Közép-ázsiai juhászkutya

102 értékelés alapján
Közép-ázsiai juhászkutya
Közép-ázsiai juhászkutya
Közép-ázsiai juhászkutya
Közép-ázsiai juhászkutya felnőtt kutya
Közép-ázsiai juhászkutya kölyök kutya
Közép-ázsiai juhászkutya
Mittelasiatischer Schäferhund, Central Asian Ovcharka, Zentralasiatischer Ovtcharka, Sredneaziatskaya Ovcharka, Szrednye-Áziatszkaja ovcsarka
Ázsia

A Közép ázsiai juhászkutya egy éber, bátor, védelmező, gyengéd, barátságos energikus és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fehér, szürkésbarna, vörös, szürke.
Annak érdekében, hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő.
Erős akaratuk miatt kezdő gazdiknak nem javasolt fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Közép-ázsiai juhászkutya eredete

származás: Ázsia
Hatalmas és fenséges. A nyüzsgés, a játékos csaholás, a gazda szemvillanását lesni, türelmetlenül vakkantani a gazda helyeslését várva – ezek nem az ő tulajdonságai.
A Közép-Ázsiai nem csak úgy megáll – hanem az ellenség útjába áll, nem fut – hanem száguld, ő nem harap – hanem széttép.

Története sok – sok évszázadra tehető. Nem ismert pontos származása, sokak szerint Európába Nagy Sándor serege hozta be.Türkmenisztán nagy birodalom volt. Sokáig ellenállt Dzsingisz kán tatár seregének, nagyméretű kutyáik sok veszteséget okoztak a tatár lovasságnak. Zord vidék, rideg körülmények, szüntelen megpróbáltatások és az örök ellenség – a nyájakat tizedelő farkasok. Kevés olyan fajta van, aki a kutyák között igazán rászolgált a farkas ölő jelzőre – a Közép-Ázsiai egyike ezeknek.Ez a kutya napjainkra sem vesztette el kiemelkedő tulajdonságait, népszerűsége nő, és nem véletlen, hogy egyike lett az elismert “testőröknek” – akikre azt mondják “tekintélyes kutya, ami komoly embereknek való”.
A háború előtti években az elszigeteltség és komoly tenyésztői munka eredményezte a türkmenisztáni Csardzsou megye Szamszonovo szovhozában az igen jó közép-ázsiai juhászkutya állomány kialakulását. Ezek a kutyák voltak résztvevői és győztesei 1939-1941-ben és 1954-1956-ban rendezett kiállításoknak. A szovhozban egy Sámson nevű hatalmas kan vonalát tenyésztették – amely vonal dokumentációi elvesztek.
Hasonló sorsra jutott az 1940 Össz-szovjetunióbeli Mezőgazdasági kiállítás győztesének a fekete-foltos Arlánnak papírjai is.
Ezeknek a kutyáknak az utódait, bár nem rendelkeztek származási okmányokkal, mégis könnyű volt megismerni. Az utóbbi két évtizedben két értékes vonalat említenek. Az egyik Belij Jekimen (Fehér Egyedüli) a másik Csornij Jekimen (Fekete Egyedüli) vonala. Belij Jekimen marmagassága 75 cm, nagyon jó felépítésű, erős kutya hatalmas fejjel és széles pofacsonttal. utódai erős felépítésűek, 73 – 77 cm – es marmagasságúak, széles, fejük széles, erős, alig észrevehető stoppal. Csornij Jekimen az 1970-es évek táján született, az átlagosnál magasabb volt és kevésbé erőteljes. A 90-es években a leghíresebb Ak-gus volt, aki 74-75 cm-es marmagasságú, széles és hosszú mellkasú igen jól izmolt kutya volt. Feje nagyméretű, lapos koponyával, szinte észrevehetetlen stoppal, arcorri része széles, erős, fogai nagyméretűek. Elsősorban munka tulajdonságaival, kitartásával, állóképességével tűnt ki kortársai közül. Ak-gusnak harmadik, negyedik nemzedéki leszármazottai hazánkban és a szomszédos Szlovákiában is megtalálhatók.

