Kis svájci kopó

101 értékelés alapján
Kis svájci kopó
Kis svájci kopó
Schweizerischer Niederlaufhund, SABUESO SUIZO PEQUEÑO, Small Schwyz Hound, Small swiss hound, PETIT CHIEN COURANT SUISSE
Svájc

A Kis svájci kopó egy barátságos, hűséges, nyugodt, kitartó, energikus, élénk, szívós, és független fajta.
Színe: fehér, vörös jegyekkel.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, családi kutya.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Kis svájci kopó eredete

származás: Svájc
A svájci kopónak mikor összeállították a sztenderdjét 1882-ben még öt változata volt, de a thurgaui változat teljesen kihalt, így 1933-ban négy változatot publikáltak, mindegyik egy svájci kanton nevét viseli.
Berni, Jurai, Luzerni, Schwyzi kopó. Különbségük szőrszínükben rejlik. Mindegyik fajtát kisvadak elejtésére tenyésztették ki.
Ezek a nagyméretű kopók egykor nagyon népszerűek voltak, de mivel őket gyanúsították az őzek számának drasztikus csökkenésével, ezért szinte teljesen eltűntek az erdőkből.
Ezek a nagy kutyák nagy kárt okoztak, ezért kisebb, lassabb kopókat akartak kialakítani, hogy megóvják az őzállományt. Tacskókkal és foxterriekkel keresztezték a svájci kopókat, így alakult ki a svájci tacskókopó. De az eredeti svájci kopókhoz hasonló kutyákat szerettek volna létrehozni, ezért francia kopók és basset-ek vontak be a tenyésztésbe, így alakultak ki a kisebb svájci kopók. De ezek a kutyák még hazájukban is nagyon ritka fajták.

Megjelenés

Méret

Leírás

A svájci kopó egy harmonikus testfelépítésű, erős, izmos kutya.

Feje hosszúkás, keskeny és domború, ovális alakú szeme sötétbarna, füle hosszú, ráncos, lelogó, harapása ollós.

Nyaka hosszú, erős, elegáns, törzse izmos, téglalap alakú, háta erős, egyenes, mellkasa mély és széles, ágyéka rugalmas és izmos, fara enyhén lejtős.

Farka közepes hosszúságú, elvékonyodó kissé felfelé gördül, de nem hajlik a háta fölé.

Szőrzete rövid, sima, sűrű, fején és fülénél nagyon puha.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, általában meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor fontos a napi rendszeres mozgás biztosítása, hogy egészségét megőrizhessük.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktiv gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

rövid, sima, lelapuló, fülén és fején puhább. 4 színváltozata: kis berni kopó: fehér-fekete-vörös kis jurai kopó: barna fekete nyereggel és barna jegyekkel kis luzerni kopó: szürke-fehér fekete foltokkal és barna jegyekkel kis schweyzi kopó: fehér vörös jegyekkel

Kis svájci kopó természete

Élénk, értelmes kutya. Nagyon társaságkedvelő, barátságos, jól kijön a gyerekekkel, megfelelő szocializáció esetén macskákkal és egyéb háziállatokkal is.

Más kutyák társaságát kifejezetten szeretik és nagyon hűségesek gazdájukhoz. Független természetű, de értelmes ezért következetes neveléssel könnyen tanítható.

Kitartó, erős, temperamentumos, és szenvedélyes vadászkutya. Engedelmes és nagyon ragaszkodik gazdájához.

Családjával hűséges, odaadó, de idegenekkel szemben bizalmatlan, de kiszámítható, nem alattomos. Nagyon mozgékony, eleven, érzékeny a hangulatra.

Kötődik a családjához, jól kijön a gyerekekkel. Ha unatkoznak, könnyen rombolóvá válhatnak.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, értelmes, jó szimatú, zengő hangú kutya. Barátságos, könynyen nevelhető.
 
Alkalmazása: Szívós, kitartó hajtókutya. Különösen rövid távon dolgozik eredményesen. A svájci vadászok szerint vérebként is bevált.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a kis svájci kopó korát emberi években!

Egy 1 éves kis svájci kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nyugodtan viselkedik a lakásban, de sok mozgásra van szüksége. Teret kell neki biztosítani, hogy póráz nélkül is futkározhasson, de hajlamos elcsavarogni. Lakásban kellemes társa az embernek, hamar beilleszkednek környezetükbe. Figyeljünk mozgásigényére, amint unatkozni kezd, rombolóvá válhat. Póráz nélkül engedni kell a szabadban kedvére futkározni. Ha kellőképpen kifutkározta magát akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák kint a kertben. Tartása inkább kertes házakban ajánlott. A labdajátékokat imádja, ügyességi játékokon is jó partner. Tradicionális feladatuk a szőrmés vad éjszakai nyomának követése, hangos üldözése és a vadász közelébe hajtása. Különösen finom szaglásuk van, kis és nagy vadat egyaránt szinte kizárólag mély orral, és nem légszimattal keresnek. elsősorban nyúl- és őzvadászaton használják őket, de rókára és vaddisznóra is vadásznak velük. A svájci kopó klub vizsgáján nyúl- és őzvadászaton kell bizonyítaniuk. A bírálat fő szempontjai az alábbiak: önálló, szenvedélyes, de a vadász irányítása alatt maradó vadászat; ha a kutya elveszti a nyomot, vissza kell térnie a vadászhoz.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok törődést, elég hetente egyszer átfésülni egy puha kefével vagy kopókesztyűvel. Vedlési időszakban ajánlott gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos akkor fültisztító oldattal ajánlott eltávolítani a fülzsírt. Fogait hetente egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta. Azonban hajlamos az elhízásra. Fülüket ápolni szükséges, ugyanis fülgyulladás jelentkezhet náluk. Előfordulhat még: csípő diszplázia és ectropium.

Betegségek, amire hajlamos

Kis svájci kopó tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 7 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Aktív, jó vadász amihez némi önfejűség is tartozik. De nagyon megbízható kutya. Én vagyok a mindene.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Kis svájci kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kis svájci kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kis svájci kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.