Közép schnauzer

101 értékelés alapján
Közép schnauzer
Közép schnauzer cuki kölyök
Közép schnauzer felnőtt
Közép schnauzer felnőtt
Közép schnauzer felnőtt
Közép schnauzer cuki kölyök
Közép schnauzer édes kölyök
Közép schnauzer
Wirehair Pinscher, Mittelschnauzer, Standard Schnauzer, Mittelschlag Schnauzer
Németország

A Közép schnauzer egy független, élénk, energikus, szeretetteljes, hűséges, játékos, bátor és védelmező.
Színük: fekete, szürke.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: agility, gyorsasági és engedelmességi versenyek, őrző-védő, vadászat, katonai munka, visszakeresés, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Közép schnauzer eredete

származás: Németország
Jelenleg méretük szerint háromféle típust különböztetünk meg: törpe, közép és óriás.
Már a 16. századi feljegyzésekben is szerepel a schnauzer őse.

Őséről Krichler 1842-es írásban arról írt, hogy ezek a kutyák mennyire szerették az istállóban élő lovakat és a kártevőket (egerek és patkányok) mennyire jól irtották. Feladatuk így az élősködők távoltartása és kiirtása volt, illetve éjjelente a lovakat és a gazdák szerszámait őrizték. Mindamellett nappal a fuvaroskocsikat kísérték, amely akár napi 30km távolság is lehetett.

A fajta erényeire később az arisztokrácia is felfigyelt, és a schnauzer hamarosan már elegáns hátaslovak mellett kísérte nemes gazdáit. Kiállításon az első pinscherek 1879-ben jelentek meg.

1880-ban állították össze az első hivatalos fajtastandardot. Ebben a színeket is meghatározták méretenként. Az óriás és a közép schnauzer fekete vagy só-bors színű lehetett, míg a törpe schnauzer e két szín mellett fehér vagy fekete-ezüst is lehetett.

Az óriás schnauzert sokáig nem említik a korabeli dokumentumok, először csupán 1935-ben adott róla rövid áttekintést dr. E. Harms, aki figyelemmel kísérte az óriás schnauzer kialakulását. Az óriás schnauzer csak 1909-ben tűnt fel a müncheni kiállításon, és akkora sikert aratott, hogy még abban az évben megalakult a Müncheni Schnauzer Klub, mely müncheni vagy sörschnauzerekként nevezte a nagytestű fajtát. Az óriás schnauzer név 1910-ben alakult ki. Tenyésztésükben óriás uszkárok és német dogok is részt vettek.

A törpe schnauzer sokáig egyet jelentett a korabeli majompinscherrel. 1899-ben jelöltek ki külön osztályt a durvaszőrű törpe pinscher és a majompinscher számára. Megközelítőleg ebben az évben kezdődhetett a törpe schnauzer története.

A schnauzer eredeti feladatai közé tartozott a kártevőirtás, illetve kísérő - és őrkutyaként is meg kellett állnia a helyét.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes termetű, zömök kutya. Feje hosszú, fokozatosan keskenyedik, koponyája lapos, orrháta egyenes, ovális szemét sűrű szemöldök borítja.

V alakú fülei magasan tűzöttek és lelogóak. Harapása ollószerű. Nyaka hosszú, szépen ível, háta rövid, kissé ívelt, ágyéka rövid és széles, fara enyhén lejt, mellkasa mély, a könyöke alá ér, hasa kissé felhúzott.

Végtagjai egyenesek, farka magasan tűzött, felálló sarló vagy szablya alakú, de sokszor kurtítják. Bundája duplarétegű, aljszörzete sűrű, fedőszőre drótszerű, szálkás, meres és sűrű.

A fülein és koponyája tetején a szőr rövidebb, mint máshol. Hosszú, bozontos szemöldöke van és hosszú szakála. Színe lehet fekete, fehér, szürkésfekete, ezüst-fekete.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres fésülés, alkalmankénti trimmelés szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi: trimmelés után elhanyagolható az elhullajtott szőrszálak mennyisége
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és elriasztja a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Bundája duplarétegű, aljszőrzete sűrű, fedőszőre drótszerű, szálkás, merev és sűrű. A fülein és koponyája tetején a szőr rövidebb, mint máshol. Hosszú, bozontos szemöldöke van és hosszú szakálla. A kemény, drótos szőrzet meglehetősen időjárásálló. A pofaszakáll célja a régi időkben: a harcias patkányok ellen nyújtott védelmet a kemény, szúrós szőrzet.

Közép schnauzer természete

Egy élénk, játékos, értelmes, rámenős, de jóindulatú kutya. Az óriás, de a közép schnauzer is kiváló őrző-védő, nagyszerű sport- és kísérőkutya. A schnauzer rettenthetetlensége és rámenőssége nyugalommal és megfontoltsággal párosul.

Gazdájának jóindulatú és megvesztegethetetlen társa. Kitartó, erős, gyors és könnyen képezhető. Nagyon figyelmes, éber, megbízható ezért házőrzőnek is kiváló. Gazdájához, családjához való szoros kötődése miatt rideg tartásra, elhagyott telepek, ritkán látogatott tanyák őrzésére a fajta alkalmatlan. Ilyen esetekben jelleme eldurvulhat.

