Komondor

105 értékelés alapján
Komondor
Komondor kutya
Komondor kutya
Komondor kutya kölyök
Komondor felnőtt kutya
Komondor kutyakölyök
Komondor kölyökkutya
Komondor
Hungarian sheepdog, Hungarian komondor, Mop dog
Magyarország

A komondort különleges zsinórszerű hosszú szőrzete teszi impozánssá nagy mérete mellett. Ez az ősi magyar pásztorkutya ma is remek őrzője a birtokoknak, tanyáknak.
A komondor egy szeretetteljes, agresszív, kedves, önálló, hűséges, védelmező és szociális fajta.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, pásztorkutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Komondor eredete

származás: Magyarország
Magyarország legősibb pásztorkutyája.

A komondor világszerte az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta.
Egy ősi magyar kutyafajta, amely valószínűleg a nomád marhatartó magyarokat kísérték a Kárpát medencében. Már akkor is az értékeket védte, őrizte.

Az is valószínű, hogy a népvándorlás után a később bevándorolt kun törzsek tartottak komondor jellegű kutyákat és ezek a kutyák hatására konszolidálódott a fajta.

Az első írásos emlékek már az 1400-as években megemlítenek egy gubancos szőrű kutyát, aki méltóságával, magabiztosságával, termetével magasan kiemelkedett fajtársai közül.

A komondor kifejezés írott nyelvi emlékként 1549-ben, Kákonyi Péter hercegszőlői református lelkész, énekszerző Astiages király történetét feldolgozó művében jelenik meg elsőként.

1767-ben említi két külön fajként először a kuvaszt és a komondort Pápai Páriz.
1840-ben készült el az első részletes komondor leírás.

A Szegeden 1899-ben megrendezésre kerülő magyar fajták első országos kiállításán egyetlen; Kovásznay Zsigmond gazdaságában nevelkedett kutya volt jelen. Ebből a tenyészetből került azután a Hortobágyra és a Kiskunságra azok az egyedek, akik utódaikkal a későbbiek folyam meghatározták a fajta jellegének későbbi kialakulását.

1909-ben Buzzi Géza, kihaló félben lévő fajtaként jellemezte a komondort. az általa szemlézett 200 egyed közül csak 17 volt tenyésztésre alkalmas.
A komondor megmentéséért 1924-ben e fajtával foglalkozók önálló tenyésztőszervezetet alakítottak. E tudatos tenyésztés következtében 1935-re már 972 egyedet számlálhattak.

A világháborúk ismét a kihalász szélére sodorták a Komondort.

A hatvanas évek végén államilag is próbálták segíteni a fajta tenyésztését, azonban ez nem vezetett sok eredményre. Az utóbbi tíz évben évente átlagosan 150-200 komondor kölyök törzskönyvezésére kerül sor, ez pedig nagyon kevés ahhoz, hogy fenntarthassuk a szükséges genetikai változatosságot.

A fajta törzskönyve zárt, ami nem kedvez az állomány megújulásának, és a kihalás szélére sodorta a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

A komondor egy erőteljes testfelépítésű nagy kutya.

Feje széles, de testéhez viszonyítva arányos, egész fejér hosszú szőr borítja, sötétbarna szeme nem is látható, lelogó fülét soha nem mozdítja. Harapása ollószerű.

Nyaka izmos, háta rövid, lágyéka közepesen hosszú, fara széles és lejt, mellkasa hosszú kissé mély, hasa hátrafelé kissé emelkedő, farka alacsonyan tűzött, lelógó, majdnem vízszintesig visszakunkorodik.

Végtagjai párhuzamosak, erős csontozatú, combjai hosszúak, mancsa nagy és zárt.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres bundaápolásra van szüksége, azonban vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi: elhanyagolható az elhullajtott szőrszálak mennyisége
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és ha kell kemény fellép a családja védelmében.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: kertben vagy udvaron tartása javasolt. Teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

egyéb forrás: akomondor.hu

Szőrzet: hosszú

A fajta legjellemzőbb vonása a hosszú, durva fedőszőre, mely egy finom, gyapjas, nemezedésre hajlamos aljszőrzettel párosul. Ez a zsinóros szőr akár a 20 cm hosszúságot is elérheti.

elefántcsontfehér

Komondor természete

A komondorok természete elbűvölő, de külseje miatt tekintélyt parancsoló, félelmet keltő kutya. Az idegeneket nem tűrik, csendben közeledve támadnak.

