Kenguru agár

101 értékelés alapján
Kenguru agár
Sima szőrű Kenguru agár kutya
Kenguru agár
roodog, Kangaroo Dog, Kenguruagár, roo dog, stag, Australian Greyhound
Ausztrália

A Kenguruagár egy gyengéd, energikus, élénk és kitartó fajta.
A leggyakoribb színek: minden szín megengedett, kivéve a fekete.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Kenguru agár eredete

származás: Ausztrália
A kenguru agárt Ausztráliában a korai telepesek hozták létre azzal céllal, hogy megvédjék az állataikat illetve friss húst kellett szállítaniuk, és védjék az árut, illetve kenguruvadászatra tenyésztették ki.

Az állattenyésztő farmok legelőiben ugyanis a kenguruk meglehetősen nagy károkat okoztak azzal, hogy kitépték, tönkretették a füvet, ráadásul a juhok nem voltak hajlandók a kenguruszag után legelni. Ha a kutyák nem lettek volna, sok család éhezett volna.

Valamikor a 19. század közepén tenyésztették ki az angol és az ír farkaskutya keresztezésével.
Hazáján kívül nem nagyon ismerik.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Kangaroo agár egy erős, sovány és izmos testű kutya.

A farka hosszú és vékony. A nyakától a combjáig a kenguru kutya mintha izomerőmű lenne. 

A bundája lehet drót vagy sima. Színe bármilyen lehet, kivéve a feketét. A leggyakrabban előforduló színe: a szürke, és szürke alapszín mellett barna csíkokkal.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Makacssága azonban sok fejfájást okozhat.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber, és meg is védi a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, leginkább a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek.

Szőrzet: rövid

tapintása kemény és durva. A Kenguru agár szőrzete rövid, érdes; megjelenése teljesen agárszerű. Színe tarka, fekete-sárgás, fehér vagy fekete-sárga.

Kenguru agár természete

Domináns viselkedése miatt más kutyákkal együtt tartani nem ajánlott. Egyéb háziállatokkal nagy vadászösztöne miatt együttélése nem problémamentes.

A Kenguru agár nem ajánlott kisgyermekes családok számára.

Mint minden agár ő is elég makacs ezért csak azokat a parancsokat teljesíti aminek ő is értelmét látja, türelmes, hozzáértő gazdira van szüksége. Nem ajánlott elsőkutyás gazdiknak.

 

Legfőbb tulajdonságai: Mozgásigényes, idegenekkel szemben bizalmatlan, önálló, értelmes, nehezen kezelhető.
 
Alkalmazása: Sajátos feladatra, kenguruvadászatra tenyésztették ki.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a kenguru agár korát emberi években!

Egy 1 éves kenguru agár emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban nyugodtan viselkedik, már-már lustán, de a szabadban mozgékony, nagy térre van szüksége ahhoz, hogy kifuthassa magát. Nagyon szereti a kényelmet, a puha fekhelyet, de mozgásigénye nagy. Viszont ha kifuthatta magát, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Otthon szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Vadászösztöne igen erős, ezért séta közben nagy odafigyelést igényel, nehogy üldözőbe vegyen egy macskát vagy bármilyen más üldözhető kisállatot, ezért javasolt pórázon tartani. Kedveli a hosszú sétákat, hegyi - és kerékpáros túrákat, de a kilovaglásokat is. Imád rohanni, homokon vagy havon, végtelen pusztán vagy erdőben egyaránt. Akkor érzi igazán jól magát, ha hagyják egy kicsit szabadon futni. Kedvelt sportjaik a coursing és az agárverseny.

Ápolás, tisztántartás

A Kangaroo Hound bundája minimális ápolást igényel. Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A tulajdonosok hajlamosak a túltáplálásra. Nagy étkezések helyett 2-3 kis étkezés javasolt egy napon belül. Táplálékigény: 1700-1800 g/nap. Agaraknál az etetés összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára, tápanyagra valamint vitaminra van szüksége, mint a nem versenyző társaiknak. Fülledt, meleg időben figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki és ne kapjanak hőgutát. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de hajlamos lehet: elhízásra és futás közben izomsérülései lehetnek. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Kenguru agár tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Nem egy megszokott, mindennapi kutya. Itthon még nem találkoztam vele, Ausztrál utam során viszont igen. Vérem fajta, aki mindenáron üldözi a kengurukat. Nagyon jó kutya, de nem egy kedvenc típus. Inkább különleges mint szép.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Kenguru agár tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kenguru agár tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kenguru agár tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.