Jól kijön a gyerekkel, más kutyákkal, de fajtatársaival szemben időnként dominánsan viselkedik. Ha kisebb háziállatokról van szó, mint például patkányokról, futóegérről vagy éppen egy cicáról, távol kell tartani tőlük, ugyanis vadászösztöne miatt potenciális zsákmánynak tekinti. Ezen semmiféle szocializáció nem fog tudni változtatni, ez a vérében van.

Idegenekkel szemben gyanakvó, a legkisebb gyanús jelre kimutatja nemtetszését. Szociálisan rendkívül érzékeny, és saját falkája mellett minden körülmények között kiáll.

 

Legfőbb tulajdonságai: Figyelmes, bátor, éber, önálló. Gazdájához rendkívül ragaszkodik, idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: Kitűnő őrző-védő, kísérő és házőrző. Kertben és lakásban egyaránt tartható.
 
Profil: házőrző, őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a közép schnauzer korát emberi években!

Egy 1 éves közép schnauzer emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A snaci alaphelyzetben igen kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletű fajta. De a nyugodtan heverésző kutya azonnal pattan és tettre kész, amint felcsillan egy kis mozgás lehetősége. A szabadban aztán megmutatja, hogy mit jelent a schnauzer agilitása, robbanékonysága és dinamizmusa. Ebből kifolyólag tartása sok időt, energiát igényel a gazda részéről, és nem merülhet ki napi két-háromszori, rövid egészségügyi sétában. A minimális elvárás, hogy játékkal, labdázással, kerékpározással vagy akár úsztatással naponta rendszeresen és intenzíven mozgassuk át. Így kiereszti a benne felgyülemlett energiákat, és ilyen körülmények között akár lakásban is gond nélkül tartható. Nevelésére nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis fontos a fajtára jellemző önállóság kézbentartása. Ennek legmegfelelőbb eszköze az unalomig ismételt következetesség. Ebben nem lehetünk elnézőek! A snacik kellőképpen kitartóak és szemfülesek ahhoz, hogy lecsapjanak a legkisebb lehetőségre, amikor kétlábú társuk pillanatnyi akaratgyengeségét saját hasznukra fordíthatják. A durvaságot kerülni kell a schnauzer nevelése során, ám olykor-olykor határozottan helyre kell tenni, különösen szertelen növendék korában. A megfelelő mértékben és igazságosan adagolt kényszer nem fogja megviselni. Oktatása pozitív motivációs módszerekkel ajánlott, hogy a kutya saját kedvére, ám valójában a mi céljaink érdekében dolgozzon.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetét hetente ajánlott átfésülni, szemöldökét és szakállát még rendszeresebben, hogy ne tapadjon össze. Évente 3-4 alkalommal ajánlott trimmeltetni, a fülében lévő szőrszálakat és a talppárnák közti szőrszálakat eltávolítani. A trimmelés hosszas és fáradalmas műveletét, helyette rábeszéli a tulajdonost a gyors és számára kényelmes gépi nyírásra. Ennek következtében az elhalt szőrszálak a bőrben maradnak, az egész szőrzet felpuhul, sőt színe is megváltozhat, mely különösen a só-bors színű változatnál szembeötlő. A kutya kétéves koráig, míg le nem váltja kölyökszőrét, mindenképpen a trimmelést ajánlják. A trimmelés hosszas és fáradalmas művelet, de a gépi nyírás hatására az elhalt szőrszálak a bőrben maradnak, az egész szőrzet felpuhul, sőt színe is megváltozhat, mely különösen a só-bors színű változatnál szembeötlő. Ezért érdemes körbejárni ezt a kérdéskört, hogy ki mit választ nyírást vagy a trimmelést. A szakszerűen ápolt schnauzer sörtekeménységű bundájáról szinte lepereg a kosz, és két trimmelés közötti időszakban nem is hullatja, így a lakásban sem lesz szőrtenger. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálásánál csak az első évet kell kiemelt figyelemmel kísérni, és mindent megadni a kutyának, ami egészséges fejlődéséhez szükséges. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Betegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, a fajtára jellemző örökletes problémáktól mentes, és még a csípőízületi diszplázia is igen ritkán fordul elő nála. De előfordulhat náluk: bőrgyulladás, szürkehályog, osteochondrosis dissecans, autoimmun betegségek, pajzsmirigygyulladás.

Betegségek, amire hajlamos

Közép schnauzer tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök közép schnauzer képek

Közép schnauzer cuki kölyökKözép schnauzer cuki kölyökKözép schnauzer édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 3 hét ezelőtt

  Hihetetlen kiegyensúlyozott személyiséggel megálldott kutya. Nem lehet kihozni a sodrából, soha sem agrssszív.

  Vigyázni, figyelni kell a lelkére. Nem bírja, ha el van hanyagolva. Sem lelkileg sem testileg nem lehet elhanyagolni.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Közép schnauzer tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Közép schnauzer tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Közép schnauzer tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.