kedvencnek nem javasolt. Ereje és nagysága miatt nehéz kordában tartani, csak hozzáértő kezébe való.

Nevelése, tanítása nagy türelmet, nyugalmat és harmóniát igényel, és csak a teljes, kölcsönös bizalom szintjén valósítható meg. A következetes és őszinte bánásmódot nagyon meghálálja. Nagyfokú adaptív intelligenciával rendelkezik, és gyorsan tanul.

Nem tűri meg területén az idegen azonos nemű kutyákat, nem ijed meg a verekedéstől sem, habozás nélkül képes támadni. A territórium őrzése és védelme számára természetes feladat, nem kell rá betanítani.

10-12 év feletti gyermekekkel rendelkező családoknak ajánlot, ahol a gyermek már megtanulta tisztelni az állatokat és nem lóg a kutya nyakán.

A karszti pásztorkutya a későn érő fajták közé tartozik: átlagosan négyéves korát követően alakul ki a végső formája és jelleme. Idősebb korára az esetek többségében teljesen egyéni temperamentumot fejleszt ki, amit korrigálni vagy befolyásolni átlagon felüli módon nehéz.

 

Legfőbb tulajdonságai: Bátor, magabiztos, félelmetes verekedő, ugyanakkor kiegyensúlyozott, ragaszkodó.
 
Alkalmazása: A legnépszerűbb pásztorkutya és házőrző hazájában. Különösen nagyobb területek, objektumok őrzésére használható. Kiváló sportkutya.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a karszti pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves karszti pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Aktív fajta, így aktív családok számára a legmegfelelőbb választás, akik hetente kb. 30km gyaloglást vagy futást képesek biztosítani számára, amely napi 60-70 perces testmozgást jelent. Nagyméretű kertben vagy udvar az ideális élettér számára, ahol szabadon mozoghat, és önmaga döntheti el, hogy mikor hol tartózkodik. Tapasztalatok szerint a házba való bejárását megtiltani felesleges, mert nem szívesen tartózkodik bent a zárt térben, viszont időnként szívesen keresi az embertársainak közelségét, és szereti ellenőrizni a család hiánytalan létszámát. Nyári melegben árnyékos helyen, hűvös, köves padozaton szeret pihenni; ha ez nincs, akkor magának ás erre a célra alkalmas gödröt, s ha az másnap már nem alkalmas erre a célra, akkor kapar egy másikat.

Ápolás, tisztántartás

Magas szőrzetápolási igényű kutya. Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A tappancsára ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Alkalmanként ízületi gyulladás léphet fel náluk. Általában egészséges típus, de előfordulhat nála: progresszív retina atrófia, entropium, ectropium, diszplázia, szürkehályog retinadiszplázia, gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Karszti pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

11 - 12 év

Átlagos alomszám

4 - 9 db

Kölyök karszti pásztorkutya képek

Karszti pásztorkutya kölyök kutyaKarszti pásztorkutya kölyökKarszti pásztorkutya kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 2 hét ezelőtt

  Hosszú szőrű, okos és tanulékony kutya

  Lobbanékony

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Karszti pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Karszti pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Karszti pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.