Nappal fekve szemlélik a területüket, melyet teljesen sajátjuknak éreznek, éjszaka pedig állandó mozgásban vannak. Nagy intelligenciával bíró, konok, makacs, de egyenes jellem, aki a dolgát mindig pontosan és precízen végzi el. Nagy szíve van, de a sérelmeit nehezen felejti.

Megbízható és megbocsájtó ha kell. De makacs és konok típus, így kezdő gazdinak nem ajánllott fajta.

Erős, domináns fajta, de ha helyesen nevelik, ezt a dominanciát, a gazdájával szemben soha nem akarja bizonyítani. Ezért kerüljük a gyenge idegrendszerű kutyákat, megbízható tenyésztőt keressünk a kutya kiválasztásakor.

Önálló gondolkodással bír, ösztönösen helyesen cselekszik és az esetek nagy részében helyesen ítéli meg, hogy aki közelít a terület felé az jó vagy rossz szándékkal teszi ezt. Ugyanakkor csendes, visszafogott kutya, aki ritkán ugat. Gazdájának mindig engedelmeskedik.

Ok nélkül nem szabad büntetni és láncra kötni sem ajánlatos, mert gorombává válik. Hatékonyan őrzi az otthonát, családját. Gyerekeket szereti, de ha a saját családjához tartozó gyereket bántják akkor rögtön a védelmére kel. Általában jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. Két azonos nemű komondort nem ajánlott együtt tartani, domináns viselkedése miatt.

Tanítására határozott, egyértelmű viselkedésre van szükség. Csak azokat a parancsokat fogja teljesíteni amit ő is értelmesnek tart, de ettől függetlenül igényli a foglalkozást. Határozottnak kell vele lenni és nem engedékenynek, de nem szabad verni és kiabálni vele. Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta.

Ennél a fajtánál kiemelten fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a komondor korát emberi években!

Egy 1 éves komondor emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Az időjárás nem zavarja, sűrű szőrzete megfelelő védelmet biztosít számára. Bár mozgásigénye nem nagy, kizárólag szabadban szabad tartani. Száraz hely mindig legyen elérhető számára eső esetén, ahová elhúzódhat. Bundája télen fűt, nyáron hűt, de a nyári forróságban szintén szüksége van egy olyan helyre, ahová elhúzódhat a nap melege elől, ha ilyen helyet nem biztosít a gazdi, rengeteg hűsölő gödröt fog ásni a kertben. A legtöbb komondor nem szeret fürdeni, de mégis hálásak egy-egy kisebb műanyag játékmedencéért. Nem ajánlott az állandó láncon vagy kennelben tartása. Nehezen viseli a bezártságot, a lekötöttséget. A komondor egy olyan dolgozni akaró kutya, akinek szüksége van szellemi elfoglaltságra. Bezárás esetén kiszámíthatatlanná és agresszívvé válhat. Egy kisebb kert sem jelenthet gondot számára, ha napi sétával kiegészíti a gazdi. Belvárosban tartása nem javasolt. Séták esetén figyeljünk arra, hogy megállásunk ideje ne legyen hosszabb 10-15 percnél, ugyanis egy jó komondor ez idő letelte után elkezdi védeni azt a területet ahol állunk.

Ápolás, tisztántartás

Zsinóros szőrzete úgy alakul ki, hogy az aljszőrzete nem hullik ki hanem megakad a durvább, hosszabb fedőszőrök között. Ezért egyáltalán nem szabad fésülni, kefélni, mert az megakadályozná ezt a folyamatot. Amely kutyának túlnőtt a körme, azt vágni szükséges. A komondor bundájának tincsesedése 10-12 hónapos korban kezd kialakulni, majd magától veszi fel a zsinóros vagy a tincses jelleget. Ezt a hatalmas bundát ápolni kell, mégpedig egy speciális tépési technikával. A szőrzet tépését a tincs végénél kell kezdeni és határozott, de nem túl erős mozdulattal, a kellő vastagságúra egészen a bőrig ritkítjuk. A végbélnyílás környékére nagy figyelmet kell fordítanunk, ugyanis abban könnyen megtelepedhetnek a nyüvek, amelyek komoly betegségek forrásai lehetnek. Fogmosás a táppal etetett kutyáknál heti rendszerességgel ajánlott a fogkőképződés megakadályozása miatt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése. Szőre öntisztuló, ezért az egy-egy sétán összesározódott szőrből száradás után kipereg a piszok. Fürdetni évente egyszer ajánlott híg samponos vízben, de azt is csak nyáron, száraz időben, mert a szőrének száradása napokig is eltarthat.

