Kis münsterlandi vizsla

102 értékelés alapján
Kis münsterlandi vizsla
Kis münsterlandi vizsla kutya
Kis münsterlandi vizsla felnőtt kutya
Kis münsterlandi vizsla kölyök kutya
Kis münsterlandi vizsla kölyökkutyák
Kis münsterlandi vizsla
Spion, Hiedewachtel, Small Munsterlander, Kleiner Münsterländer
Németország

A Kis Münsterlandi vizsla egy intelligens, társaságkedvelő, figyelmes, tanulékony, élénk, kitartó és kiegyensúlyozott fajta.
A leggyakoribb színek: barna-fehér, cser jegyekkel.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Kis münsterlandi vizsla eredete

származás: Németország
Német fajta, melyet Vesztfáliában, Münster városában tenyésztettek ki az 1900-as évek elején, melyet a cocker spániel és a hosszú szőrű német vizsla keresztezésével hoztak létre.

A német vadászok a kétkutyás vadászat helyett, egy kutyával kívánták megoldani a teljes vadászatot. Így olyan fajtára volt szükség, amely jól keres, megállja a vadat és el is hozza azt.

Sok fajtához hasonlóan, a Kis münsterlandi vizsla majdnem eltűnt a második világháborúban az élelmiszerhiány miatt, de a fajtát hazájában újjáélesztették. Ezután a fajta más országokba is eljutott, ahol kis méretéért, vadászati ​​képességeiért és családbarát természetéért díjazzák.

A United Kennel Club 2006-ban ismerte el a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes termetű, elegáns megjelenésű kutya.

Feje nemes, koponyája enyhén domborodó, füle széles, lelóg, szorosan a fejéhez simul, a hegye felé elkeskenyedik, szeme sötétbarna.

Mellkasa mély, tágas, hála erős, széles, hasa kissé felhúzott.

Farka közepesen hosszú, egyenesen hordja, utolsó harmadában enyhén fölfelé kunkorodhat, a szőr hosszú, zászlót alkot rajta. 

Háta egyenes, erős, ágyéka feszes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott.

Végtagjai egyenesek, párhuzamosak.

Farka közepesen hosszú, lelóg.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: szőrzete minimális karbantartást igényel. Hetente egyszer elegendő a bunda átkefélése.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

sűrű, közepesen hosszú, egyenes és vízálló. A test körvonalait nem rejtheti el a túl hosszú szőrzet. Szőrzete sima, sűrű, kissé hullámos. A fülén, a nyakán, a farkán és a hasa alján, továbbá a végtagok hátulsó felületén hosszabb. Színe fehér, nagy kiterjedésű cserbarna foltokkal, illetve apró pontokkal tarkítva.

Kis münsterlandi vizsla természete

A Kis Munsterlander magabiztos és alkalmazkodó.

Jóindulatú kutya, szeretetteljes és nagyszerű családi társ. Intelligens és gyorsan tanul. Ellentétben sok vadászfajtával emlékszik arra, amit megtanult, és képes tudást szezonról-szezonra bővíteni. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Sokszínű vadászképességgel kell rendelkeznie. Sohasem ideges, mindig kiegyensúlyozott, megbízható kutya. Jó karakterű fajta, határozott kiállású nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű.

Bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez. Nagyon játékos, hűséges és engedelmes. Előfordulhat, hogy egy személyhez kötődik nagyon.

Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció estén egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel barátságos, játékos. Idegenekkel szemben is barátságos, de ha nincs otthon a család akkor megvédi azt.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a kis münsterlandi vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves kis münsterlandi vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete minimális karbantartást igényel. Hetente egyszer elegendő a bunda átkefélése. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nagyon egészséges és szívós fajta, nem ismeretes náluk genetikai betegség. Ritkán előfordulhat: csípő diszplázia, fülbetegség és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Kis münsterlandi vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök kis münsterlandi vizsla képek

Kis münsterlandi vizsla kölyök kutyaKis münsterlandi vizsla kölyökkutyákKis münsterlandi vizsla cuki kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Szenvedélyes és kitartó vadász. Jó orr és találni akarás jellemzi. Ragaszkodó vadásztárs.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 5 hónap, 2 hét ezelőtt

  Istenien okos! Az agility bajnoka!!

  Negatívum nincs.

  Tökéletesen alkalmas kutya. Igazi szakértő a mozgásban. Meglehet benne bízni. De azért sétáknál nem árt egy biléta mivel vadászkutya. Az enyém 4 hónapos és tud vagy 15 trükköt. Elég magas az agility hajlama!😊😊

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Kis münsterlandi vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kis münsterlandi vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kis münsterlandi vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.