Keeshond

101 értékelés alapján
Keeshond
Keeshond felnőtt változat
Keeshond kölyök
Wolfspitz felnőtt
Wolfspitz kölyök
Keeshond cuki kölyök
Keeshond felnőtt
Keeshond
Smiling Dutchman, Chien Loup, Wolfspitz, Keeshond, Farkasspitz, Holland bárkakutya, Dutch Barge Dog
Németország

A Keeshond egy gyengéd, figyelmes, energikus, intelligens, és játékos kutyafajta.
A leggyakoribb színek Keeshond fekete, szürke, ezüst, fehér.
Annak érdekében hogy sokáig egészséges maradhasson, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Alkalmazhatóság: agility, engedelmességi verseny
Gyerekek mellé javasolt fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Keeshond eredete

származás: Németország
A Német Spitz öt típusba sorolható. A Wolfspitz, Nagyspitz, Középspitz, Kisspitz és a Törpespitz. A Német spitz Közép-Európa legrégebbi fajtája, számos más kutyafaj őse.

Dániai és angliai ásatásoknál az ősi spitz 8000 éves maradványaira bukkantak és a 6000 évvel ezelőtti cölöptelepüléseknél is találtak ősi spitz maradványokat, ez az úgynevezett tőzegkutya.

Ez a tőzegkutya a kőkorszak háziállata volt, valószínűleg a vikingek hozták Németország és Hollandia területére. És a világ más tájain is találtak ősi spitzeket, ez a kutya világszerte honos volt, mindenütt megtalálható volt, ahol az ember segítőtársat keresett. A Spitzfajtákat méretük és színük különbözteti meg egymástól.

A keeshond vagy más néven Wolfspitz a német spitzek között a legnagyobb termetű kutya. Németországban és Hollandiában főként hajósok kísérője volt, de őrző, illetve jelzőkutyaként is használták.
A Wolfspitz nevet hivatalosan farkasszürke bundája miatt kapta.

A francia forradalom hatására futótűzként terjedt a szociális elégedetlenség szerte Európában. A XVII. század végén Hollandia is két politikai táborra szakadt: Orange hercegének hívei és a patrióták álltak szemben egymással. Az alsóbb és középső rétegek vezetője egy dordrechti ember, Kees de Gyselaer volt. Egy wolspitzet tett meg a forradalom szimbólumának, az Orániai-ház mopszkultuszával szemben. Mint minden vidéki, ő is nagy kutyabarát volt, akkoriban egy kisméretű négylábú kísérte, akit szintén Keesnek hívtak. Ez a kutya lett a fajta névadója, és egyben a patrióták szimbóluma.

Kees de Gyselaer kutyája egy spicc-szerű kutya lehetett, ezt igazolják azok a későbbi ábrázolások is, melyek Dordrecht későbbi polgármesterét, Cornelius de Wittet ábrázolják fehér keeshondjával. Ez az elnevezés annyira elterjedt, hogy az Egyesült Államokban például nem ismernek olyan fajtát, hogy német spicc, csupán keeshondot és pomerániait, miközben vadul csodálkoznak a keeshond almokban rendszeresen felbukkanó, nem szürke színű egyedeken.

Az FCI Kees de Gyselaer Kees nevű kutyájáról nevezte el a fajtát, amelyet 1960-ban hivatalosan is elismert.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Német spitz lenyűgöző vonása, a gyönyörű dús bundája, oroszlánsörényre emlékeztető gallérja és dús bozontos szőrű farka, amit a hátára kunkorítva felemel.

Rókaszerű feje ék alakú, az orrhegy felé elkeskenyedő, háromszög alakú fülei magasan tűzöttek,élénk szemei mandulaformájúak, sötétek, kissé ferdén helyezkednek el.

Háta a fültőnél kezdődik egy lágy ívvel, ami a rövid, egyenes hátba megy át. Melkasa mély, hasa kissé felhúzott, farka magasan tűzött, a hátán fekszik, végtagjai egyenesek és izmosak.

Duplaszőrű kutya, egy dús, rövid aljszörzettel és egy hosszú, felálló, egyenes fedőszőrrel rendelkezik. Ezüstszürke szőrzete megvédi az időjárás viszontagságaitól.

