King Charles spániel

102 értékelés alapján
King Charles spániel
Felnőtt King Charles spániel
Csodás felnőtt King Charles spániel
King Charles spániel kölyök
Kölyök King Charles spániel
King Charles spániel felnőtt
King Charles spánielek
King Charles spániel
Angol játék spániel, Ruby Spaniel, Charlies, Prince Charles Spaniel, Toy Spaniel, Blenheim Spaniel, King Charles Spaniel, English Toy spaniel
Anglia

A King Charles spániel egy társaságkedvelő, gyengéd, figyelmes, barátságos, önálló, hűséges, játékos, csendes, és szociális kutyafajta.
Leggyakoribb színváltozatok: fekete-cser, vörös, és fehér.
Annak érdekében hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Alkalmazhatóság: társasági kutyaként előszeretettel tartják

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

King Charles spániel eredete

származás: Anglia
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható. Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak.
De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat.
A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.

A King Charles spánielt egyszerűen törpe spánielnek is nevezik, azért mert a spánielek között ő a legkisebb.
Ősei nem a vadászkutyák közül kerültek ki, pedig a 13.századi Angliában a kutyákat csak munkavégzésre tenyésztették.
Arisztokrata körökben kezdtek az úgynevezett szalonkutyák is teret kapni. Európa szerte ismerték és tartották királyi udvarokban ezeket a törpe spánieleket.

VIII. Henrik és Stuart Mária is tartott ilyen fajta kutyákat, de népszerűségét II. Károlynak köszönheti.
E piciny kutyának II. Károly nagy rajongója volt. Károly nevét viselő kutyák a 17-19. században némi változáson mentek keresztül, a keletről érkezett arisztokrata kedvencek hatására, még kisebb lett, szeme kidülledtebb, orra piszébb, feje kerekebb lett.

Tehát mai alakját a King Charles kutya a mopsz, pekingi palotakutya és a japán csin kereszteződéséből kapta. Az UKC 1892-ben ismerte el önálló fajtaként.

Megjelenés

Méret

Leírás

Kis termetű, különleges fejformájú, szép szőrzetű kutya. Feje rövid, szögletes. Szeme sötétbarna.

Füle mélyen tűzött, hosszú, lelógó. Törzse hosszú, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát kurtítják.

A King Charles spániel egy zömök, négyszögletes kutya. kerek, testéhez képest nagy feje van, rövid orrú arca és nagy kifejező sötét szemei.

Orra fekete, orrlyuka nagy, széles, és nagy szemei egyvonalban vannak az orrával, fülei nagyon hosszúak. mellkasa mély és széles, háta egyenes, végtagjai egyenesek. Szőrzete egyenes vagy enyhén hullámos és helyenként tollas.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideget, de magas hőmérsékletet nem tudja kezelni.
 • Kissé aktív: elfoglalt gazdiknak is megfelelő fajta. Nem sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját megőrizze.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta: csak abban az esetben, ha kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesült.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőre hosszú, egyenes, selymes, lehet hullámos, de nem göndör. Dús tollazat van a farkán , lábain, fülén. A végtagjaiban, a fülén és a farkán bőséges bojtokat alkot. Színe fekete és rőt, vörös és fehér, fehér alapon gesztenyebarna foltokkal (Blenheim), egyszínű vörös (Ruby) és háromszínű (fekete-vörös-fehér).

King Charles spániel természete

A King Charles spániel egy kedves, vidám, intelligens kutya. Nem szeret egyedül lenni, gazdája, családja társaságát kedveli. Jól kijön az idősebb gyerekekkel és más háziállatokkal, akikkel együtt él a lakásban. Mindenkivel szemben barátságos, szereti a harmonikus együttlétet, ideális családi kutya. Temperamentumos és rettenthetetlen, de pozitív beállítottsággal fordul minden élőlény felé.

Viszont vadászösztöne miatt az idegen macskákat időnként megkergeti és inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott, akik nem bosszantják. Más kutyákkal is jól kijön, de nem szívesen osztozik a család szeretetén. Idegenek jöttét jelzi, de aztán nem foglalkozik velük.

