Kis vendée-i griffon basset

101 értékelés alapján
Kis vendée-i griffon basset
Kis vendée-i griffon basset felnőtt
Vendée-i griffon basset két méretben
Kis vendée-i griffon basset
Kis vendée-i griffon basset kölykök
Kis vendée-i griffon basset cuki kölyök
Kis vendée-i griffon basset édes kölyök kutya
Kis vendée-i griffon basset
PBGV, Petit Basset Griffon Vendeen, Little Griffon Vendéen Basset
Franciaország

A Kis vendée-i griffon basset egy vidám, barátságos, független, élénk, társaságkedvelő és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, szürke, fehér és sárga.
Egészsége megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres napi testmozgás.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Kis vendée-i griffon basset eredete

származás: Franciaország
Ősi gall vadászkutya.

A 19. században a basset hound bundásabb szőrű változatának tartották. Két fajtája van a kisebb és a nagyobb vendee-i basset griffon. A nagy vendee-i basset griffont farkasvadászatokon használták, manapság vaddisznóra vadásznak vele.

A PBGV francia fajta. A nagytestű Griffonok már a 16. században is léteztek. Ahol kifejlesztették - Vendeen - Franciaország kemény, sziklás talajjal, tövisekkel megáldott területe. Ahol a vadászathoz merész, kemény, határozott kutyákra volt szükség, amelyek sok kitartással és kiváló vadászati ​​képességekkel rendelkeztek.

A francia vadászok különböző méretű kutyákat fejlesztettek ki különböző típusú zsákmányok vadászatára. A PBGV-t a nyulak és néha a vadon élő madarak vadászatára használták. Mai napig jó vadászkutyának számít.

A Club du Basset Vendeen 1907-ben alakult. Az első fajtaszabványt Paul Dezamy írta, a klub első elnöke. A standard amit írt a PBGV-re és nagybátyjára, a Grand Basset Griffon Vendeen-re is vonatkozott. Abban az időben mindkét méret ugyanabban az alomban született.

A Petit Basset Griffon Vendeen Club of America 1984-ben alakult.

Az AKC 1991-ben elismerte a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Koponyája nyújtott, kupola alakú.

Feje boltozatos és nem túl széles stopja határozott. Az arcorri része hosszú, orrtükre fekete, szeme ovális alakú, nagy és sötét. Szemhéján szőrzettel.

Füle hosszú, alacsonyan tűzött, hajlékony, a végén lekerekített és hosszú szőrzet fedi.

Nyaka hosszú robosztus, erős és izmos, háta hosszú, széles, egyenes, feszes.

Fara enyhén csapott, mellkasa mély, hasa felhúzott. Ágyéka enyhén ívelt, izmos, farka hosszú, a tövénél vastag, magasan tűzött, szablya alakban vagy enyhén kunkorodva tartja.

Mellső végtagjai egyenesek, a hátsók függőlegesek. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres trimmelést igényel.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni az átlag feletti vagy alatti hőmérsékletet. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Aktív: elfoglalt gazdiknak nem megfelelő fajta. Sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját és szellemi fittségét megőrizze.
 • Gyerekeknek ajánlott fajta, rendkívül szociális típus

 

Szőrzet: közepes

Drótszőrű, sűrű és vastag amely dupla rétegű. Aljszőrzete dús.

Kis vendée-i griffon basset természete

A fajta létrehozásának eredeti célja a nyúl szabadban való nyomonkövetése volt. Éppen ezért mindig készen áll a kalandra, szeret ásni és ugatni.

Bátor, nagyon lelkes vadászkutya, könnyen kezelhető, szenvedélyes, tanulékony. Barátságos és aktív kutya.

Hosszú sétákat és nagy játékokat igényel. Játékos ám makacs és erős akaratú fajta.

Aktív gazdiknak javasolt fajta, amely akkor boldog ha mozoghat vagy vadászhat. Független természetű. Falkakutya, ezért szereti az emberek, kutyák, egyéb állatok társaságát.

Kiválóan érzik magukat családban és gyerekekkel egyaránt. Ha sokáig egyedül hagyja, akkor lelkileg megbetegszik és nyugtalanságának jele, hogy harapdálni kezd.

A Petit Basset Griffon Vendéen nagy kalandérzetű fajta. Kíváncsi, heves és független típus, aki szeret az orrát követve futni és fölös energiáit levezetnui. A Petit Basset Griffon Vendéen szeret a figyelem középpontjában lenni.

Általában jól megbírkózik a gyermekekkel, mindaddig, amíg nem tekintik játékmackónak. Így inkább nagyobb gyermekes csaláoknak ajánlott fajta. Kihívást jelent a képzése, mivel intelligens, de makaccská válhat, ha unatkozni hagyják.
 

Legfőbb tulajdonságai: Jó természetű, értelmes, kiváló szimatú eb.
 
Alkalmazása: Az egyik legjobb francia vadászkutya. Egyesével vagy falkában használják; elsősorban nyúl után küldik. Kedvtelésből is tartják.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a kis vendée-i griffon basset korát emberi években!

Egy 1 éves kis vendée-i griffon basset emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Sok testmozgásra van szükségük, lehetővé kell tenni, hogy hetente egyszer-kétszer hosszan vágtázhasson a szabadban. Egy természetes vadász, sohase engedjük egyedül, felügyelet nélkül kóborolni. Menjen minél gyakrabban sétálni vele, bár szereti kéretni magát, de ha egyszer elindulnak, akkor nem ismer rá, órákon keresztül képes loholni. Ha egész nap távol vagy, szerezz neki egy társat: egy másik kutyát vagy akár egy macskát is. De ez nem elég neki, amikor hazaérsz, játssz vele sokat.

Ápolás, tisztántartás

Szakszerű ápolást igényel a bundája, ezért kutyakozmetikus felkeresése mindenképp javasolt. 3-4 havonta trimmelés vár minden jól karbantartott kedvencre. Nincs jellemző kutyaszaga. Szőrzete minimálisan hullik. Karmait röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Az étvágya nagy, sok mozgásra van szüksége, hogy ne hízzon el. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos gerinc és ízületi problémákra, gerincproblémákra és epilepsziára. Vigyázni kell a hátára, könnyen megsérülhet. Kölyökként ne engedjük leugrani az ágyról és lehetőség szerint ne lépcsőztessük. Előfordulhat még fülgyulladás és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Kis vendée-i griffon basset tenyésztése

Várható élettartam

11 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 5 db

Kölyök kis vendée-i griffon basset képek

Kis vendée-i griffon basset kölykökKis vendée-i griffon basset cuki kölyökKis vendée-i griffon basset édes kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Nem is tudom hol kezdjem. Talán ott, hogy egy jó személyiségű rendkívül aktív ebecske. Senki se zárja 4 fal közé, nem bírja!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Kis vendée-i griffon basset tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kis vendée-i griffon basset tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kis vendée-i griffon basset tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.