A Keeshound különleges ismertetőjele a szeme sarkától a füle töváig húzódó fekete vonal, melynek belső köre világosabb a pofájánál, ettől olyan, mintha szemüveget viselne.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti professzionális vágás szükséges.
 • Vedlése: szezonális
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése gyors és egyszerű, a gazdi számára élvezhető. Betartja a gazdi parancsát.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell. Figyelmezteti a tulajdonosokat, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemziu: teste képes kezelni a hideget, de a forró időjárást nem.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: hosszú

Duplaszőrű kutya, dús, rövid aljszőrzettel és hosszú, egyenes, felálló fedőszőrrel rendelkezik. Fején, a fülein, végtagjai mellső részén és a mancsain rövid, de bársonyos, a többi részen hosszú szőr borítja. mellkasán, nyakán elhelyezkedő gallér oroszlánsörényre emlékeztet, ami méltóságteljes megjelenést kölcsönöz neki. Színe a fekete és szürke keveréke, mely ezüstös csillogást ad neki.

Keeshond természete

A Keeshound egy nagyon figyelmes, ragaszkodó, sugárzóan szép, büszke és hűséges kutya. Ez az időnként túlságosan is sokat ugató kutya különlegesen kötődik a gazdájához.

Más háziállatokkal és kutyákkal problémamentes az együttélése, de ha megtámadja másik kutya akkor elfeledkeznek méretükről és belemennek a harcba. Ilyenkor a gazdájuknak kell megvédenie őket.

Ez a nagyon mozgékony, vidám, hűséges kutya kisebb gyerekek mellé nem ajánlott, mert a heves viselkedés, a zaj felidegesíti.

Idegen érkezésekor addig ugat, amíg a gazdi nem reagál a jövevényre. Tisztában van birtokának határaival és onnan egyedül nem nagyon merészkedik ki.

Általában engedelmes és éber. Kiváló társasági kutya. Korábban őrkutyaként, bárkákon, csónakokon használták, de hírneve miatt később már nem kellett dolgoznia.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, értelmes, szeretetre méltó, de kissé akaratos, idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: Társasági kutya. Úgy vélik, történetének száz esztendeje alatt sohasem használták más feladatra, mint hogy gazdái hű társa legyen.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a keeshond korát emberi években!

Egy 1 éves keeshond emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Ha a Keeshond körbe-körbe forog a lakásban, akkor az annak a jele, hogy több mozgásra van szüksége. Kiválóan alkalmas lakásban való tartásra is. Elég neki a napi egyszeri rövidebb séta, de jól bírja a hosszú utakat is. Kissé lármás, ugatós, úgyhogy korán szocializálni kell a szomszédokkal. Nem csavargótermészet, így nyugodtan lehet vele póráz nélkül sétálni. Ha a gazdi nem adja meg a számára szükséges mozgási lehetőséget, akkor lakásban rombolóvá válhat. Nehezen viseli a hosszú ideig tartó egyedüllétet. Nagyon okos és jól reagál a pozitív megerősítő képzésekre. A felnőttkori viselkedését nagyon meghatározza a kölyökkori szocializáció, melyet következetesen el kell végezni.

Ápolás, tisztántartás

Különlegesen dús szőrzete ellenére kevés foglalkozást igényel. Hetente elég alaposan átkefélni egy sűrű fémfogú kefével a szőrzetet. Amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. Csak a talppárnák között kell nyírni. Karmait ajánlott rendszeresen vágni és fogait is szükséges rendszeresen ellenőrizni. Lakásban tartott kutyánál az emberi higiénia miatt javasolt még a végbélnyílásnál a szőrt rövidre vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Oda kell figyelni a mértékletes táplálására mert hízásra hajlamos. Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egészségesek, masszívak, hosszú életűek, de előfordulhat náluk: csípőízületi diszplázia, elhízás, bőr allergia, szívproblémák, epilepszia, pajzsmirigy problémák, cukorbetegség és Cushing-kór.

Betegségek, amire hajlamos

Keeshond tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök keeshond képek

Keeshond kölyökWolfspitz kölyökKeeshond cuki kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  A nővéremnek van egy ilyen szeretetteljes kutyája, aki annyira megszerettem hűséges természete miatt, hogy amint nekem is lesz saját lakásom, én is venni fogok magamnak.

  Utálja a magányt, ez tény

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Keeshond tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Keeshond tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Keeshond tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.