Táplálás

Kölyök táplálása: fél éves korig a napi adagot 2-3 részletben kapja meg. A már kifejlett komondornál figyeljünk arra, hogy napi adagját lehetőség szerint szintén két részletben kapja meg. Étkezések után pihentessük, így megelőzhetjük a gyomorcsavarodást. Mindig legyen előtte elegendő friss ivóvíz. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos lehet csípő diszpláziára, félfúvódásra, gyomorcsavarodásra és bőrproblémák is előfordulhatnak. Ha bél- vagy gyomorcsavarodás jeleit észleljük a kutyánkon (püffedő has, nehéz légzés, nyáladzás, szokatlan lustaság levertség, széklet hiánya, hányás) azonnal forduljunk orvoshoz, mert csak a gyors orvosi beavatkozás mentheti meg kedvenc komondorunk életét.

Betegségek, amire hajlamos

Komondor tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök komondor képek

Komondor kutya kölyökKomondor kutyakölyökKomondor kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap ezelőtt

  Nagyon szerető, hizelkedő, védelmező, még a másik kutyával szemben is, 2 van mind a kettö nöstény és testvérek 6 hónap van csak köztük. Most dul a hatalmi harc, van még egy herélt kaukázusi, az tesz igazságot közöttük. A falkavezér én vagyok.

  Csupa csomo a szörük a hátukon, nemezelődőtt. hajtják és bántják a macskákat, tyúkokat.

  Kaukázusaim voltak eddig, de váltottam barátaink hatására komondorra. 2 éves és másfél évesek Hópihe és Lujzi. De van egy herélt kaukázusim is. Gyorsan tanulnak. A családban a gyerekeket védelmezik, folyton a nyomukban vannak. Vigyáznak miránk is. Idegent támadják. Kézböl etetem , finoman veszik el a falatot. Néha a nagy játékban nem fogadnak szót. Akit pici 7 hetes korukban megismertek, azzal jóban vannak. Szeretik a gyümölcsöt, alma , banán. Rengeteg vizet isznak.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Szép küllemű, különleges megjelenésű kutya, amely megbízható társ.

  Olyan következetes nevelést igényel, amelyben a gazdáját sohasem kérdőjelezheti meg. Én nem ajánlom olyan tulajdonosnak, aki csak a külső alapján választaná ezt a fajtát. Elsőkutyásoknak semmiképp.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Ahhoz képest, hogy mekkora méretű nem eszik sokat.

  Talán túl makacs és konok. Kezdő gazdinak nem ajánlatos. És ezt nem csak én állítom, hanem mások is: https://dogell.com/dog-breed/komondor

  Tudom szubjektív, de szerintem a legkiemelkedőbb magyar fajta!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 5 hónap ezelőtt
  Nekem még csak 3 hónapos a komondorom, de igazi csibész 🙂 nem vagyok igazán hozzá értő,nem tenyésztésre vettem,hanem mert szeretjük és család kutya, de olvastam,hogy fekete a orruk,nos a miénknek vitiligós.furcsa volt de igy is imádjuk.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 9 hónap, 3 hét ezelőtt

  Jó házörző, nem csavargó el védi a családot.

  Szembetegség

  Az életem álma ez a kutya.Sajnos már kicsúsztam belőle, hogy ilyenek lehessen. A nyugdíj megélhetésre sem elég, nem egy ilyen kölyök kutyára. Nagyon jó lett volna félénk is népszerűsíteni. Erre félénk csak egypár embert ismerek, akik egyáltalán tudják, hogy hogy néz ki!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Komondor tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Komondor tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Komondor tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.