Katalán pásztorkutya

101 értékelés alapján
Katalán pásztorkutya
Katalán pásztorkutya
Katalán pásztorkutya felnőtt kutyák
Katalán pásztorkutya
Katalán pásztorkutya kölyök
Katalán pásztorkutya
Perro de Pastor Catalan, Katalanischer Schäferhund, Gos d'Atura, Gos d’Atura Catala, Berger Catalan, Perro de pastor catalán, Catalonian Sheepdog
Spanyolország

A katalán juhászkutya egy intelligens, tanulékony és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, fakó, szürke.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: agility, terelés, engedelmességi versenyek és nyomkövetés.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Katalán pásztorkutya eredete

származás: Spanyolország
Spanyol fajta, amely a Pireneusokban alakult ki különböző helyi pásztorkutyák keresztezése révén.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes termetű, zömök eb. Hosszú és rövid szőrű változatban tenyésztik.

A hosszú szőrű változat feje domború, a tövénél széles. Arcorri része egyenes, kissé rövid; erős állkapcsokkal, erőteljes, egészséges fogazattal. Szeme sötét ámbraszínű, fülét ált. kupírozzák (kupírozás jelentése), közepesen rövid, hosszú szőr borítja.
Nyaka erős, rövid, izmos, mellkasa fejlett, háta vízszintes, ágyéka rövid, széles, erős, hasa könnyedén felhúzott. Végtagjai szárazak, erősek, egyenesek, kissé rövidek.
Farka eléggé hosszú, olykor kurtítják, sőt akadnak farok nélküli példányok is. Szőrzete sima, hosszú, selymes; színe világosszürke v. ezüstös fényű; a végtagok és a mancsok világosabb v. sötétebb nyers gyapjúszínűek, a test többi részén pedig fekete és fehér szőrzet keveredik. 
A rövid szőrű változat külleme, testfelépítése, viselkedése lényegében megegyezik a hosszú szőrűével, azzal a különbséggel, hogy farka mindig hosszú, enyhén behajlítja, szőrzete rövid, fekete az egész testen, rőt jelzéssel a végtagok hátulsó részén, valamint az ajakzugban.

Szőrzet: rövid

enyhén hullámos. Két szőrhosszúságú fajta létezik: 1. Hosszú: Szőrzete sima, hosszú, selymes; színe világosszürke vagy ezüstös fényű; a végtagok és a mancsok világosabb vagy sötétebb nyers gyapjúszínűek, a test többi részén pedig fekete és fehér szőrzet keveredik. 2. Rövid: szőrzete rövid, fekete az egész testen, rőt jelzéssel a végtagok hátulsó részén, valamint az ajakzugban.

Katalán pásztorkutya természete

Könnyen és gyorsan tanul, önálló döntésekre is képes.

Kissé konok természetű, a kanok más kanokkal ellenségesek lehetnek. Jól őrzi a házat, területet, a rábízott tárgyakat. Neveléséhez következetesség és empátia szükséges.

Idegenekkel igen tartózkodó, még félénknek is tűnhet, de soha sem agresszív. Ha kölyökkorában jól szocializálják, macskákkal és kutyákkal illetve más háziállatokkal is könnyedén együtt tartható. A kanok viselkedésére jellemző a dominancia, amennyiben más kannal találkozik.

Gazdájához rendkívül hűséges. A szeretetet hatalmas odaadással, bájos de sohasem erőszakos hízelgéssel hálálja meg.

Legfőbb tulajdonságai: Intelligens, energikus, engedelmes.
Alkalmazása: Őrzi a gulyát, a ménest, gyárak, hadiüzemek raktáraira vigyáz. Kedvencként is tartják.
Profil: mindenes munkakutya.
 
Kutyás sportokban is jól alkalmazható, mint például az agility, de frizbivel is ügyesen játszik.
 
Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. Oktatása során a pozitív motivációs technikák jól működnek, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a katalán pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves katalán pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tarthatóak lakásban és kertes házban is, azonban alkalmatlanok kizárólag kennelben való tartásra. Ha valaki így szeretné mégis tartani, annak számítani kell arra, hogy magányossá és szomorúvá válnak, unalmukban pedig ugatósak lehetnek. A legideálisabb számukra, ha a kert mellett bármikor bemehetnek a házba is. Annak ellenére, hogy a szabadban mozgékonyak, a lakásban teljesen nyugodtan viselkednek, szívesen lustálkodnak. Imádják a kényelmet, így leginkább a kanapét részesítik előnyben. Könnyen alkalmazkodnak a gazda életstílusához, de mozgásigényüket hosszabb sétákkal, kirándulásokkal, rendszeres foglalkozással ki kell elégíteni. Nagy mozgásigényű kutya. Imád labdázni, apportírozni, hancúrozni, szereti a hosszú sétákat. Nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni, nem távolodik el gazdájától. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. Napi kétszer 30–45 perces séta vagy játékidő elegendő számára, hogy mozgásigényét kielégíthesse.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényel nagy törődést. Elég hetente egyszer átfésülni. Füleit ajánlott tisztán tartani, körmeit pedig rendszeresen vágni kell ha túlnőttek. Csak szükség esetén ajánlott fürdetni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Katalán pásztorkutya jellemző betegségek: szembetegségek, szaruhártya gyulladás, gyomorzavarok, emésztési problémák, gyomorcsavarodás, csípő és térdízületi diszplázia, bőrbetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Katalán pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök katalán pásztorkutya képek

Katalán pásztorkutya kölyökKölyök Katalán pásztorkutyaKatalán pásztorkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap ezelőtt

  Személyisége alázatos mind a gazdi, mind a munka irányába. Nagyon jó munkakutya.

  Kissé konok lehet

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Katalán pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Katalán pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Katalán pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.