Magyarországon a 90-es évek eleje óta vannak közép-ázsiai juhászkutyák. Számuk az utóbbi években emelkedett jelentősebben, miután sikerült néhány kitűnő kutyát importálni a Szovjetunió utódállamaiból. Elsősorban azok választják ezt a fajtát, akiknek jó házőrzőre, kiegyensúlyozott, nyugodt de mégis robbanékony testőrre van szükségük, valamint mindezek mellett egy igazán odaadó feltétel nélküli barátot szeretnének.

Az első fajtaleírást a harmincas évek végén fogalmazták, az ötvenes években tisztázták, majd az 1976-os verzió 17 évig volt érvényben. A jelenleg is érvényes standardet 1993-ban fogadták el.

Megjelenés

Méret

Leírás

A kaukázusi juhászkutyánál durvább, erősebb testalkatú kutya.

Feje nagy, koponyája széles. Szeme sötétbarna, kicsi.

Orrtükre fekete vagy barna. Füle kicsi, lelóg, gyakran kupírozzák. Nyaka vaskos, törzse izmos, végtagjai párhuzamosak.

Farka lelóg, rendszerint rövidre csonkolják. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Tréningigényes fajta: a képzése sok figyelmet igényel, de könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmező és rettenthetetlen. Minden megvan benne, ami a család és a ház védelmére szükséges.
 • Alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Kisgyerekeknek nem ajánlott fajta, csak idősebb 10-12 év feletti gyermekeknek

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Rövid és hosszú szőrű változatban tenyésztik. Színe fehér, fekete, szürke, világosbarna, tigriscsíkos, de lehet tarka vagy foltos is. Két típusuk van. 1. Hosszú szőrű: 7-8cm hosszúságú bundával 2. Rövid szőrű: 3-5cm hosszúságú bundával

Közép-ázsiai juhászkutya természete

Szeretik a családot, tisztelik a gazda baráti körét, viszont szigorúak az idegenekkel, betolakodókkal szemben. Határozott, céltudatos nevelést igényelnek.

Szülőföldjén kívül nem nagyon ismerik; hazájában elsősorban őrzőkutyaként jeleskedik, a rendőrség is szívesen alkalmazza. Bizalmatlan, tartózkodó, a félelmet nem ismeri, igen bátor, rámenős állat. Gazdájához rendkívüli módon ragaszkodik.

Bizalmatlan, tartózkodó, nem ismeri a félelmet. A Közép-Ázsiai nem csak úgy megáll - hanem az ellenség útjába áll, nem fut - hanem száguld, ő nem harap - hanem széttép.

Alkalmazása: Elsősorban őrszolgálatot végez, de rendőrség is szívesen alkalmazza. Kiváló őrző-védő eb.

Rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott. Megfelelő tartás mellett megbízható társa az embernek.

Kitartó és fáradhatatlan, akármeddig követi a biciklit vagy lovat. Nagyon erős az idegrendszere, nem ég ki a hosszú munkától, folyamatos megerőltetéstől.

Fajtasajátosság, hogy igen dominánsan viselkedik más kutyákkal, legyen szó kanról vagy szukáról. Még a szukák sem igen tűrik, hogy megkérdőjelezzék őket, a kanok pedig a tiszteletlenség legkisebb jelét is megtorolják.

Nagyon nyugodt kutya, nem ugrabugrál a lábunk alatt, nem szaladgál ugatva fel-alá, nem lehet zavarba hozni. Igen értelmes kutya, hiszen évszázadokon át önállóan kellett döntéseket hoznia munka közben. Hajlamos a makacsságra, és manapság nem mindig szerencsés, ha önállóan hoz döntéseket.

Későn érő típus, testileg és szellemileg egyaránt, másfél évesen ne várjunk még tőle tökéletes munkát. Mivel a fajta farkasölő volt, nem kedvelte a más típusú kutyákat sem, így a városban egyrészt emiatt, másrészt a területőrzés miatt is fokozottan agresszív lehet más kutyákkal, mert a sétáltatás során az ismert területet sajátjaként kezelheti. Az ilyen agresszív magatartást időben észre kell venni és megváltoztatni.