Olyan kutya, mely szereti, ha gazdája mindenhová magával viszi. Mindezt példaszerű magatartással köszöni meg, feltéve persze, ha részesült némi nevelésben. Tanítani azonban könnyű, hiszen egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a tetszeni vágyás, a törekvés, hogy felvidítson és tetsszen nekünk, így a Cavalier nagyon szívesen és nagyon könnyen tanul. Bár néha akaratos lehet. Szórakoztatja, ha tehet értünk valamit, így nagy örömmel és vállalkozókedvvel vesz részt mindenben.

Érdemes lehet engedelmességi képzésre elvinni. Lakásban csendes, nyugodt kutya, de alapvetően egy nagyon játékos, mindig vidám kis bohóc.

 
Legfőbb tulajdonságai: Intelligens, ragaszkodó, szeretetre méltó, jó mozgású.
 
Alkalmazása: Luxuskutya, kizárólag kedvtelésből tartják.
 
Profil: öleb.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a king charles spániel korát emberi években!

Egy 1 éves king charles spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban és házban való élet is tökéletes számára. Jó az alkalmazkodóképessége és nem igényel nagy sportolást. Elég neki a napi 1-2 séta, de azért nagyon szeret játszani és hosszabb kirándulásokon is szívesen részt vesz. Kivéve nyáron, nagy melegben, olyankor szívesebben fetreng az árnyékban. Szervezete nehezen viseli a hőséget. A házban mindig a gazdi nyomában jár, igazi gazdifüggő személyiséggel rendelkezik. Nem tudja elviselni, ha távol az emberektől, a hátsó udvarban elzárva tartják. A magányt nehezen viseli, amely rossz viselkedési formák megjelenéséhez vezethet. Ugyanakkor könnyen tanítható, okos kutyafajta, bár időnként makacs is tud lenni. Nagyon érzékeny a hanghordozásra, nem szabad vele kiabálni. Igényli a dicséretet. Oktatásában a pozitív motivációs technikák a célravezetők.

Ápolás, tisztántartás

Körmei gyorsan nőnek, rendszeresen vágni kell őket, időnként előfordul ennél a fajtánál, hogy lábujjai összenőnek, ami nem okoz nekik semmilyen problémát, de oda kell rá figyelni, hogy körmeit ilyenkor még rendszeresebben vágjuk. Füleit is gyakran ki kell törölni és fogait is ápolni kell. Szőrét hetente kétszer ajánlott átfésülni. A lábán a füle mögött, mellkasán alaposan ki kell fésülni, illetve a fül szőrzetének levágása mellett időnként le kell vágni a lábujjak közötti szőrzetet is, fertőzések elkerülése végett. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Tiszta, friss vizet mindig biztosítani kell számára. Ellustulásra hajlamos, amely elhízáshoz vezethet, ezért javasolt a napi 2x-i táplálkozás bevezetése. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A King Charles spániel egy egészséges kutya, de előfordulhat náluk: szívbetegség, fülgyulladás, térdkalács ficam, csípődiszplázia, entropium, retina dysplasia és syringomyelia.

Betegségek, amire hajlamos

King Charles spániel tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

2 - 4 db

Kölyök king charles spániel képek

King Charles spániel kölyökKölyök King Charles spánielCuki King Charles spániel

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Ha egy kutya szereti a gazdit, akkor az ez a fajta. Miután hazaérek jön utánam mindenhová és a legjobban szt szereti, ha beülhet az ölembe. Én is ezt szeretem, mert megnyugtat nagyon.

  Lusta, de nagyon durván. MErthogy nekem nincs kedvem menni sehová az biztos, dehogy neki sincs, ez már azért nagyon DURVA :D Úgyhogy ha akarja, ha nem menni kell...

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Egyszerűen egy tündérbogár. Vihetem mindenhová és csüng szavaimon.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi King Charles spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy King Charles spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz King Charles spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.