Kaukázusi juhászkutya

101 értékelés alapján
Kavkazskaïa Ovtcharka
Felnőtt kaukázusi juhászkutya
Kaukázusi juhászkutya
Kaukázusi juhászkutya kölyök
Kakukázusi juhász kutya
Kavkazskaïa Ovtcharka
Kavkazszkaja ovcsarka, Caucasian Shepherd Dog, Kaukázusi juhászkutya
Oroszország

A kakukázusi juhászkutya egy kiegyensúlyozott, aktív, magabiztos, félelem nélküli és független fajta.
Gazdájához ragaszkodik.
Használhatósága: őrző-védő kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Kaukázusi juhászkutya eredete

származás: Oroszország
Ősi vadsággal megáldott nyájőrző, remek munkakutya. Orosz fajta, amely valahol az Észak-Kaukázusban született, ahol mind a mai napig szinte érintetlenül maradt fenn. Szűkebb hazája Észak-Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia. Ázsia felé elterjedve számos tájjellegű - sztyeppi, síksági, hegyvidéki - változata alakult ki.
A fajta rokona lehet az anatóliai pásztornak vagy a tibeti masztiffnak. Nagyon sokáig alig ismerték a fajtát szülőhazáján kívül. Európában először Németországban tűnt fel az 1930-as években kiállítási kutyaként. A kaukázusi sokoldalú képességeit felismerve, a szovjet hadsereg is "besorozta" a fajtát szolgálati kutyaként, háborús és békeidőben egyaránt használták.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy termetű, erőteljes felépítésű állat.

Feje hosszú, nagy, koponyája széles, a fejteteje lapos, stopja enyhe, orrháta egyenes, orrtükre fekete, fogai nagyok, ollósan záródnak.

Szeme barna, viszonylag kicsi, ovális, füle lelóg, gyakran csonkolják.

Nyaka erőteljes, rövid, háta egyenes, izmos, ágyéka feszes, farka kissé széles, mellkasa mély, könyöke alá ér. Végtagjai szilárd csontozatúak, párhuzamosak, mancsa nagy, ujjai zártak.

Farka csánkig ér, a vége kissé kunkorodik.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Tréningigényes fajta: a képzése sok figyelmet igényel, de könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmező és rettenthetetlen. Minden megvan benne, ami a család és a ház védelmére szükséges.
 • Alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Kisgyerekeknek nem ajánlott fajta, csak idősebb 10-12 év feletti gyermekeknek

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőre sima, aljszőrzete dús. A fejen és a lábak elején a szőrszálak rövidebbek. Három típusa van: 1. hosszú szőrű, 2. rövid szőrű, 3. középhosszú szőrű. A hosszú szőrűek szőrzete közepesen hosszú, a fejen és a végtagokon rövid. Színe szürkésbarna, ordas, sárgásbarna, tigriscsíkos, tarka foltos.

A farkasszürke árnyalatokban tenyésztik. Előfordulhat még: deres és tigriscsíkos színekben, többszínű és mintás bundával. A teljes fekete és a barna szőrzet, valamint a fekete pettyes mintázat hibának számít.

Kaukázusi juhászkutya természete

Kemény, idegenekkel szemben kifejezetten bizalmatlan kutya. Mind a mai napig megőrizte ősi fajtabélyegeit, eredeti típusában maradt fenn.

Marhacsordákat, juhnyájakat őriz. A pásztorok kizárólag a legéletképesebb, legrámenősebb, legalkalmazkodóbb példányokat tenyésztik tovább. Mivel valamikor Oroszország legkülönbözőbb területein egyidejűleg tenyésztették, termetre, szőrváltozatra, színre egymástól eltérő típusok alakultak ki.

Ma a volt Szovjetunióban az egyik legnépszerűbb munkakutya, és szinte mindenféle őrző-védő munkában megállja a helyét. Önálló a rábízott területet minden körülmények között biztonsággal megvédi; rendkívül jó idegzetű, nyugodt, tanulékony, könnyen kiképezhető, harcias fajta. Szívós, domináns és tele van magabiztossággal. Különösen figyelmes, és erős késztetése van családja megvédésére.