A Közép-ázsiai juhászkutya  egy pásztorkutya, amely falkában él és abban gondolkozik. Gazdájára is ebből a szemszögből tekint. A szukák hajlékonyabbak, elfogadóbbak, könnyebben tudomásul veszik az alárendelt szerepet. A kanok viszont bizony néha feladják a leckét tulajdonosuknak. Ennek ellenére e fajta tartása csak úgy nevezhető felelősségteljesnek, ha mindig a gazda tölti be a falkavezér szerepét.

Kölyökkorától kezdve következetesen úgy kell kezelni, hogy megszokja, elismerje alárendeltségét. A vezérnek alaphelyzetben járnak bizonyos kiváltságok: ő eszik először, ő pihen a legjobb helyen, ő megy ki vagy ő jön be elsőként az ajtón stb.

Hatalmas erénye ennek az idegenekkel kifejezetten elutasító, bizalmatlan, sőt támadó fellépésű fajtának, hogy a gyengéket (nők) és az elesetteket (öregek, gyermekek) - a falka oly sokat emlegetett törvényének megfelelően - kiemelt figyelemmel kezeli és soha nem bántja.

 
Legfőbb tulajdonságai: Bizalmatlan, tartózkodó, nem ismeri a félelmet. Gazdájához nagyon ragaszkodik.
 
Alkalmazása: Elsősorban őrszolgálatot végez, de rendőrség is szívesen alkalmazza. Kiváló őrző-védő eb.
 
Profil: őrző-védő eb.
 

Ne feldjük, ennél a fajtánál kiemelten fontos a korai szocializáció megkezdése! Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a közép-ázsiai juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves közép-ázsiai juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Termetükből és felépítésükből adódóan területigényük nagy, lakásban, zárt és kis területen nem érzik jól magukat. Ma Magyarországon a közép-ázsiai juhászkutya nagy zárt területek, gyárak, üzemek, porták és családi házak biztonságos őrzője. Sportkutyának, munkaversenyekre nagyfokú önállósága miatt nem alkalmas. Igénytelen, de a láncon vagy csak kennelben tartást nehezen tűri. A közép-ázsiai juhászkutya elsődleges feladata napjainkban is az ember védelme és segítése. Legyen az juhászkunyhó vagy fényes palota, a közép-ázsiai minden támadástól megvédi. Feladata ellátásához a fizikai alkalmasság mellett képesnek kell lennie a területi hovatartozás felmérésére. Eredeti élőhelyükön a kutyák sohasem dolgoztak egyedül, mindig csak falkában. Szükség esetén együttműködtek, segítették egymást. Napjainkban a fajta munkája új területtel bővül a lakhely őrzése mellett, hiszen személyi testőrként is használják. Nagyon igénytelen, lakásban és kertben egyaránt jól érzi magát.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényél nagy törődést, vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

1-1,5 éves koráig - ajánlott természetes állapotában lévő állati eredetű fehérjével (hús, tej, tojás) és különböző zöldség-kiegészítéssel etetni. Egyes tenyésztők szerint a kultúrfajtáknak való mesterséges tápokat, még a legmagasabb minőségűeket is meglehetősen nehezen viseli az emésztőrendszere. Az etetést mindenképpen úgy kell bonyolítani, hogy a kutyát lehetőleg se ember, se fajtársa ne zavarja. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta, de előfordulhat nála gyomorcsavarodás, szembetegségek és diszplázia is.

Betegségek, amire hajlamos

Közép-ázsiai juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 10 db

Kölyök közép-ázsiai juhászkutya képek

Közép-ázsiai juhászkutya Közép-ázsiai juhászkutya kölyök kutyaKözép-ázsiai juhászkutya kölyökKözép-ázsiai juhászkutya kutyakölyökKözép-ázsiai juhászkutya kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év ezelőtt

  Állatok között jol megvan(juh,baromfi,lovak stb...)

  Nagyon mohón eszik ezért a csontok könnyen a torkán akadhatnak ha nem rágja meg.

  Szerintem nagyon szerethető faj. Rosszat nemtudok mondani rola.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Nagyon intelligens,hamar tanul!

  Nincs

  8-hónapos lány kutya,nagy a növekedési eréje, jól szocializálható ,soha nem rágott meg semmit sem, mindent jelez éber!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Közép-ázsiai juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Közép-ázsiai juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Közép-ázsiai juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.