Semleges területen egy jó kaukázusi soha nem támad, csak ha gazdáját érzi veszélyeztetve. Bár megjelenése meglehetősen ádáz benyomást kelt, alapvetően nyugodt és kiegyensúlyozott kutya. A család minden tagját elfogadja, de idegenekkel természettől fogva inkább bizalmatlan. Bár engedelmesebb több más hasonló jellegű fajtánál, meglehetősen függetlennek és makacsnak tűnhet a könnyen képezhető fajtákkal összehasonlítva. Nagyon fontos a lehető leghamarabb elkezdett szocializáció, hogy minél több új embert és szituációt megismerjen.

jól viselkedik a gyerekekkel, sohasem tenne bennük kárt szándékosan. Mindenesetre nagyon fontos a helyes rangsor tudatosítása a kutyában, hogy nem erőszakoskodhat a nála gyengébbnek tartott gyerekekkel.

Rendkívül önálló, nem vár parancsra, a legjobb belátása szerint azonnal és hatékonyan "intézkedik". A rábízott területet, vagyont, személyeket százszázalékos biztonsággal őrzi, megvédi. Idegenekkel szemben bizalmatlan, zord, sőt harapós, ugyanakkor nyugodt természetű, tanulékony, intelligens. Mindenféle feladatra viszonylag könnyen, gyorsan betanítható, de vad, harapós. Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta.

 
Alkalmazása: A marhacsordák, juhnyájak őre, de bármilyen őrző-védő feladatra is alkalmas.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 
Előnyei: Kiegyensúlyozott idegrendszerű, megvesztegethetetlen, szilárd szervezetű.
 
Hátrányai: Mozgás- és térigényes, néha túl agresszív.
 
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a kaukázusi juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves kaukázusi juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól bírja a rendkívüli hideget tömött és vízálló szőrzete miatt. Minden tartási körülményhez könnyen, gyorsan alkalmazkodik. Ami a temperamentumát illeti, a kaukázusi aktivitási foka jóval alacsonyabb számos kisebb fajtáénál, és napközben többnyire csak heverészik, hiszen a jószág körül is ez volt a feladata, hogy feküdjön és figyeljen, és csak akkor támadjon, ha veszély fenyegeti az állatokat. Mivel legtöbb ellensége éjszakai életmódot élt, a kaukázusi napjainkban is naplemente után vélik aktívabbá. Ha kertben akarjuk tartani a kutyát, számolnunk kell azzal, hogy minden gyanús zajra, mozgásra ugatással reagál, azonban nem ugat ok nélkül. Senkit ne tévesszen meg a kutyakényelmes heverészése és szundikálása, a legkisebb gyanús jelenségre felriad és a legtöbb kaukázusi meglepően fürge és agilis.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényél nagy törődést, vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

1-1,5 éves koráig - ajánlott természetes állapotában lévő állati eredetű fehérjével (hús, tej, tojás) és különböző zöldség-kiegészítéssel etetni. Egyes tenyésztők szerint a kultúrfajtáknak való mesterséges tápokat, még a legmagasabb minőségűeket is meglehetősen nehezen viseli az emésztőrendszere. Az etetést mindenképpen úgy kell bonyolítani, hogy a kutyát lehetőleg se ember, se fajtársa ne zavarja. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az Ovcharka általában egészséges fajta, de hajlamos lehet csípő diszpláziára, gyomorcsavarodásra, elhízásra és szürkehályogra.

Betegségek, amire hajlamos

Kaukázusi juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

4 - 8 év

Átlagos alomszám

12 - 14 db

Kölyök kaukázusi juhászkutya képek

Kaukázusi juhászkutya kölyökKaukázusi kölyök juhászkutya

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Nagy, masszív, rőteljes kutya, amely következetes neveléssel jó juhásszá válik, igazi őrző-védő társ.

  Rettentően nehéz személyiség, csak gyakorlott kutyatartóknak ajánlom.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Kaukázusi juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kaukázusi juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kaukázusi juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.